Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodVi hjälper barn och äldre


Saras upplevelser är så hjärtskärande att de nästan är svåra att ta till sig. Samtidigt är hennes historia allt annat än unik.

Ingen unik historia

Varje enskilt barn i Neve Michael bär med sig en historia. En historia som ofta är allt för hemsk för att kunna föreställa sig. Det här är Saras (fingerat namn) berättelse.

Sara är en söt liten åttaårig flicka med etiopisk bakgrund. Hennes ögon är pigga och uppmärksamma. För två år sedan kom hon till barnbyn Neve Michael.

Vem Saras biologiska pappa är vet man inte, och när Sara bara var något år gammal gifte hennes mor om sig med en man som visade sig vara mycket våldsam. Under flera år misshandlade han hela familjen. Till slut blev det så illa att Saras halvbror tog livet av sig. När Sara var sex år gammal misshandlade styvfadern modern så illa att hon dog – något som Sara blev vittne till.

Saras upplevelser är så hjärtskärande att de nästan är svåra att ta till sig. Samtidigt är hennes historia allt annat än unik. Alla vi som arbetar i Neve Michael är oerhört tacksamma och lyckliga över att Sara nu har ett varmt och kärleksfullt hem. Ett hem som ni, alla bidragsgivare via Förenade Israelinsamlingen i Sverige, har hjälpt till att skapa.

Precis som alla andra barn

I barnbyn Neve Michael bor 300 barn mellan fyra och 18 år som av olika anledningar måste komma bort från sina destruktiva hemmiljöer. Det kan handla om misshandel, psykiska problem, missbruk eller barn som blir föräldralösa. Barnen är precis som alla andra barn - de har bara haft oturen att växa upp i ett hem där de inte kan bo kvar.

I Neve Michael får barnen bo i en familjelik miljö - där de med hjälp av terapeutiskt stöd och kärlek kan utvecklas till trygga och självständiga individer. Neve Michael tillhandahåller ett dygnet-runt-öppet kriscenter, ett speciellt kriscenter för tonårstjejer, en grundskola, en förskola, ett terapicenter för barn, samt ett externt terapi- och kriscenter för familjer i riskzonen.

Under 2015-2016 är vi tillsammans med partners del i totalsanering och utbyggnad av ett stort bostadshus i Neve Michael. Vi fortsätter också att se till att samtliga barn och ungdomar får hjälplärare och terapi vid behov.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Neve Michael: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-neve-michael


Där klippte de av mig allt hår och rakade mitt huvud. Jag hade lockigt rött hår, något som sades vara typiskt judiskt.

Hedra och minnas

Alexander Netzer, som ni möter på omslaget av Menorah är överlevande från Förintelsen och är en av de boende på Derech Ha´Shalom Sheltered Home i Tel Aviv. Det här är hans berättelse.

Alexander var bara två år gammal när tyskarna ockuperade Warszawa i Polen, och han och hans familj tvingades flytta till stadens judiska ghetto.

”Fastän jag var så liten kommer jag nästan i detalj ihåg allt som hände dagen”, säger Alexander. ”Mina föräldrar berättade att en kvinna skulle komma och hämta mig och ta mig på en två dagar lång tågresa. Jag tyckte det lät väldigt spännande! Min far satte mig i sitt knä, sa farväl och sa: om någon säger att du ska göra korstecknet, så gör det. Min mamma klarade inte av att säga någonting.

Kvinnan kom och förde mig till en lägenhet. Där klippte de av mig allt hår och rakade mitt huvud. Jag hade lockigt rött hår, något som sades vara ”typiskt judiskt”. Jag grät, det kändes som ett övergrepp. Kvinnan tog mig i handen och förde mig ut genom ghettots grindar. Jag minns de nazistiska soldaterna med sina stålhjälmar som stod vakt. Vad kvinnan sa till dem för att de skulle låta oss passera har jag ingen om...”

Efter flykten levde och uppfostrades Alexander som katolik hos borgmästaren i staden. Efter kriget fick Alexander veta att hela hans familj mördats. Borgmästaren, som skyddat Alexander, blev av Israel utnämnd till ”Righteous Gentile”.

Amigour arbetar aktivt för att världen aldrig ska glömma vad som hände under Förintelsen. 2006 påbörjade man projektet "Preserving the Memories" och samlade in över 1000 vittnesmål från sina boende. Vittnesmålen gavs sedan till Yad Vashem. Projektet är ett sätt för de äldre att hedra och minnas sina dödade släktingar, ge dem värdighet samt berätta för världen om sina erfarenheter.

En värdig ålderdom

Amigour är Israels största ideella organisation som erbjuder bostäder till landets fattigaste och mest utsatta äldre. I Israel finns mer än 650 000 äldre över 65 år, som lever nära fattigdomsnivån, och inte har råd att köpa eller hyra en lägenhet. I dag kan Amigour erbjuda 7500 äldre ett skäligt boende i något av sina 57 bostadsprojekt runt om i Israel. Men behovet är alltså fortfarande stort! Majoriteten av de boende hos Amigour är nya immigranter från förre detta Sovjetunionen och överlevande från Förintelsen. Amigour förser också de boende med olika sociala och kulturella aktiviteter.

Under 2016 arbetar vi med här med att renovera och bygger ut ännu ett äldreboende, denna gång i Tel Aviv.

Läs mer om hur du kan hjälpa de boende på Amigour: www.israelinsamlingen.org/andamal/hjalp-till-aldre

Sommarlov på olika vis

Sommarlovet är en efterlängtad tid för de flesta barn. Då byter de stress, skola och flera av vardagens måsten mot nya upplevelser och umgänge med familj och vänner. För flera av barnen i barnbyn Karmiel ser sommarlovet däremot helt annorlunda ut...

Sommarlov i barnbyn Karmiel innebär bland annat att byn gör sig redo för den kommande hösten. Flera hus, däribland familjehus, måste repareras och målas, och personalen måste få tid till vila och återhämtning. De barn som har en familjesituation som gör det möjligt för dem att återförenas med sin familj under sommarledigheten, får göra det, för de andra mindre lyckligt lottade barnen, ordnar barnbyn ett två månader långt sommarläger.

”Lea kom till oss när hon var åtta år”, berättar Merav Pered, socialarbetare och huvudansvarig för det psykiatriska teamet, i barnbyn. ”Jag har verkligen sett det mesta i mitt yrke, men Leas hem var bland det mest varnvårdade jag någonsin sett. Lägenheten var full av kackerlackor och det fanns ingen mat. Leas lillasyster låg på golvet på en smutsig madrass, håret såg ut som om det aldrig blivit tvättat och kroppen var täckt av sår. Leas mamma var bara 16 år när hon blev med barn. Vi har ingen aning om hur hon försörjer sig, pappan är död och familjen är välkänd hos de sociala myndigheterna. Till hösten kommer även Leas lillasyster hit till oss i barnbyn. Självklart kan vi inte skicka hem Lea till sin mamma under sommaren...”

På sommarlägret är tanken att barnen ska ha så skoj och avkopplande som möjligt. Till exempel kan de åka och bada, gå på bio, ägna sig åt olika former av sportaktiviteter, åka på utflykter och mycket mer. Alla aktiviteter stöds av professionell personal från barnbyn.

Till sommarlägret kommer även barn som nyligen anlänt till Karmiel. Vistelsen är ett bra tillfälle för dem att lära känna själva barnbyn, sina nya fosterföräldrar och få nya vänner.

”Alla behöver avkoppling. Och våra barn behöver det i allra högsta grad. Skolåret innebär stora utmaningar och påfrestningar för våra barn och med en avkopplande sommar i bagaget har de en god grund för att utvecklas och prestera så bra som möjligt.”

Ett hem hemifrån

Barnbyn Karmiel ligger vackert bland bergen i Galileen. Här bor 235 barn mellan fem och 15 år - som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina familjer. Många har traumatiska erfarenheter med sig i bagaget såsom fysisk och psykisk misshandel, övergrepp och/eller föräldrar som missbrukar, sitter i fängelse eller har gått bort. De flesta av barnen i Karmiel kommer hit efter domstolsbeslut. Här får barnen växa upp i en "family unit", vilket består av ett föräldrapar och ungefär 12 barn. I barnbyn finns också tre tonåringsenheter och ett "soldier home" för hemlösa soldater att komma hem till på sin ledighet. Barnbyn Karmiel byggdes på 70-talet och byggnaderna är mycket eftersatta.

Under 2016 renoverar vi och bygger ut ett gammalt nergånget bostadshus.

Läs mer om hur du kan hjälpa barnen i Karmiel: www.israelinsamlingen.org/andamal/barnbyn-karmielTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!