Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Krönikor”Jag tror ändå på människans förmåga att kunna ändra inställning” ungefär så avslutade Itamar Marcus mitt och hans samtal när jag träffade honom strax innan årets Israeldag tidigare i vår.

Det finns inget alternativ

Det han talade om var Margot Wallströms med fleras, ovilja och eller okunskap i att se hur den palestinska myndigheten, PA, aktivt påverkar sin befolkning – och i synnerhet barnen – till att hata och vilja död åt sina judiska grannar. Och ända, trots det mer än mörka informationshav av nedslående information han besitter, så var han alltså optimistisk. För det måste man vara, sa han. Om Israeldagen i Stockholm och Göteborg, samt en intervju med Itamar kan du läsa i detta nummer.

Jag känner nog precis som Itamar. Att man måste vara optimistisk inför tron på sin egen och andra människors förmåga och vilja till förändring. Inte för att det alltid känns självklart. Eller enkelt. Utan för att alternativet är så mycket värre. I mitt arbete med Menorah blir jag också ständigt påmind om detta. Om den kraft som varje människa besitter, men som ibland kan behöva lite hjälp för att komma på rätt köl. I detta nummer möter du bland annat den lilla flickan Anna, som fick hjälp att komma till Israel för att kunna utveckla sin fulla potential. Det kan man kalla kraft!

Många andra personer kommer också till tals i detta nummer. Barnen i Karmiel har firat Purim, Joel Pierrou Steinberg skriver om sina fredagsmorgnar i Tel Aviv och Noomi Berlinger-Stahl skriver andra delen om sin son Jonathan som nu gjort ett år av sin tre-åriga militärtjänstgöring. Sedan också lite oväntade semestertips för dig som reser till Israel i sommar. Och för dig som inte får nog av Israel - för vem får det? - och kanske också längtar efter att få se lite andra sidor av Israel, ja då ska du följa med på vår årliga Israelresa i september.

Vi hörs till hösten!

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!