Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageHennes sista sång

Barn ska inte svepas. Men Noam Leibowitz blev aldrig äldre än sju år. Hon har burit sin sista festklänning och sjungit sin sista sång. Av Liat Colling och David Rudge, Jerusalem Post.

Noam höll åter på att sjunga den sång som hon hade framfört vid sin kusins bar mitzva när bilen träffades av kulregnet. Familjen, bestående av fyra barn, morfar och föräldrar, var på väg hem till ungdomsbyn Yemin Orde vid Carmelberget från festligheterna i Jerusalem. Pappa Shlomo tog en genväg via motorvägen för att hinna hem i tid för att vara med på kvällens genrep av morgondagens avslutningsceremoni. När bilen närmade sig avfarten vid Kibbutz Eyal öppnade en palestinsk terrorist eld mot bilen från nära håll.

Kulorna smattrade mot bilen och splittrade rutorna. Samma kula som gick rätt igenom och dödade Noam, träffade och skadade även hennes yngre syster Shira, tre år gammal. Skadade av andra kulor blev även Noams äldre bror och morfar som också befann sig i bilen.

- Jag träffades av splitter från det första skottet och täcktes av blod. Jag visste inte från vem blodet kom, berättar Shmuel Aviad, Noams morfar. Jag skrek åt min svärson att köra snabbare och han tryckte reflexmässigt ner gaspedalen. Kulorna fortsatte att komma in i bilen bakifrån mot barnen och mot oss. Vi fortsatte köra i ytterligare en eller två kilometrar innan vi vågade stanna. Då kom alla räddningsbilar och ambulanser, men det var för sent.

- Den där galningen sköt urskiljningslöst bara för att döda, varför? Vart är världen på väg? Han hade ingen annan anledning att skjuta mot oss än för att döda. Döda oss för att vi är judar. Jag frågar igen, varför?

Shmuel Aviad och hans svärson togs omhand direkt på plats och forslades därefter till sjukhuset tillsammans med Shira. Återupplivningsförsöken på Noam misslyckades och hon dödförklarades på plats.

Shira skadades svårt av en kula som fastnade nära hennes ryggrad och hon vårdades på Barnsjukhuset i Petah Tikva. Hon var kvar där när hennes föräldrar Galit och Shlomo, hennes bror Moshe, hennes äldsta syster Hilah, övrig familj och vänner begravde hennes syster.

Noam Leibowitz Såväl de palestinska utbrytargruppen PFLP-GC som al-Aqsa-brigaderna tog på sig skulden för dådet. Enligt säkerhetstjänsten nådde de bägge terroristerna motorvägen genom att krypa under säkerhetsstängslet under en avloppsledning nära Qalquiliya på Västbanken. Minst en av terroristerna tog samma väg tillbaka och bägge återvände därefter till Qalquiliya.

Attacken mot familjen Leibowitz blev den första som någon palestinier lyckats fullfölja inne i själva Israel. Att de lyckades, alla säkerhetsförebyggande åtgärder till trots, pekar på att tillslaget var mycket väl planerat.

Efter att försvarsminister Shaul Mofas och inrikesminister Tzahi Hanegbi besökt platsen för attacken lovade de att göra allt i sin makt för att inget liknande skulle ske igen. Men vad hjälper sådana löften, även om de kan hållas, en sörjande familj?

Shlomo Leibowitz arbetar som biträdande rektor i ungdomsbyn Yemin Orde och har ägnat hela sitt liv åt att hjälpa judiska tonåringar från Israel och hela världen att finna sig tillrätta, att finna ett nytt hem i Israel. - Detta är en familj som har vigt sina hjärtan åt att utbilda judiska barn från hela världen. Shlomo och Galit är utmärkta lärare, helt osjälviska personer vars mål är att hjälpa andra, säger Chaim Pere, rektor vid Yemin Orde. Vi har en hel kommun bestående av unga personer, några av dem traumatiserade av tidigare erfarenheter. Nu har detta rivit upp deras sår igen.

För ungdomarna i Yemin Orde har dödskjutningen av Noam varit ett hårt slag. De såg henne ofta på lekplatsen tillsammans med sin yngre syster Shira. För hennes bästa kompis, Adi Levy 8 år, har det varit nästan outhärdligt.

- Hon gillade verkligen lekplatsen. Vi var ofta samman, ibland lekte vi med dockor, sa Adi till reportrarna samma dag som Noam begravdes.

- Direkt när jag vaknade fick jag reda på att hon hade dödats av terrorister i sin pappas bil. När jag såg bilen och fick reda på att Shira låg på sjukhus, då grät jag jättemycket. Jag tror att hon i och för sig har det bättre, där uppe i Paradiset, men jag saknar henne fruktansvärt mycket, sa Adi.

Hundratals människor deltog i Noams begravning. I en hjärtslitande monolog vid graven berättade Noams mamma att hon och hennes klasskamrater hade arbetat med ett "önsketräd" i skolan strax innan hon blev mördad. Löven bestod av uppblåsta ballonger som var och en innehöll en lapp med en önskning. På Noams lapp stod: Jag vill gå ut skolan med bra betyg och ta studenten."

Noam fick inte ens chansen att gå ut andra klass.

Stöd de drabbade!

Över 900 personer har mördats och 5 000 har skadats i den palestinska terrorkampanjen mot Israel under de tre senaste åren. För att hjälpa staten Israel att ta hand om det ökande antalet offer och deras förkrossade familjer startade Jewish Agency "Fonden för terroroffer i Israel" i februari 2002. Fram tills nu har den delat ut ut 9,5 miljoner usd. 432 föräldralösa barn har fått cirka 50 000 kronor var, yngre barn får pengar avsatta för framtiden. Fram till oktober månad hade 1.128 ansökningar godkänts.

Du kan hjälpa de terrordrabbade i Israel genom att sätta in pengar på vårt PG 45 42 60 - 1 och märka talongen "Fonden för terroroffer i Israel".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.