Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodNya projekt

Våra givare fortsätter att bidra mycket generöst till vårt arbete i Israel. Det är ett stort förtroende att förvalta, och det gör oss glada och tacksamma. Tack vare denna generositet kan vi under året satsa på nya projekt i Israel. I juni 2016 beslöt vår styrelse att satsa på tre nya projekt:

Youth Futures i Lod
Lod är en stad i centrala Israel, inte långt från Tel Aviv, med stora sociala utmaningar. Många ungdomar far illa, vart fjärde barn i Lod är i riskzonen. Youth Futures är ett mentorsprojekt där ungdomarna får hjälp med skolarbete och meningsfull fritid, av ansvarsfulla vuxna. Vårt stöd gör att Youth Futures kan hjälpa 172 barn i Lod under fyra års tid, och dessutom renovera en byggnad som ska användas för aktiviteter för barnen och ungdomarna med mentorer.

Ekonomiskt stöd till ”Prisoners of Zion”
I dag bor ca 600 ”Prisoners of Zion” i Israel. Det är judar som bodde i f d Sovjet, i många år försökte lämna landet för Israel men i stället blev av med jobb, utbildning, blev trakasserade och fick stora bekymmer, innan de slutligen kunde komma till Israel efter järnridåns fall. De lever ofta under svåra ekonomiska omständigheter i Israel. Vi hjälper tio av dem med ett ekonomiskt stöd på ca 3 000 kr/månad under ett års tid, och hoppas kunna fortsätta och göra mer.

ENP – Ethiopian National Project
I dag lever ca 125 000 judar med etiopisk bakgrund i Israel. Många lever i fattigdom, ca hälften av barnen ligger under fattigdomsgränsen. Utbildning är därmed en enormt viktig fråga och här är ENP en riktig succé. Barn i klass 7 – 12 får särskilt stöd med hjälp av personliga studieplaner, stöd inför examen i främst hebreiska, engelska och matematik, hjälp med självförtroende och motivation, och även med sociala aktiviteter på fritiden. ENP lyckas verkligen. En större andel etiopiska barn, jämfört med det israeliska genomsnittet, får sin examen och går vidare till universitetsstudier! Vi i Sverige hjälper 42 ungdomar genom ENP under ett års tid, det är tredje året vi deltar i projektet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!