Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageHärligt att längta hem

På förra årets Israelresa hade vi alla 42 resenärer förmånen att äta shabbatmiddag tillsammans med Dana Josevich som berättade om sina erfarenheter av att göra aliyah. Nu har det snart gått ett år sedan vi sågs. Vad känner hon nu?
Av Dana Josevich

När vi sågs senast var jag fortfarande rätt ny i Israel, på sätt och vis är jag ju fortfarande det, men trots det måste jag säga att jag känner mig helt hemma. Det låter kanske som en klyscha men det finns inget annat sätt att beskriva det på.

För ett par månader sedan besökte jag Stockholm, det var första gången jag var och hälsade på sedan jag lämnade Sverige. Jag hade kul, jag träffade mina vänner och såg staden med nya ögon. Samtidigt längtade jag redan efter ett par dagar hem till Israel.

Jag har alltid rest mycket, ibland varit borta flera månader i sträck, men under de resorna har jag aldrig upplevt hemlängtan till Sverige så som jag plötsligt gjorde till Israel nu. Det var en ovanlig känsla, och en härlig. Jag förstod ännu mer att det här landet numera är mitt ”hemma”.

I skrivande stund har jag bott i Israel i ca 1,5 år. Det magiska skimret som omger en i början har skingrats, och har istället ersatts av något annat, som en förälskelse som övergår till kärlek. Jag är inte en turist längre, staden känns mer och mer hemtam, jag förstår hur delarna hänger ihop, vilka bussar som leder mig vart, och var man kan hitta undangömda smultronställen. Jag har mina favoritplatser, så som man har på den plats man kallar sitt hem, jag dansar flera gånger i veckan och jag går en keramikkurs, jag har min sambo och familj, och mina vänner. Sist vi sågs var jag mitt uppe i en intensiv jobbjakt och är glad över att kunna berätta att jag numera även har ett fast jobb på en av Israels största konferens- och eventföretag.

Israel är dock inte bara ”mjölken och honungens land”. Det är tufft här, arbetsförhållanden är hårdare, det finns en utbredd fattigdom och kriget är alltid närvarande.
Israel är dock inte bara ”mjölken och honungens land”. Det är tufft här, arbetsförhållanden är hårdare, det finns en utbredd fattigdom och kriget är alltid närvarande. Bara häromdagen hamnade jag och min sambo i en fruktansvärt skrämmande situation där vi sprang för livet i en misstänkt terrorattack. Det var en av de mest skakande händelser jag varit med om. Det visade sig någon timme senare att det inte var en terroristattack utan en psykiskt sjuk man som hotat folk med kniv, men eftersom terrorattacker tyvärr är en del av vardagen här är folk på helspänn och panik utbröt. Trots att terrorn, och rädslan för den, är ständigt närvarande upplever jag att folk i är lyckligare i Israel än på många andra ställen (vilket även forskning som t.ex. Better Life Index visar på). Det smittar av sig, man lever i nuet och att befinna sig i en miljö som är fylld av energi och livskraft passar mig så mycket bättre än Sveriges stilla lunk och lugna tillvaro.

Bara under den tid som gått sedan jag valde att lämna Sverige har den judiska minoritetens situation blivit ännu mer otrygg. Jag må bo i ett land där farliga situationer är en del av vardagen, men det till trots är jag glad att bo i Israel och inte längre vara en minoritet. Här kan jag vara den jag är på en plats där jag är välkommen.

Fortfarande kan jag ibland stanna upp när jag går längs strandpromenaden på väg hem och inte förstå att det är på riktigt, att den här fantastiska platsen numera inte bara är ett semesterresmål utan mitt hem!

Skrämmande incidenter till trots, jag älskar att bo i Israel och jag skulle inte vilja vara någon annanstans.

Första mötet med Dana kan du läsa om i Menorah nr 4 2015.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!