Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Titta - skriv - ta betalt

Travel Blogger är en person som kuskar runt bland resmål och skriver – berömmande eller fördömande – på nätet om ställena han eller hon har sett. Eller åtminstone hört talas om. Samt på något sätt lyckas ta betalt för sina texter. All världens Travel Bloggers träffas naturligtvis årligen vid konferenser för att byta visitkort och ta bilder av varann. I mars kommer tusen Bloggers till 2017 års TBEX-konferens i Jerusalem. Om ni är en liten undanskymd Travel Blogger i utkanten av kartan och vill bli berömd, ska ni förstås åka dit.


Bottenskrap

Halvvägs mellan Tel Aviv och Haifa ligger Caesarea. Har sitt namn efter romarnas kejsare som härskade här för 1600 år sedan. En disig morgon hände det sig då att ett fartyg förliste och gick till botten utanför Caesarea. Här har det legat i lugn och ro till dess två dykare för några veckor sedan hittade fartyget nersjunket i sandbotten. Båten visade sig vara full av bronsföremål i utmärkt skick. En lampa formad som solguden Sol. En annan som månguden Luna. En tredje som en afrikansk slav. I en lerkruka låg 20 kilo mynt med porträtt av romarnas kejsare Konstantin den Store.


Småle en smula

I dessa dagar när kultureliten vänder sig om och tittar bakåt för att se vad de har missat, är det dags att plocka fram vännen George Mikes ur bokhyllan. George Mikes föddes i Ungern 1912. Son till en advokat. Vek av från faderns spår och blev journalist vid ett par ungerska tidningar. 1938 sändes han till London för att rapportera till Budapest-bladen om München-krisen. Han blev kvar i London livet ut som korrespondent för ungerska tidningar och skribent i Observer, Encounter och Times. Hans bok ”How to be an Alien” om konsten att tränga igenom skalet kring det brittiska temperamentet har tryckts i ett otal upplagor. Andra slagnummer: ”How to be Decadent”, ”Switzerland for Beginners”. Plus Israelböckerna ”Milk and Honey” och ”The Prophet Motive”. I boken ”English Humour for Beginners” berättar han om juden i en liten polsk by som klagar för rabbinen: ”Det står i Talmud att om man tappar en smörgås på golvet, så ramlar den alltid med smörsidan ner. Men idag tappade jag en som landade med smörsidan upp. Hur kunde det hända?” Rabbinen ber om betänketid och svarar följande dag.”Dumskalle! Du bredde smöret på fel sida av brödet.”


Tack! Skål! Nästa!

Ett gott skäl för Israel att inte släppa ifrån sig Golanhöjderna i norr är Yarden. Ett annat är Gamla. Båda levererar några bland Israels bästa viner. Sagi Cooper ger ut The Daily Spittoon, Yair Koren pratar om vin i radio, Haim Gan utbildar folk i vinkunskap. De är överens om att Yarden Katzrin Blanc de Blancs 2000 är landets främsta bubbelvin. Golan Heights Winery får poäng för bästa kollektion. Trion har smakat 650 viner från 100 vingårdar i Israel och rankar dem, klunk för klunk, i den nya ”Comprehensive Guide to Israeli Wines”. Ni hittar den på www.thewines.com


Aron eller Kjell-Åke?

Vill ni att er nyfödda dotter/son ska tycka bättre om sitt namn när hon/han växer upp, än ni själv tycker om det där fåniga namnet era föräldrar gav er? Ni vet ju hur er babys namn ska ”kännas”. Ändå kan det vara knepigt att komma på ett perfekt namn och ännu svårare att komma överens om det. Då är ni en given patient hos namnvårdcentralen ”Namestork” i Jerusalem. ”Namestork” har mer än 30 000 namn på lager och bläddrar blixtsnabbt fram namnförslag, skräddarsydda just för er. ”Namestork” som ni hittar på nätet kom i somras med en engelsk version. I höst kan ni också välja bland spanska, hebreiska, portugisiska, ryska, franska, arabiska och tyska namn.


Inte en droppe för mycket

Medan vi flaxar omkring i skogarna med kaffetermos i korgen i hopp om att hitta en svamp som gå att äta, påstår Israels svampodlare att de varje år driver fram champinjoner och portobellosvampar för många miljarder kronor. Problemet är att svamparna i Israel dricker för mycket. Visserligen bara vatten, men ändå. Och vattnet vill aldrig räcka till. Förrän nu. Vid Svamparnas Dag presenterade teknikerna hos Netafim nyligen en apparat som vattnar svamparna en droppe i taget. Champignon Farm som står för 40 % av all odlad svamp i Israel: -Netafim har ökat vår skörd med 30 %.


Men slantarna kom

Förra året var som bekant rätt rörigt i Mellanöstern. Man kunde tro att folk skulle ha hållit i sina plånböcker istället för att riskera pengarna i IT-bolag i Israel, när kriget kom in på knutarna. Aber nein. Med 360 handslag drog Israels high-tech-bolag in nära tre miljarder dollar, värda mer än 20 miljarder kronor i friska pengar under första halvåret 2016, skriver Israels IVC Research Center. Det innebar 35 % fler överenskommelser än året före. Affärerna handlade främst om medicinsk teknik och dataprogram.


Hjälte med läderboll

Annars är amerikanska judar mer kända för sina framgångar i baseball. Mest berömd är Sandy Koufax. Han växte upp i Brooklyn. Tog examen från Lafayette High School och började 1954 spela för The Brooklyn Dodgers (som senare flyttade till Los Angeles). Under World Series-mästerskapen 1965 mot Minnesota Twins vägrade han att spela en av matcherna därför att den spelades på Yom Kippur. Det väckte en oerhörd respekt och beundran bland amerikanska judar. Och gör så än idag.


Låt tanterna vara

Han tycker att gamla damer ska få ha sina plastflaskor med mineralvatten i fred när de kommer till flyget. De har i alla fall inga bomber i buteljerna. Han vill inte se soldater och poliser med auomatvapen på magen marschera omkring i avgångshallen. De gör bara folk ängsliga. Pini Shif har varit säkerhetschef på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Världens mest hårdbevakade. Han bytte ut soldater och poliser i uniform mot diskret beväpnade spanare i vanliga kläder och som smälter in bland resenärerna. Säkerheten på Ben Gurion bygger också på att ringa in och stoppa terroristerna innan de kommer fram till terminalen. Från planet eller i bil. Ett brett finmaskigt nät av sökning, bevakning, och tillslag. Men i sista hand är det spanarna som är viktigast, säger Pini Shif till Jerusalem Post.


Hjältar i handskar

Vetenskapsrön och fiolspel är vackra exempel på en långt framskriden kultur. Men ingenting skiljer hjältar från småkryp så klart som mästerskap i boxning. En boxare - särskilt en judisk boxare – står, när andra faller. Benny Leonard var alla tiders störste judiske boxare i USA. När han var 15 år fick han ett blått öga i en match under sitt första år som proffsboxare. När hans mor fick se honom föll hon förstås i häftig gråt. Gråten avtog när Leonard tog fram den 20-dollarsedel han hade vunnit på matchen. Lika mycket som hans far tjänade på en vecka i textilfabriken. Ett särskilt skimmer vilar över ”The Boxing Dentist” Leach Cross som lagade tänder på dagarna och slog ut dem på kvällarna. Ni möter ett färgstarkt gäng judiska boxare i den nya boken ”Stars in the Ring” av Mike Silver.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!