Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerDen enögda Israelkritiken måste bemötas

Vi lever i en speciell tid, själv har jag aldrig upplevt något liknande. Det är något mörkt och hotfullt som är svårt att sätta ord på. Men jag är övertygad om att Sveriges kraftigt försämrade relationer med Israel är en orsak, liksom kaoset i Mellanöstern, Rysslands ohöljda expansionism och den eskalerande flyktingkrisen.

Hur kan en regering på så kort tid förstöra relationerna med Israel – den förmodligen enda ljuspunkten i ett mörkt och kaotiskt Mellanöstern? Hur kan man samtidigt helt kritiklöst omfamna den palestinska myndigheten, en korrupt myndighet som hetsar sitt folk, och inte minst sina barn mot judarna. Det är ju faktiskt så att det strömmar pengar från den svenska staten till denna korrupta regim.

En ung palestinier mördade den 17 januari sexbarnsmamman Dafna Meir inför ögonen på sina barn. Enligt uppgift är mördaren bara 15 år gammal. Han uppger i förhör vad han hört i ett palestinskt barnprogram. Han ville döda en jude därför att de sagt i programmet att Israel mördar palestinska barn och ungdomar. Detta lärs alltså ut i palestinska barnprogram, som till en del kanske finansieras av svenska skattepengar.

Hur öppnar vi ögonen på svenskarna? De flesta tycks ha anammat den palestinska synen på konflikten, som i korthet innebär att Israel bedriver en grym ockupation som förtrycker palestinierna, vilket ursäktar alla terrordåd. Därför kritiseras aldrig Palestina, bara Israel. Ilya Meyer, känd israelvän från Göteborg, googlade på ”Swedish government condemns Israel”. Det gav 576000 träffar på internet. När han bytte ut ”Israel” mot ”Arab terrorism in Israel” blev det häpnadsväckande resultatet ”0”! Detta säger något om den totala enögdheten i vårt politiska ledarskap.

Det är i detta mot Israel mycket fientliga klimat som Samfundet Sverige-Israel ska verka. Gång på gång måste vi upprepa bakgrunden till den påstådda ockupationen, att Israel vid flera tillfällen erbjudit ett fredsavtal, som inneburit bildandet av en självständig stat på Västbanken och Gaza-remsan. Men palestina-araberna har ständigt avböjt. Det har framstått allt tydligare, att vad de egentligen är ute efter är ett Palestina utan Israel. Men världsledarna vägrar att förstå. FN-chefen själv, Ban Ki-Moon, skräder inte orden: ”Palestinsk frustration växer under tyngden av femtio års ockupation och förlamningen av fredsprocessen. Några har gett mig uppdraget att peka på denna odiskutabla sanning. Ändock, såsom förtryckta människor har demonstrerat genom århundraden; det är mänskligt att reagera mot ockupation vilken ofta tjänar som en verkningsfull inkubator för hat och extremism".


Stefan Sturesson
AU-Ordförande Samfundet Sverige-Israel
Samfundet har tillkommit bl a för att som det står i stadgarna: ”initiera och delta i den offentliga informationsverksamheten och debatten om Israel”. Detta är något vi gör hela tiden, men vi behöver intensifiera våra informationsinsatser i landet, ordna fler konferenser och föreläsningar, delta i fler debatter, besöka fler skolor, även försöka komma med i radio och TV. Sedan behöver vi satsa på målinriktade resor. Inget kan som en välplanerad resa öppna ögonen på människor som bär på fördomar och snedvridna uppfattningar om Israel. Vi kan göra resor som är designade för olika grupper, som politiker, lärare och journalister. I Västmanland, där jag leder lokalsamfundet, har vi prövat detta med gott resultat. Jag önskar alla våra lokala samfund och riksorganisationen framgång i detta viktiga arbete. Stefan Sturesson Samfundet Sverige-Israel Dragcitat: Hur kan en regering på så kort tid förstöra relationerna med Israel – den förmodligen enda ljuspunkten i ett mörkt och kaotiskt Mellanöstern?Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!