Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodOrdföranden har ordet

Kära vänner,

När jag är ute och reser i världen får jag ofta frågan om hur det står till med antisemitismen i Sverige. Politiskt korrekt svarar jag att man kan möta vanliga stereotyper men att svensken i gemen inte är antisemitisk, men dock ganska kritisk till Israel.

Efter att ha följt hur viktiga opinionsbildande institutioner som bl.a. UD, Sveriges Radio och Svenska kyrkan agerat den senaste tiden kommer jag nu att börja svara helt annorlunda. Den enögda kritiken och politiken mot Israel är så demoniserande att den spiller över på oss judar utanför Israel.

Dessa institutioner har stort genomslag i Sverige och med små medel förmedlar de att rätten till frihet ifrån terror inte gäller judar och särskilt inte judar i Israel. Motiveringen till detta är alltid ockupationen av Västbanken. Det svenska stödet till palestinierna håller helt säkert deras korrupta ledare vid makten samtidigt som den finansierar terror och spridandet av antisemitisk propaganda. Claude Lanzman som skapade filmen Shoah sa att det är ”de många små stegen” som var karakteristiska och banade vägen för Förintelsen. Ett litet steg nyligen var att Svenska UD röstade för en resolution i UNESCO som konsekvent använde arabiska/muslimska beteckningar för judarnas allra heligaste platser i Jerusalem. Detta påpekades av judiska centralrådets ordförande och besvarades med ett intetsägande svar och utan den ursäkt som krävts. UD betalar också, som enda land i världen, ut full löneersättning till de frivilliga som åker på det s.k. följeslagarprogrammet. Programmet drivs av Diakonia och används så att svenskar på plats ska ”skydda” palestinier i olika konfrontationer med israeler och sedan i vittnesmål demonisera israeler som våldsbenägna och förtryckare.

Mycket oroande är nu att Svenska kyrkan i sommar på kyrkomötet antagit det sk Kairos Palestina – dokumentet som sitt eget. Det är nu den officiella och ideologiska basen för Svenska kyrkans fokusering på Israel-Palestina konflikten. De stöder därmed BDS (Boycott Divestment and Sanctions) rörelsen och en ersättningsteologi som förnekar judarnas historiska koppling till landet Israel på ett sätt som ger mig kalla kårar. Samtidigt förföljs kristna, kulturarbetare, och fackrepresentanter av PLO på Västbanken och av Hamas i Gaza. Man blundar även för terrorn mot andra kristna i hela arabvärlden vilket får mig att undra om hatet mot Israel är den gemensamma nämnaren för ledningen inom Svenska kyrkan.

Keren Hayesod har mycket stöd från många kristna kyrkor och individer men också från många inom Svenska kyrkan. Det vill jag tacka särskilt för. Det betyder oerhört mycket för oss att vår generalsekreterare Ulf Cahn får komma till så många kyrkor och berättar om Israel och vår judiska historia. Annika Borg har också modigt stått upp och debatterat Svenska kyrkans enögda politik och demonisering av staten Israel. Vi behöver fler som vågar opponera sig mot detta irrationella hat.

Jag vill särskilt påpeka att staten Israel inte hade kunnat bildas utan det stöd som engelska och amerikanska kristna evangelister gav det judiska folket efter sekelskiftet.

Att vara israel och jude är tyvärr fortfarande att vara utsatt och ständigt hotad. Allt det stöd vi kan få betyder väldigt mycket för oss och särskilt för de som måste fly till Israel p.g.a. terror och krig, samt de terroroffer och många utsatta barn och äldre i Israel som vi tillsammans kan hjälpa på ett fantastiskt sätt.

Jag önskar er alla Shana Tova u’Metukah, ett Gott och Sött Nytt År med god hälsa och utan rädsla för terror.

Michael Cohn, Ordförande Keren Hayesod/Förenade IsraelinsamlingenTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!