Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSverige – Europas mest Israelfientliga land

En dag berättade min mor något för mig som jag inte hade trott på om det inte varit just min mamma som sagt det.

Hon sa att under sexdagarskriget 1967 var tusentals svenskar ute på gator och torg och manifesterade för Israel. För Israel!

Idag är Sverige Europas mest Israelfientliga land, hur kom det sig att vi på 60-talet varit så positiva till Israel – och framförallt, varför har det ändrats? Det svarar Joshua Muravchik på i boken Making David into Goliath – How the World Turned Against Israel. Författaren ger ett antal skäl till varför Israel, i världens ögon, gick från att vara lille David som försvarade sig mot store Goliat, till motsatsen.

Startpunkten till skiftet är just sexdagarskriget, menar författaren. Det skedde ett skifte bort från Israel och det judiska folket mot stora mäktiga arabländer, till en kamp för annat folk, palestinierna. Den palestinska identiteten var upp till denna tidpunkt inte särskilt stark, man såg sig främst som muslimer eller araber.

PLO bildades och ledarskapet, framförallt Yassir Arafat, åkte runt i världen för att lära av framgångsrika gerillarörelser och andra som just hade rollen av David mot Goliat. Han besökte och inspirerades bland av gerillan i Algeriet som visserligen inte var så framgångsrik militärt mot Frankrike, men som var duktiga på PR och fick mycket politiska sympatier. Han åkte också till Nordvietnam.

Gradvis blev den palestinska kampen en del av den globala anti-imperialistiska rörelsen. Ockupationen av Västbanken beskrevs som ett led i imperialismen och Israel framställdes som en förtryckare av ett litet folk som kämpade för sin frihet. Arabländerna började också använda sin oljemakt i större utsträckning. Under Yom Kippur-kriget hotade man med att dra in oljeleveranser om västländer lade sig i konflikten. I FN lierade de sig med tidigare kolonialmakter och i FN:s generalförsamling tappade USA majoriteten.


Mathias Sundin
Ordförande för Samfundet Sverige-Israel
Sedan 1970-talet har Israel fördömts av FN mer än något annat land. Jag gissar att det är en viktig faktor till varför svenskar är mer fientliga än andra mot Israel. Här har FN en särställning som det goda i världen och det är något vi får till oss redan i skolan. Om en sådan ”god” organisation fördömer ett land så ofta, måste det landet rimligen vara en riktig skurknation, resonerar säkert många svenskar.

Naturligtvis finns det fler skäl än dessa, och Muravchik beskriver dessa i boken. Antisemitism är en uppbar faktor, men inte nödvändigtvis en som förändrats på ett avgörande sätt sedan 1960-talet. Samfundet Sverige-Israel har antagit utmaningen att förändra svenskarnas syn på Israel och målet är att Sverige ska bli Europas mest Israelvänliga land. Då är det viktigt att förstå varifrån hatet, ilskan och fientligheten kommer. Förstår vi det, har vi chansen att vända på det.

Samfundets resa till Israel äger rum den 6-13 november
Under resan uppmärksammar vi att det i år är 130 år sedan David Ben-Gurion föddes genom att se hur hans vision om att odla Negevöknen för att göra den beboelig blir verklighet.

För program se: www.sverigeisrael.se
Upplysningar Lars-Åke Hallin Telefon 08-712 61 39 eller hallinlarsake@gmail.comTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!