Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

BoktipsLet there be water
Seth M. Siegel

En nyutkommen bok som väcker förundran och beundran av Israel är Seth M. Siegel´s ”Let there be water”. Som titeln antyder är det en bok som handlar om vatten och mer specifikt om hur Israel har vänt en ofta hotande vattenbrist till ett överskott av vatten, vilket gör att man numera t o m kan exportera denna värdefulla naturresurs. När alltfler länder står inför utmaningen att få vattnet att räcka till är Israel inte sällan det land man vänder sig till för att få hjälp. Inte minst Kina och Indien är exempel på detta.

Boken inleds med de tidiga försöken att samordna distributionen av vatten till olika delar av landet och beskriver även den allmänna principen om att vattnet är allas gemensamma egendom. Man får därför inte ordna med egen vattenförsörjning utan att staten har kännedom om detta och har gett sitt tillstånd. Trots detta har det statliga vattenbolaget Mekorot på ett generöst sätt delat med sig av sitt kunnande till mängder av nya företag med koppling till vattenteknik.

I Israel var man tidigt ute med att rena och återanvända avloppsvattnet till t ex bevattning av jordbruket. Dessutom har droppbevattningen inneburit en smärre revolution både när det gäller att minska vattenanvändningen men även genom att grödorna gett större avkastning. Ett av de större genombrotten har på senare år varit avsaltningen av havsvatten. Det som länge var en svår teknisk utmaning och mycket kostsamt har nu tack vare tekniken ”omvänd osmos”, blivit en stor framgång i Israel. Nu kan man t o m fylla på vatten för att öka flödet i vattendrag och även förse Jordanien med betydande mängder vatten. Ett av de mest intressanta kapitlen i boken handlar just om den vattendiplomati som Israel utövar och som förhoppningsvis kan verka fredsbyggande på sikt. Det här är en bok som spänner över flera intressanta och högaktuella fält och som jag varmt rekommenderar.

Marcus Nilsson

Marcus Nilsson har sedan många år ett engagemang för Israel och det judiska folket. Han arbetar som läkare inom försvarsmakten specialiserad på allmänmedicin, samt som dykläkare.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivetBankgiro 671-6609        SWISH 1234 21 8889        Förenade Israelinsamlingen

© Citera oss gärna - men ange källan!