Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerTid för perspektiv och tankar om framtiden

I bästa fall ger sommaren perspektiv. Min sommar tillbringades först ett par veckor i Israel. Där hade jag flera möten med politiker, akademiker och författare. Den kontroversielle och kände historikern Benny Morris, journalisten Ari Shavit och nestorn inom sionismens historia Anita Shapira och sedan den kanske främste experten på fascismen, Zeev Sternhell. Möten som gav kunskap, perspektiv, födde nya idéer för skrivandet och för verksamheten för Svensk Israel-Information (SII).

Ulf Öfverberg
Generalsekreterare
Svensk Israel-Information
Hemma i Sverige handlade en av sommarens debatter om Svenska kyrkans förhållningssätt till Israel. Den har förts, bland annat av undertecknad, i Kyrkans tidning. Svenska kyrkan lider av en fixering vid Israel; en fixering som ofta tangerar ren antisemitism och Israel-hat. Värst av alla, och konkurrensen är hård, är prästen Anna Karin Hammar. Hon förordar en total bojkott av Israel. Genom falska påståenden, lögner och tendentiöst användande av fakta skapar hon en rasistisk diskurs om Israel; en demonisering som behandlar staten Israel på samma sätt som Svenska kyrkan tidigare beskrev judar. Hon borde vara en skam för Svenska kyrkan. Men tyvärr är hon, om än kanske den värsta, endast en av flera Israel-hatare.

Utmaningarna för SIIs verksamhet är många. Att bemöta och granska Svenska kyrkan är endast en av dem. Svensk Israel-Information har antagit en ny verksamhetsplan som sträcker sig fram till nästa val, 2018. Det är viktigt att ha det lite längre perspektivet för att påverka opinionen långsiktigt.

Nästa sommar kommer vi att försöka närvara i Almedalen. Tanken är att uppmärksamma att det är 100 år sedan Balfour-deklarationen, tillfället då den brittiska utrikesministern utlovade ett judiskt hemland i Palestina, och det är 50 år sedan sexdagarskriget. Om vi inte uppmärksammar dessa händelser kan vi vara säkra på att våra motståndare i varje fall kommer att uppmärksamma 50 år av ockupation. Vi behöver agera pro-aktivt och formulera problemen och vägen framåt utifrån våra egna perspektiv.

Fram till nästa val ska vi också försöka genomföra olika granskningar av olika aktörers syn på Israel. Vi ska försöka sätta strålkastarbelysningen på Svenska kyrkan, Utrikespolitiska Institutet, svenska regeringen m fl. Givetvis är verksamheten, som alltid, i stor utsträckning beroende av bidrag och stöd från våra ägare, huvudsakligen de judiska församlingarna. Vår ambition är att vara en livaktig aktör i debatten och opinionsbildningen om Israel. Vi vill göra skillnad.

Vårt budskap ska som hitintills präglas av humanism, saklighet och kunskap. Det skrikiga tonläget, de svartvita beskrivningarna och de kränkande orden får andra stå för. Balans, goda argument och en stark övertygelse räcker för oss. Men i ett fall är vi fundamentalister. Det är Israels rätt att existera och bedömas efter samma måttstockar och på samma sätt som andra jämförbara nationer.

Och som en revolutionär bekant sade till mig i min ungdom (även om han då befann sig på fel sida av dem): vi ses på barrikaderna!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!