Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorPaul Widen är frilansjournalist bosatt i Jerusalem. På den egna bloggen ”Nyheter från Israel” skriver han initierat om Israel ur olika perspektiv. Paul skriver, som han själv uttrycker det, ”med insikt och humor, men också helig vrede där den behövs”.

Förutsägbar tystnad

Fatah beskrivs ofta i västerländska medier som ”moderat” då partiet officiellt förespråkat en tvåstatslösning. För den palestinska hemmaopinionen har däremot budskapet alltid varit annorlunda Där skryter man med framgångsrika terrorattacker och dödade israeler.

“Fatah har dödat 11000 israeler”, skröt den palestinska Fatah-rörelsen på sin Facebooksida den 2 augusti. Inlägget, som snabbt översattes från arabiska till engelska av den mediagranskande israeliska organisationen Palestinian Media Watch (PMW), framhävde också Fatahs ledande roll i både den första och den andra intifadan och påstod att organisationen “har offrat 170000 martyrer” i kampen mot Israel.

Fatah är som bekant den största politiska fraktionen i den palestinska myndigheten och det parti som palestiniernas president Mahmoud Abbas tillhör. Partiet beskrivs ofta som “moderat” i västerländsk media, då dess företrädare i över 20 år officiellt har förespråkat en tvåstatslösning. Inför den palestinska hemmaopinionen har budskapet dock konsekvent varit ett helt annat, vilket PMW enträget har visat genom att bland annat översätta uttalanden av palestinska politiker. När datumet för höstens planerade kommunalval nu börjar närma sig är det alltså inte ansträngningarna att få igång fredsförhandlingarna med Israel som Fatah betonar i sin valrörelse, utan antalet israeler man har dödat och rörelsens ledande roll i två utdragna terrorkrig mot Israels civilbefolkning. Även om Fatahs siffror är grovt överdrivna går det inte att ta miste på budskapets syfte: man försöker helt enkelt tilltala den del av den palestinska befolkningen som förespråkar en fortsättning på den våldsamma konfrontationen mot Israel.

Även om Fatahs siffror är grovt överdrivna går det inte att ta miste på budskapets syfte: man försöker helt enkelt tilltala den del av den palestinska befolkningen som förespråkar en fortsättning
PMW:s bulletiner dimper ner i min inkorg två, tre gånger i veckan. Uppviglingen som de dokumenterar är så grov och så konstant att man till slut blir avtrubbad. Inga terroristattacker mot israeliska civila är för avskyvärda för att hyllas, inte ens mord på sovande barn i deras egna hem. Och hyllningarna kommer alltså från officiella företrädare för den palestinska myndigheten, Fatah-medlemmar, som västerländsk press envisas med att kalla “moderata palestinska ledare”.

Trots att Sverige årligen bidrar med hundratals miljoner kronor till den palestinska myndigheten och alltså direktfinansierar denna hatfest är den svenska journalistkårens intresse för PMW:s granskning mycket, mycket svalt. En enkel Google-sökning visar snabbt att varken Metro eller Expressen har uppfattat något som helst nyhetsvärde i dokumentationen. Dagens Nyheter har två nyhetsartiklar som citerar organisationen, medan Aftonbladet bara har en. Däremot kan man hitta inte mindre än tre ledar- och debattartiklar i Aftonbladet, publicerade i tät följd i mars i år, som beskriver PMW som ömsom förhatliga bosättare, en förlängning av israelisk regeringspropaganda, eller rätt och slätt “hatpropaganda”.

I teorin borde förstås alla svenska nyhetsredaktörer uppfatta ett nyhetsvärde i att svenska biståndspengar hamnar i fickorna på politiker som skryter om hur många människor de har mördat. När de mördade människorna råkar vara israeler är det emellertid förutsägbart tyst.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!