Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Spadarnas folk

Israeliana är förpliktigad att hålla läsarna underrättade om banbrytande utgrävningar i Israel, hur vaga fynden än må te sig. Nu meddelas att arkeologer från Tel Aviv-universitetet har hittat en förhistorisk by i Jordandalen som kastar ljus över den tidigare dunkla övergången från det halvvilda jägarlivet till den mer ordnade bondekulturen. När det skedde? Tja, för sådär 12 000 år sedan. Ett ögonblick i evighetens almanacka.


På tal om kåkar

Ett nytt torn är på väg upp i Israel. 240 meter högt. Ett slags soltorn som ska ta emot solsken och göra om ljuset till elektricitet. Det kallas förnybar energikälla och ingår i Israels mål att var tionde kilowatt i landet ska komma från solen. Som alla vet är det mer solsken ett par hundra meter upp i luften än på beachen i Tel Aviv. Klättra upp och sola!


Tack! Bara en droppe i så fall

Risbönderna i Kalifornien säger att de tänker sluta odla ris om inte politikerna bygger kanaler så de får mer vatten. Men det är inte säkert att politikerna lyssnar på det örat. Därför bygger en ranch i Woodland i Kalifornien nu den första större sparapå- vatten-anläggningen i USA i samarbete med israeliska Netafim som är världens största tillverkare av dripp-dropp-teknik. Vattnet sprids i små klunkar genom ett nät av rör under markytan just där riset ska slå rot. Varje droppe kommer till nytta. Ingen dunstar bort.


Kaffe och bullar
Plus påtår

I Minneapolis i USA har det länge funnits ett populärt café hos American Swedish Institute som heter ”Fika”. Serverar kaffe och kanelbullar året runt. Nu har ett lika utlandssvenskt ”Fika” öppnat i Tel Aviv. Jadå, både kanelbullar och andra svenska bakverk. Ett nytt fotfäste i Mellanöstern för Gevalia-kaffet från Gävle.


Allt man kan tänka sig. Minst

Leif Pagrotsky som satt i Göran Perssons regering och nu är Sveriges generalkonsul i New York har sitt efternamn från byn Pagorce i Ukraina. Högerledaren professor Gunnar Heckscher fick sitt efternamn från staden Höxter i Westfalen. Folkpartisten Daniel Tarschys efternamn finns med i Första Krönikeboken. Filmhjälten Kirk Douglas, född i New York, hette från början Issur Danielovitj Demski. En del av det här har ni hört förut. Men inte allt.

Ni hittar mer om judar, judisk historia, judarna under tsaren, judiskt allt möjligt i en bok av Staffan Skott än om ni klickade en hel vecka på nätet. Boken heter ”En mänsklighet i mänskligheten”. Lättsam men bestämd. Snabb i språket. Utgiven av Norstedts. Staffan Skott är inte jude. Men dalkarl och vallon. Arbetat halva sitt liv hos DN. Skrivit rader av böcker som har översatts till diverse språk. Själv översatt stora teaterpjäser. Staffan bor i Cambridge med sin hustru Maria Nikolajev. Född i Moskva. Nu professor i Cambridge. Specialitet: Barnböcker. Stina Wirsén ritade porträttet av Staffan för DN.


En jude i Vita Huset?

Kan man tänka sig att amerikanerna väljer en jude till president i höst? Svar: Eftersom de valde – och valde om – en svart president skulle Bernie Sanders förmodligen inte fällas i presidentvalet i november därför att han är jude. Bernie Sanders föddes i Brooklyn. Hans mor Dorothy Glassberg, dotter till judiska invandrare från Polen och Ryssland, föddes i New York. Hans far Elias kom som 17-åring till New York från Slopnice i Polen. En släkting till honom har sagt: – Bernie gillar att vara jude. Fast han tror inte så starkt på Gud.

Bernie Sanders politiska genombrott kom när han vann ett borgmästarval i Burlington, den största staden i den lilla staten Vermont vid östkusten. Han lyckades bli omvald tre gånger.1990 valdes han in i senaten i Washington. Till stor del tack vare hans slipade hustru Jane O´Meara. Katolik förstås med ett sådant irländskt namn. Växte också upp i Brooklyn. Har varit rektor för ett litet college i Vermont. Men framför allt taktiker i kulissen åt politiker. Har hjälpt Bernie sedan borgmästarvalen. Är nu hans stabschef i senaten. Bernie kallar sig socialdemokrat. Röstar med demokraterna. Talar väl om svensk samhällssyn.


När ni far till Brooklyn

Ni kanske funderar på att åka till New York en sväng i sommar? Eller så har ni släkt i Brooklyn. Hursomhelst kan ni vilja veta att Brooklyn Museum just nu visar en rätt originell fotoutställning. ”This Place” skildrar hur betraktare utifrån ser på Israel och Västbanken. Ett dussin fotografer från Tyskland, USA, Tjeckien, Kanada, Sydkorea och England har tillbrinmgat några månader med att leta upp och fotografera människor och platser som de tycker visar hur sammansatt livet kan vara människor emellan.


Statistik-gymnastik

Israels statistikmaskiner håller igång. Nu meddelas att 28% av all skatt som skatteverket kammade hem 2015 var fastighetsskatt. Fem gånger större andel än året före, dvs 2014. Då stod fastighetsskatten bara för 5,4%. Tänkbara förklaringar: 1. Fastighetsskattens andel ökade därför att andra skatter sjönk som stenar. 2. Israelerna byggde som vansinniga 2015. Fastighetsbeståndet femdubblades på ett år. 3. Skatteverket spårade 2015 horder av fastighetsägare som hade smitit från skatt 2014. 4. 2015 klassades plötsligt lekstugor och redskapsbodar som fastigheter och belades omgående med skatt. 5. Fler förslag?


Begåvningsreserv i öknen

Israel är inte större än Dalarna men har fler öknar. En i söder heter Negev. Här ligger Beersheba, en stad med 200 000 invånare. Många har kommit hit från Etiopien och Addis Abeba är en av Beershebas vänorter. Andra hjälptes hit från Ryssland när gamla Sovjetunionen sprack. Ryssar har alltid vara skickliga schackspelare och det ryska inslaget kan förklara att Beersheba nu är magneten för Israels schackturneringar. Det kan också ha bidragit till att Beersheba lyckats locka Deutsche Telekom, Oracle, IBM, Lockheed Martin och andra högteknologiföretag hit. Startbidrag från israeliska staten är också ett lockbete. Dessutom har israeliska armén flyttat sin högteknologiska underrättelsetjänst till Beersheba inte långt från Ben Gurion-universitetet. Alla hjälper alla.


VRO-O-O-M!

Två arab-israeliska ingenjörer har knåpat ihop världens hittills minsta dator. Den mäter bara 5x5x5 centimeter. Ungefär lika litet som den röda Nissan-bilen på bilden. Vidundret heter CuBox- i och kostar 55 dollar styck.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!