Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMer än bara turist
- volontär i barnbyn Neve Michael

25-åriga Matilda Häggström har varit i Israel ett flertal gånger, både som volontär och som ”vanlig resenär”. I november förra året var hon volontär i barnbyn Neve Michael under två veckor. En upplevelse hon gärna vill dela med sig av.
Av Åsa Fridman

– Som volontär får jag möjlighet att kliva ur min egen ”comfort zone”. Jag stretchar mig själv, utvecklas och ger samtidigt ett handfast stöd till Israel, landet som jag älskar, säger Matilda med glittrande ögon.

Barnbyn Neve Michael har Matilda följt under flera år. Hela familjen Häggström har länge stött Förenade Israelinsamlingen på flera sätt, och i Menorah har hon läst om livet och de olika projekten i barnbyn. Under en Israelkväll på Piperska Muren för några år sedan fick Matilda också träffa och lyssna till Hava Levene, en av barnbyns programansvariga.

– Mötet med Hava var gnistan som fick mig att vilja åka till dit som volontär. Hava är en så fantastisk och karismatisk person. Jag beundrar verkligen hennes och alla de andras arbete något enormt. Sedan tog det ett tag innan jag kom iväg, men så i november förra året blev besöket verklighet.

I Neve Michael bor barnen i så kallade ”family units”, familjeenheter bestående av ett gift par, parets biologiska barn och upp till 12 ytterligare barn. Även Matilda bodde i en av dessa familjer.

Trots det ofta hemska barnen varit med om, var det ändå väldigt gulliga, mjuka ungar, som var precis som alla andra barn.
– Innan jag reste var jag ganska osäker på hur det skulle kännas att möta alla dessa barn med sina trasiga bakgrunder, men jag bestämde mig snart för att bara vara mig själv, och försöka sprida så mycket glädje som möjligt. Trots det ofta hemska barnen varit med om, var det ändå väldigt gulliga, mjuka ungar, som var precis som alla andra barn.

– Min huvuduppgift var att hjälpa till i köket, vilket jag tyckte var jättekul. Jag älskar att laga mat! Jag var i köket varje dag fram till eftermiddagen då jag gick hem till min familj för att hjälpa till med vardagsbestyren. Bland annat fick jag hjälpa till med barnens engelskaläxor. Själva känslan var mer som att bo på ett internat än att bo på ett barnhem... Barnen var väldigt nyfikna, och många undrade hur det kom sig att jag valt att åka ända till Israel och till Neve Michael. Jag tror att vetskapen om att beslutet helt var grundat på min egen vilja, fick dem att känna sig både betydelsefulla och lite utvalda...

I Neve Michael finns även andra, israeliska volontärer. Bland annat flera religiösa ungdomar som gör samhällstjänst i barnbyn, istället för den obligatoriska militärtjänstgöringen.

– Jag blev jätteimponerad av de israeliska tjejerna som gjorde sin samhällstjänst i Neve Michael. De bor dygnet runt i dessa familjer under mer än ett år och är verkligen ett stöd och coach för barnen. Det är fint att se hur ungdomar så självklart är med och arbetar för de svagare i samhället.

Trots barnens ofta tragiska och svåra upplevelser tyckte Matilda att hela Neve Michael andades kärlek och värme. Kramarna var många. Engagemanget stort. Och maten riklig och god. För många barn har det också gått bra senare i livet. Till exempel har flera, bland annat Matildas egen ”familje – mamma”, valt att som vuxna komma tillbaka och arbeta i barnbyn.

I skrivande stund är Matilda på väg till Israel för ytterligare ett volontäruppdrag. Denna gång ska hon plantera vinstockar. Men sannolikheten att det blir fler besök i Neve Michael är stor. Hava, Ofra i köket, barnen, de andra volontärtjejerna – är inte bara fina minnen, utan i flera fall också vänner för livet.


Tips till dig som vill åka som volontär till Israel

Matilda har åkt till Israel som volontär via organisationen Ha´ Yovel, i sammanlagt 7 månader.

Ha´ Yovel är en kristen organisation som varje år skickar hundratals volontärer till Israel för att hjälpa till inom jordbruket. Förutom att arbeta får volontärerna också besöka flera bibliska platser samt lyssna på olika föredrag. Läs mer på www.hayovel.com

Du kan även kontakta Ulf Cahn för att få mer information om möjligheten att åka som volontär till något av Förenade Israelinsamlingens projekt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!