Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

IsraelianaAnders H Pers
Lubba runt labyrinten

Israels folk är inte bara ett läsande utan också – som många svenskar – ett grävande folk. Sverige har för sin del rätat upp en bataljon runstenar runtom i landet och grävt fram ganska många labyrinter här och var. Israel svarar för sin del med sin egen labyrint på Golan-höjderna: Galgal Refa´im – ”Jättarnas Cirkus”. En fem tusen år gammal anläggning med fyrtiotvåtusen ton (42 miljoner kilo) stenar arrangerade i cirklar. Vid sommarstolståndet träffas stjärnskådare och stjärntydare här för att se hur solen just den dagen bryter genom sprickorna i klipporna. För oss andra är det lättare att se labyrinten från ett flygplan om det flyger sakta.


Snurrigt i överkant

Alla har inte en dreidel i fickan. Men en del har det. I varje fall då och då, och särskilt vid Chanuka. Dreidel – ursprungligen ett jiddisch namn – är en liten snurra med fyra sidor. Varje sida har en hebreisk bokstav. Det hela är lagom mystiskt. Man snurrar. Vinner eller förlorar. Det finns förstås folk som är supersnurriga och tävlar mot varann i Dreidel-snurr. I senaste Dreidel-mästerskapet i Tel Aviv ställde mer än tusen snurrare upp. Dreidel har en avlägsen tysk släkting med sex sidor. En sida heter ”Nimm alles”. En annan ”Alle geben”. En tredje ”Nimm 2”. Båda snurrorna är som livet i övrigt: En hasard.


Skål för Galiléen!

Om ni tar ett glas vin då och då, kanske ni har sett och smakat ”Cotes de Galilee Village”. Det låter franskt och det är halva meningen med namnet. Den andra halvan är att slå ett slag för Galiléen som vindistrikt. På etiketten står vinmakarens namn, Jacques Capsouo. Född i Egypten av turkiska föräldrar. Flyttade till Frankrike. Därifrån till USA. Startade restaurang i New York. Drev den under 30 år. Jacques ville göra något för Israel. I Israel. Upptäckte hur bra judar, kristna muslimer och druser levde tillsammans i västra Galiléen. Skaffade mark som blev en vingård. Röda Grenache Noir. Vita Grenach Blanc. - Konsten är inte att odla druvor och göra vin. Konsten är att sälja vinet, säger han till Jerusalem Posts Adam Montefiore.


Ledigt på Long Island

Den gamla uppkäftiga judiska tidningen Forward i New York håller stilen. Tuffa nyheter om den tydligtvis rätt korrumperade politikern Sheldon Silver. Reklam för resor i april till de gamla judiska kvarteren på Kuba. En intelligent, attraktiv, atletisk, hederlig, varmhjärtad, romantisk yrkeskvinna som älskar livet skriver att hon vill dela det med någon som kommer ihåg Världsutställningen 1964 i New York. (Där ställde Sverige ut världens äldsta ännu levande aktiebolag Stora Kopparbergs ursprungliga aktiebolagsbrev från Falun.) Och är ni på jakt efter ett par värdiga gravplatser annonserar Forward ut två lediga rutor i Mount Ararat på Long Island.


Allting är relativt

Albert Einsteins berömda relativitetsteori har som ni nog minns nyss fyllt 100 år. Ni vet Alberts förutsägelse att ljuset från en stjärna långt borta böjs med nära två bågsekunder när det passerar solranden. I samband med 100-årsminnet av relativitetsteorin lanseras i Brooklyn ”Einstein´s Energy Bar”. Ett koshergaranterat och ”relativt läckert” hälsogodis packat med hasselnötter, russinsaft, havssalt, honung, C-vitaminer och andra relativt hälsosamma ingredienser.


Ont om slaktare

Det kanske låter konstigt. Men det är tydligen sant: San Francisco är rikt på kultur och människor av många skilda slag. Från många skilda håll. Förstklassiga museer. Rikt musikliv. En brokig historia. Gott om judar. Ändå har San Francisco bara en enda kosher-slaktare. Bara en enda kosher-restaurang. Bara ett enda kosher-bageri. Berättar Nell Mahgel-Friedman, när vi träffas i ”Afikomen”, hennes och hennes mans rymliga butik i universitetsstaden Berkeley tvärsöver vattnet från San Francisco, inte långt från University of California. Butiken är fylld med Judaica och har funnits här ett par decennier. Nell och hennes man köpte den för ett par år sedan. De skaffar ljusstakar, T-shirts och allt det andra från hundratals leverantörer landet runt.


Norman bäst i klassen

Israel vinner det ena hotellmästerskapet efter det andra. Senaste rapporten: Något har förmått 200 internationella journalister att ranka boutique-hotellet (låter lyxigare än butikshotell, inte sant?) ”Norman Tel Aviv” (låter nästan svenskt, eller hur?) som världens bästa i sin klass. Särskilt övertygande uppgift om man litar på turistbibeln ”Jetsetter”.


Nytt spel om fred

Israelen och mjukvarudirektören Uri Mishol i New York meddelar att han har upptäckt följande: När barn i vår omtumlande tid äntligen fyller 21 år har de flesta av dem redan tillbragt 10 000 timmar med att spela videospel. Det är lika många timmar som de (med mobilen i fickan) suttit igenom både högstadiet och gymnasiet. Uri har en idé. Den heter ”Games for Peace”. En folkrörelse för att bygga broar mellan ungdomar i områden som plågas av bråk och motsättningar: Träffas i en virtuell värld och spela populära videospel tillsammans. Spelet går vidare.


Den kristna sidan

Jerusalem Post har lanserat en ny ”Christian World”-sida på Facebook. Den vänder sig till kristna av alla slag var de än bor i världen: The Jerusalem Post – Christian World. Den nya sidan hakar på websajten: www.jpost.com/Christian-News.


Crocodile Rock i Tel Aviv

Om ni har hört någon musikalisk världsstjärna det senaste halvseklet så har ni hört engelsmannen Elton John. Säkert i ”Rocket Man” eller ”Crocodile Rock”. 1995 fick han Stikkan Andersons Polarpris. Han finns med i ”The Rock and Roll Hall of Fame” i USA. Hans skivalbum har sålts i en kvarts miljard exemplar. Dessutom 100 miljoner singelplattor. I vår kommer han för fjärde gången till Israel. Ger en konsert i Hayarkon Park i Tel Aviv den 26 maj. Nästa år fyller Sir Elton 70 år. Ni visste förstås att drottning Elisabeth adlade honom 1998. Men ni kanske inte visste att han ursprungligen hette Reginald Kenneth Dwight.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!