Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Förenade Israelinsamlingen - Keren HayesodEtt Gott Sött Nytt År!

Önskar vi alla Menorahläsare. Börja gärna det nya året med en fin insats för invandrare, barn, äldre och utsatta i Israel.

Du Swishar din gåva till oss på nummer 1234 21 8889.

Det är också enkelt att ge en gåva, eller ge bort en gratulation eller minnesgåva, via vår hemsida www.israelinsamlingen.org.


Insamling till ”lone soldiers”

Jakob Gorsetman är pensionerad läkare och fyllde 70 år i början av juli. I stället för presenter uppmanade han familj och vänner att stödja ”lone soldiers”, judiska ungdomar som invandrar till Israel utan familj och gör militärtjänst.

Ungdomar som riskerar att offra sitt i många fall bekymmersfria och komfortabla liv, för att försvara Israel direkt och alla världens judar indirekt, är värda allt stöd. Att lämna ett litet bidrag till dessa modiga och kloka människor är det minsta man kan begära. Ett varmt tack till Jakob för gåvan på drygt 4 000 kr, som hjälper ”lone soldiers” till ett bättre liv i Israel.


Grattis!

Jacob-Elias Richter och Elias Wilensky är årets stipendiater till minne av Anna och Carl Hirsch. Vi önskar er en spännande tid i Israel och ser fram emot att dela era upplevelser i Menorah. Nästa chans att söka resestipendium är våren 2017.


Varmt tack, Ivar!

Ivar Rock hade gjort det förut. Men när han fyllde 90 år i mitten av juni ville han göra det igen – en insamling till barnen i Neve Michael, i stället för gåvor till sig själv. Resultatet blev en insamling på ca 6 000 kr till barnen i barnbyn. Varmt tack, Ivar! Gåvan blir en bra hjälp till nya madrasser och sängkläder i byns kriscenter.


Tack Leone!

Leone Metzger har arbetat 26 år hos Förenade Israelinsamlingen. Ett stort, varmt tack för alla dessa år – ditt arbete har verkligen gjort skillnad.

– Att arbeta för Förenade Israelinsamlingen har varit fantastiskt. Man känner verkligen att man gör en meningsfull insats. Jag har ett stort engagemang och kärlek till Israel, som på inget vis kommer att sluta nu när jag går i pension.

– Något av det mest intressanta och givande jag gjort under mitt arbetsliv är att följa med på några av de Israelresor som Förenade Israelinsamlingen anordnar. Då fick jag med egna ögon se vilken skillnad vårt arbete gör. Jag rekommenderar verkligen alla som har möjlighet att följa med på en sådan resa.

– Jag kommer att sakna Förenade Israelinsamlingens fina givare, flera har jag haft en tät och långvarig kontakt med. Jag kommer att sakna mina kollegor, volontärer och alla andra. Känslan är faktiskt som att vara en stor familj. Nu kommer jag istället ha mer tid för min egen familj, vänner, att resa och att ta hand om mig själv – det ser jag också fram emot.


Välkommen Hannah!

Hannah Rosenberg är nyanställd på Förenade Israelinsamlingens kontor. Välkommen säger vi och önskar henne lycka till på sitt nya arbete.

Hannah är 34 år, sambo och har två barn. Tidigare arbetade hon hos en stor restauranggrossist. På sin fritid tycker hon om att läsa böcker och att resa. Dessutom är hon mycket intresserad av mat.

– I Israel har jag varit så många gånger att jag tappat räkningen. Jag har både släkt och vänner där, och försöker åka dit minst en gång om året. Jag vill verkligen uppmuntra alla som kan att åka dit och uppleva den speciella stämningen.

– Det känns fantastiskt spännande och roligt att få arbeta med något som verkligen gör skillnad. Jag möter bara uppmuntran och intresse när jag berättar om mitt nya arbete. Riktigt bra känns det också att få arbeta för en organisation som jag har en relation till. Menorah har alltid funnits i mitt hem och min familj har alltid stött Förenade Israelinsamlingen.


Lisa Cohn och ”Sulamot”

Lisa Cohn kände nog som många andra när hon skulle fylla jämnt. Det är roligt att fylla år men det där med presenter… Lisa har besökt barnbyn Neve Michael, hon har också upplevt glädjen i musikprogrammet ”Sulamot – music for social change”. Att få prova instrument under ledning av professionella musiker, t o m få spela tillsammans med Israels Filharmoniker, det är något underbart. Det ger inte minst självförtroende. Det blev en stor insamling, där familj och vänner bidrog mycket generöst. Drygt 27 000 kr kom in till ”Sulamot”, och nu får barnen möjlighet att fortsätta projektet.

Tack Lisa, till dig, din familj och vänner!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!