Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerEn opportunistisk regering

Sverige har sedan 2014 en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Den har stöd av 38% av valmanskåren. Regeringen började sin tid vid makten genom att erkänna Palestina som stat. Detta gjordes utan att – som brukligt är – behandla frågan i riksdagens Utrikesnämnd.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare. Foto Karl Gabor
Regeringen frångick den princip som brukar tillämpas när det gäller att erkänna stater; den stat man erkänner ska utöva effektiv kontroll över sitt territorium. Gaza styrs av terrorstämplade Hamas. Västbanken är uppdelat i tre områden, A, B och C. Palestinska myndigheten (PA) har kontroll över områden A och B, där ca 95% av palestinierna på Västbanken bor och Israel kontrollerar område C. Erkännandet beror främst på att man krattar manegen för en stol i FNs Säkerhetsråd.

När frågan om det av Marocko ockuperade Västsahara nyligen avgjordes, blev beslutet ett annat. Trots att Socialdemokraterna i opposition hårt drev frågan om ett erkännande - som har en majoritet i Riksdagen - fattade regeringen beslutet att inte erkänna Västsahara. Orsaken är rent opportunistisk. Att erkänna Palestina medför inga större kostnader, ekonomiskt eller politiskt. Ilskna reaktioner från Israel bekymrar inte regeringen. Att erkänna Västsahara däremot skulle uppröra Marocko och hela arabvärlden och medföra kännbara ekonomiska och politiska följder. Detsamma gällde utrikesminister Wallströms kritik i av Saudiarabien, vars rättssystem med piskstraff hon (med rätta) betecknade som medeltida. Ett stort samarbetsavtal på försvarsområdet annullerades och licenser för svenska företag ströks. Sverige skickade näringsminister Mikael Damberg för att gjuta olja på vågorna. Därefter skickades även riksdagsledamoten Björn von Sydow med ett personligt brev från kungen till Saudiarabiens kung för att visa Sveriges vilja att reparera skadan. Utrikesministern, som hade inbjudits för att tala vid Arabförbundets möte i Kairo, stoppades när hon kom dit. Orsak: kritiken mot Saudiarabien. Nu påstår utrikesministern i en intervju att ”ingenting skedde” och att allt nu är ställt tillrätta, vilket inte stämmer.

Att erkänna Palestina medför inga direkta kostnader, ekonomiskt eller politiskt. Ilskna reaktioner från Israel bekymrar regeringen föga.
I november när utrikesministern blev intervjuad i SVT om terrordåden i Paris, sade hon: ”Man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld”. Intervjuaren ställde ingen fråga om palestinierna. Inte bara Israel kritiserade ministerns grundlösa påstående utan även svenska politiker och ledarskribenter. Utrikesministern påstod också i november att Israels nödvärn mot palestinska knivattacker, påkörningar och beskjutningar, var ”utomrättsliga avrättningar”. När Israel protesterade, sade hon att Israel missförstod med flit. Men i januari har utrikesministern upprepat anklagelsen om ”utomrättsliga avrättningar” och att de borde utredas. Notera, inte om vilka som initierat attackerna och att de ska utredas. Hon påstod att ” 21 israeler och 100 palestinier har dödats i samband med knivattacker”. Inte att palestinierna utförde knivattackerna eller att israelerna attackerades. Inte ett ord om PAs ansvar för uppmuntran och stöd för terrorn.

Utrikesministern har kritiserats för sina uttalanden och oskicklighet, samt för att hon har åstadkommit en spricka i förbindelserna med Mellanösterns enda demokrati. Själv skyller hon på att hon blivit missförstådd. Ja, det är svårt att bedriva en uppenbart opportunistisk politik med någon diplomatisk finess.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!