Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageGlädjen i att göra någon annan glad

På Grenadjärskolan i Örebro går 185 elever. Varje år arbetar skolan med ett internationellt projekt där man på olika vis stödjer barn som har det svårt. Läsåret 2015/ 2016 stod barnbyn Neve Michael i fokus – och Grenadjärskolans barn satte rekord i insamlade medel!
Av Åsa Fridman


Rebecka Hagsten
Rebecka Hagsten är biträdande rektor på den kristna friskolan Grenadjärskolan. Hon är också ansvarig för skolans internationella projekt.

– Våra internationella projekt är absolut ett av skolårets höjdpunkter för både elever och skolpersonal, säger Rebecka på telefon.

– Jag har själv varit i Neve Michael flera gånger tillsammans med Ulf Cahn och Förenade Israelinsamlingen. Dessutom har vår församling haft besök av Hava Levene, programansvarig i barnbyn, samt av några av barnen som vuxit upp där, så en insamling dit kändes både väldigt naturlig och trygg.

Alla är involverade
Alla barn, från förskola upp till nionde klass, är involverad i skolans internationella projekt. Under hösten presenteras projektet först på ett stort möte dit alla föräldrar bjöds in. Därefter gick Rebecka runt i samtliga klasser och förskola för att visa bilder och berättade om Neve Michael. Hava och alla barnen skickade också en egen videohälsning. Själva insamlingsperioden varade sedan under fyra månader, med start två månader innan jul. På vilket sätt klasserna skulle samla in pengar bestämde varje klass helt själva, och i vissa fall även varje enskild elev. Och idéerna var det ingen brist på. En förskoleklass samlade in pantburkar, några elever satt barnvakt, vissa sålde hembakat, andra ordnade egna basarer och vissa klippte grannars gräsmattor. Genom sitt samarbete med församlingen Kristet Center Örebro (som stödjer flera olika projekt i Israel) ordnade skolan även ett antal större julbasarer där intäkterna gick direkt till Neve Michael. Under hela insamlingsperioden kunde barnen också följa insamlingsarbete på skolans ”Neve Michael vägg”. Där kunde man bland annat veckovis följa hur mycket pengar varje klass samlat in, samt få idéer och inspiration av varandra. Och i år slog alltså insamlingen rekord. Hela 46 000 kronor samlades in!

– I alla våra internationella projekt är vi mycket måna om vilka samarbetspartners vi har. Vi stödjer flera projekt i Israel och arbetar alltid via Förenade Israelinsamlingen. Vi vill verkligen kunna säga till barnen och deras föräldrar att pengarna kommer fram dit de ska och inte hamnar i några mellanhänder, berättar Rebecka vidare.

Pengarna från Grenadjärskolan ska gå till att utvidga musikterapiprogrammet i Neve Michael. I skrivande stund håller Rebecka som bäst på att förbereda hur resultatet av insamlingen ska presenteras och följas upp. För kontakten med Neve Michael kommer absolut att fortsätta. Rebecka, som förutom att vara vara biträdande rektor också är engelskalärare, har bland annat tankar om att återuppta den skrivkontakt som de äldre klasserna haft med barnbyns barn i samma ålder.

– För oss är det viktigt att lära barnen glädjen i att göra något för någon annan. Och att man själv blir glad då man gör någon annan glad. Samtidigt vill vi visa att man faktiskt har ett ansvar. Alla kan göra något, och ha en betydelse för en annan människa.

– Flera av våra elever har också uttryckt att de nu verkligen förstår och är tacksamma över hur bra de själva har det.

”Jag, min storebror och mamma bakade kakor och muffins som vi sålde. Det är bra att hjälpa barn som har det svårt att få det lite bättre.”
Jonatan Bengtsson, klass 2

”Hela klassen ordnade en loppis och jag och några klasskompisar gick runt och frågade efter pantflaskor. Jag blir nöjd och glad när jag vet hur mycket pengar vi samlar in! Jag vet att det vi skänker verkligen hjälper, och gör skillnad för barnen.”
Febe Hugosson, klass 7


Tips från Rebecka till dig som också vill starta en insamling: Tveka inte! Det är mycket enklare än du kanske tror. Kontakta Ulf Cahn på ulf.cahn@isrelinsamlingen.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!