Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFoto Katangis
Aliyan fortsätter att öka

Under 2015 gjorde 28 000 personer aliya till Israel. Detta är det största antalet på 15 år, enligt Jewish Agency. Den största immigrationsgruppen kommer från Ukraina (26%) tätt följt av Frankrike (25%).

Antalet personer som gjort aliya har stigit stadigt under de senaste året. Ökningen har till stor del berott på den stora aliya-vågen från Ukraina och Frankrike. Under 2014 stod Frankrike för första gången för den största immigrationsgruppen med 7000 immigranter, nästan en dubblering sedan året innan. 2015 gjorde 7 900 franska judar aliya, vilket är en ökning med 10% sedan 2014.

”Alla har sina egna skäl för att göra aliya”, sa Yigal Palmor från Jewish Agency, i en intervju. ”En del kommer på grund ev ekonomiska skäl, antijudiska attacker, personlig säkerhet, eller en allmän anti-judisk stämning.”

Även om aliyan från Frankrike ökat efter terrorattacken mot en kosherbutik och tidningen Charlie Hebdo, har den inte stigit lika mycket som många inom bland annat Jewish Agency förutspådde. Något som kan bero på svårigheten för personer med tjänstemannayrken att få arbete i Israel, menar Dov Maimon, på det Jerusalem-baserade Jewish People Policy Institute.

På grund av de fortsatt svåra förhållandena i Ukraina och delar av Ryssland fortsätter aliyan att växa från dessa regioner. Förra året kom 6 953 personer från Ukraina, vilket är en ökning med 11% sedan året innan - den största immigrationsökningen på 15 år.

”Jag gissar att de flesta som gör aliya kommer från området runt Donbass, vilket är under attack av ryska separatister”, säger den amerikanskfödde rabbinen Yaakov Dov Bleich, som arbetar i landet. ”7000 som gör aliya utgör ungefär 2% av den judiska befolkningen här.”

Förkortat från Jerusalem Post och Israels Ambassad

De största immigrationsgrupperna under 2015 kom från: Ukraina (26%) Frankrike (25%) Ryssland (21%) USA (9%).

Innovativa Israel!

Enligt 2015 Bloomberg Global Innovation Index är Israel världens femte mest innovativa land. Högst på listan kommer Sydkorea.

Sydkorea hamnade högst upp före Japan, Tyskland, Finland och Israel. Israel följdes av USA som knep en fin sjätte plats med Sverige hack i häl. Indexet består av ett antal rankingar som inkluderar forskning och utveckling, där Israel rankades tvåa, tillverkning, high-tech företag, eftergymnasial utbildning, forskningspersonal och patent. Det enda land som får bättre resultat än Israel vad gäller forskning och utveckling (beräknat på procent av BNP) är Sydkorea.

Israel i siffror
  • Den israeliska befolkningen fortsätter att öka. I dag är den uppe i 8,4 miljoner. En ökning med 158 00 personer, det vill säga 1,9 procent, jämfört med de senaste åren.
  • Judiska medborgare (6,3 miljoner) utgör 74,9% av befolkningen. Arabiska medborgare utgör 20,7% av befolkningen (1,746 miljoner) och övriga (dvs. kristna icke-araber och de som inte identifieras på grund av religiös tillhörighet) utgör 4, 4 % (366 000 medborgare).
  • Under 2015 föddes 168 000 barn i Israel och 42 000 medborgare avled. Ungefär 32 000 personer invandrade till Israel och 28 000 av dem har invandrat genom aliya. Detta innebär en ökning med 35 % jämfört med förra året.

Källa: Israels Ambassad

Israel i topp!

För fjärde året i rad rankar Deloitte Israel som den näst bästa start-up investeringen i världen efter Silicon Valley i USA.

Den israeliska high-tech industrin har kontinuerligt slagit nya rekord under de senaste åren. ”Riskkapital flödar till sektorn och startups uppnår goda resultat och höga värderingar” skriver den israeliska finanstidningen Globes.

I Deloittes senaste ranking finns som vanligt USA på första plats men Israel är återigen på andra plats. Tal Chen från Deloitte säger att “under det senaste året har vi sett ett växande intresse vad gäller asiatiska investerare, särskilt från Kina och Japan. Vi förväntar oss att se fler kinesiska och japanska aktörer som investerar i israeliska riskkapitalfonder, investerar i high-tech bolag och köper upp företag under under 2016″.

Från Israels AmbassadTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!