Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorAnnika Borg är teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan. Hon har studerat vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem och många har hört henne i P1:s Tankar för dagen. Hon är också mångårig medarbetare i Kyrkans Tidning, samt har skrivit ledare i Barometern och Smålandsposten.

Förnekelsens pris

Den 10 oktober 2003 skrev forskarna Sverker Oredsson och Mikael Tossavainen en artikel i Dagens nyheter med ett alarmerande innehåll. Artikeln redovisade en forskningsrapport, som visade att ”arabers och muslimers angrepp på judar ökar markant i det svenska samhället”.

Exemplen var många och djupt oroväckande. Rapporten visade att det i förortsskolor fanns elever som avfärdade Förintelsen som sionistisk propaganda och hyllade Hitler. Trakasserier mot judiska församlingar ökade, likaså hoten. Lärare vittnade om ohöljd fientlighet mot judar bland grupper av arabiska och muslimska elever.

Forskarna visade också att olika typer av konspirationsteorier som florerade - och florerar – i arabvärlden, som att judarna låg bakom 11 september-attentatet, även fanns i Sverige.

Problemen förvärrades genom den tystnad som rådde i Sverige om det judehat som kommer från grupper med rötterna i Mellanöstern, konstaterade de. Hatet hämtar näring ur vissa tolkningar av islam, fortsatte forskarna. En parallell finns i anti-judiska tolkningar av kristendomen.

Artikeln och rapporten avfärdades av religionshistorikern Mattias Gardell, som hellre ville tala om islamofobi. Det gick inte att säga om antisemitism fanns i dessa grupper, för ingen forskning existerade, menade han.

Men om de alarmerande resultat som forskarrapporten visade tagits på allvar redan då, hade sannolikt en hel del varit annorlunda.
Gardells kritik mot rapportens vetenskaplighet gick ut på att den byggde på skrivna källor och inte på intervjuer. En mycket märklig invändning, eftersom det är ett vanligt metodval inom akademin att använda sig av skrivet material och analysera det. Gardells kritik vidarefördes sedan av islamiska organisationer.

Det har nu gått över tio år sedan rapporten publicerades. Det Oredsson och Tossavainen varnade för, har i många avseenden fortsatt att prägla svensk debatt: Tystnaden. Problemen för judar i Sverige har också vuxit sig starkare. En som sett hatet och försökt motverka det är Siovash Derakhti, som grundat ”Unga muslimer mot antisemitism”. Initiativet har fått stor uppmärksam och är en viktig påverkansfaktor.

Men om de alarmerande resultat som forskarrapporten visade tagits på allvar redan då, hade sannolikt en hel del varit annorlunda. De som förnekat, kastat bollen åt ett annat håll och stämplat dem som fäst uppmärksamhet på problemen, har skapat den skadliga tystnad som rått om antisemitismen i Sverige. Gardell och en del islamiska organisationer har genom sin avfärdande hållning bidragit till den tystnaden.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!