Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerHizbollah offrar civila i propagandakriget mot Israel

2006 bevittnade vi ett blodigt krig mellan Hizbollah och Israel. Nästa krig riskerar att bli långt mycket blodigare. Hizbollah har sedan förra kriget flyttat sina vapen från landsbygd till byar och städer – mitt bland sin egen civilbefolkning.

Hizbollah är en islamistorganisation i södra Libanon, som blivit så stark att den kallas en stat inom staten och vars militära gren är starkare än Libanons egen militär. De är nära lierade med Iran och stödjer Syriens diktator Bashar al-Assad. Ungefär 10 000 Hizbollah-soldater slåss för honom i det syriska inbördeskriget.

Sommaren 2006 genomförde Hizbollah en attack mot israeliska militären, dödade tre soldater och kidnappade två. Detta ledde till en upptrappad konflikt och ett krig som varade över en månad. Den avslutades efter en FN-resolution som stöddes av ett enigt säkerhetsråd och även accepterades av både Israel och Hizbollah. Resolutionen sa att södra Libanon skulle kontrolleras av Libanons militär, istället för Hizbollah, och att organisationen skulle avväpnas.

Inget av detta har skett. Istället är Hizbollah i dag starkare militärt än någonsin tidigare. Israel har haft flera konflikter med en annan terroristorganisation, Hamas i Gaza, och trots deras dödliga kapacitet är den obetydlig i jämförelse med Hizbollahs. Över 100 000 raketer varav flera är massiva i storlek och kapacitet. Ett exempel är Fateh-110, en raket utvecklad i Iran som väger 3,5 ton, är 9 meter lång och når upp till 30 mil. Det är en sådan raket som körs runt på lastbil. Stridsspetsen väger ett halvt ton och slår en sådan ner i centrala Tel Aviv kommer den göra massiv skada och döda ett stort antal människor. Fateh-110 är bara ett exempel i mängden av Hizbollahs stora arsenal, man har som sagt tusentals både mindre och större missiler och raketer. Addera till det 10 000 veteraner från det syriska inbördeskriget så har du receptet för en mycket blodig konflikt.


Mathias Sundin
Ordförande för Samfundet Sverige-Israel
Men det är inte det värsta. Hizbollah har på senare år tagit efter Hamas i ett mycket cyniskt sätt att påverka världsopinionen mot Israel. Tidigare hade de sina vapendepåer och stridsställningar utanför tätbebyggda områden, av uppenbara skäl. Nu har de istället flyttat dessa in till byar och städer. Den lilla staden Khiam är nu fylld av ett dussintal vapendepåer och avfyrningsplatser. Precis bredvid dessa ligger sjukhus, skolor, bostadshus och moskéer. Så ser det ut i de flera byar och städer i södra Libanon.

Om det blir en ny väpnad konflikt mellan Israel och Hizbollah kommer raketer och missiler skjutas från dessa platser mitt bland civilbefolkningen in i Israel. Om Israel skjuter tillbaka kommer många civila dödas och skadas och även skolor, sjukhus och annat lida stor risk att träffas. När så sker kommer världen fördöma Israel.

Tänk dig in i den situationen. Om du inte skjuter tillbaka dör dina egna civila. Om du skjuter tillbaka dör den andra sidans civila. Vad gör du?Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!