Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

TEKNIK OCH NÄRINGSLIV

Redaktör Franz T. Cohn

 
Ring billigt från din dator - på israeliskt vis

Nu har Telia satt igång israeliska VocalTecs system för telefoni över Internet under namnet "iCall". Det innebär att du från din dator kan ringa upp vilken telefon som helst i både Sverige och hela världen. Detta till taxor som för flera länder ligger långt under de normala telefontaxorna. Exempelvis kostar samtal från Sverige till USA 1 krona per minut, till Storbritannien och Tyskland 1:75, och samtal inom Sverige 38 öre per minut. Till Israel kostar det dock fortfarande så mycket som 7:50 per minut jämfört med 12-13 kr per minut för ett vanligt telefonsamtal. Telia säger att priserna sätts av konkurrensen och kabelföretagen, men förklarar inte varför samtal från Israel till Sverige endast kostar ca 2 kronor per minut. Lokalsamtalskostnaden för uppkopplingen till din sedvanliga Internetoperatör tillkommer för iCall, men du lär kunna surfa medan du pratar.

Den nya iCall-tjänsten tillhandahålls av Telias speciella Internet-företag Telia Light som nås på web-adressen www.telialight.com/
Därifrån kan du kostnadsfritt ladda ner deras (VocalTecs) programvara. Sedan är det bara att skicka in en förskottsbetalning (mellan 200 och 5 000 kronor) till Telialights postgirokonto. Du får då ett lösenord tillbaka på e-mail och kan sätta igång och ringa så länge pengarna räcker.
Helt som en vanlig telefon fungerar dock inte systemet hos mig. Det går inte att prata i munnen på varandra, utan man får vara hövlig och prata först när den andra parten sagt sitt. Mycket oisraeliskt!

Telialight erbjuder samtidigt en annan uppfinning från VocalTec som de kallar Telia "Sitecall". Företag och andra kan med denna programvara installera en "ringknapp" på sina hemsidor. Om kunden vill fråga om något på hemsidan, förutsatt att han har en dator med ljudkort, mikrofon och högtalare eller headset, klickar han/hon på knappen och kommer då omedelbart i förbindelse med företagets 020-linje och förhoppningsvis med någon person som kan svara på frågan.

Vi har redan i Menorah nr.4, 1996 och nr.4, 1997 berättat om VocalTec Communications Ltd i Herzliya, Israel. Det är en framgångssaga om två unga datagenier som 1989 började med två tomma händer. De var först i världen med att utveckla en programvara med vars hjälp man kunde prata med varandra på Internet. Det var ett primitivt system med dålig ljudkvalitet som endast fungerade från dator till dator. Skall man dra en teknisk parallell till en annan uppfinning, kan Lior Haramatys och Alon Cohens första uppfinning sägas motsvara vaxrullarna i Edisons första grammofon medan dagens VocalTec-system nästan motsvarar CD-skivorna i fullkomlighet. Därför har VocalTec lyckats få några av världens största telefonoperatörer, bland dem AT&T, att köpa licenser. Deutsche Telekom har till och med köpt aktier i VocalTec och sitter därmed på första parkett när nya intressanta utvecklingar får premiär hos detta israeliska geni-företag.
Fler detaljer på nätet: www.telialight.com och www.vocaltec.com

NOTISER

RÄCKER VATTNET?
En debatt pågår mellan jordbruksminister Rafael Eitan och finansministeriet om rätta tidpunkten för att bygga stora avsaltningsanläggningar i Israel. 1998-års regnfattiga väder har spetsat till diskussionen. Eitan, med stöd av Likuds gruppledare Meir Sheetrit och Labours Yossi Beilin, vill redan nu ta in anbud för att bygga en rad avsaltningsanläggningar invid den stora kraftstationen i Hadera, medan finansdepartementet anser att detta kan vänta i ytterligare tio år. Eitan och flera andra menar att det är bättre att ha tillgång till avsaltat vatten när det behövs - det kostar ju bara pengar och inte något annat - än att råka ut för en katastrofal vattenbrist som inte går att hantera. Andra experter anser att det går att rena och ta vara på avloppsvatten för jordbruksändamål i större omfattning än som redan sker. Det kan tilläggas att turistorten Eilat får sitt helt acceptabla kranvatten från en lokal avsaltningsanläggning som tar saltvatten ur Röda havet.

LÄSER AV BILARS NUMMERPLÅTAR
Zamir Recognition Systems i Jerusalem har utvecklat ett konkurrenskraftigt system som kan läsa av nummerplåtarna på bilar för att exempelvis avgöra om bilen har rätt att köra in i garaget eller på parkeringsplatsen. Det är idealiskt för personalparkeringar och för ökad säkerhet i många andra parkeringssituationer, säger svenskfödde vd Seth Jacobson till Menorah.
Likaså kan fordon datorregistreras vid färjeplatser, gränsövergångar eller vägtullstationer. En speciell företeelse som Seth Jacobson vill diskutera med svenska samarbetspartners rör utsmugglingen av stulna bilar via färjor. Ett LPR-system kan larma polisen om bilen som kört ombord på färjan rapporterats stulen. Igenkänningen sker med en videokamera, specialutvecklad elektronik och ett förbättrat OCR-program som kan läsa av alla slags bilskyltar. Säkerheten kan vid behov höjas ytterligare genom att i datorn lagra även bilmärket och en bild av bilen och föraren.
Zamir startades 1993 som ett "kuvös"-projekt hos Jerusalem College of Technology på initiativ av professor N. Schweitzer. Flera stora företag har redan installerat Zamirs system för sina personalparkeringsplatser. Just nu skall vi installera sex system vid långtidsparkeringen på Ben Gurionflygplatsen och ett annat vid en gränsövergång till Gaza-remsan, säger Jacobson. Mer information finns på www.zamir.co.il

NYA MIKROPROCESSORER SKALL UTVECKLAS I ISRAEL
Intel har invigt en ny forskningsbyggnad i Haifa. Därmed utökas företagets forsknings- och utvecklingscenter i Haifa med 12 000 kvadratmeter. Byggnaden har kostat 160 miljoner kronor. Centret sysselsätter 1000 personer och har en egen export av nya prototyper till koncernen värd över 1,1 miljard kronor (1997). Förutom centret i Haifa har Intel sedan länge en produktionsanläggning för mikroprocessorer i Jerusalem samt en ny stor fabrik under uppförande i Kiryat Gat ca 5 mil söder om Tel Aviv.

DATANÄT FÖR PALESTINIERNA
TNN Networks Ltd. i Petah Tikva har levererat och igångsatt ett höghastighetsdatanät för den palestinska myndigheten till en kostnad av ca 5 miljoner kronor. Företaget vann anbudstävlingen för ett år sedan. Det ägs gemensamt av Tadiran Telecommunications i Israel och kanadensiska Newbride Networks.

FYRA ÅR GAMMALT ELEKTRONIKFÖRETAG
ERÖVRAR MILJARDORDER
Det nästan nystartade Madah-Com i Or Yehuda, Israel, har landat ett kontrakt med amerikanska armén värt 1,6 miljarder kronor. Företaget skall leverera sina trådlösa varningssystem med sirener, alarmknappar, högtalare, displayer och internkommunikation för installation vid militärförläggningar. Detta för att bättre skydda dessa områden mot sabotage och terror. Företaget slog ut 30 konkurrenter. Madah-Com har redan haft stora framgångar, främst i USA, bl.a. vid idrottsevenemang och utomhusuppvisningar. Bronx Zoo i New York har utrustats med en trådlös högtalaranläggning för musik och meddelanden.
Upp till 16 000 högtalare och andra enheter kan knytas trådlöst till en centralanläggning och nås även individuellt. Vid strömavbrott kan systemet drivas från batterier. Signalerna överförs digitalt och störningsokänsligt med hög ljudkvalitet via 2,4 Gigahertz antenner med användande av frekvenssprångmetoden.
Mer information finns på www.madah.com/

CHANS FÖR AIRBUS I ISRAEL?
Det israeliska flygbolaget El Al som håller på att förnya sin åldrande flygplansflotta skall köpa 5 nya medeldistansplan och har lagt ut en offertförfrågan. Det europeiska Airbus-konsortiet där Daimler-Benz är en av delägarna hoppas få denna beställning. Chanserna lär ha ökat efter sammanslagningen med Chrysler, eftersom israelerna känner sig förpliktigade att gynna amerikanska leverantörer. Den förra beställningen av plan gick till Boeing som hittills varit El Als hovleverantör. Daimler-Chrysler har öppnat ett lokalkontor i Israel och hoppas kunna leverera och finansiera de planerade nya snabbtågen mellan Tel Aviv och Jerusalem. Leverans av tåg till eventuella tunnelbanor i dessa städer hägrar. Samtidigt är företaget intresserat av investeringar i israeliska högteknologiska företag, av underleverantörer till Airbus och andra affärsmöjligheter. Redan nu säljer koncernen bilar, lastbilar och bussar till Israel för ca 8 miljarder kronor per år.

INTERNET VIA PARABOL
Svenska Tele2 Netcom använder det israeliska "data-till-parabol" CyberStream-systemet i sitt Connect2Internet Satellit, som erbjuds 900 000 villahushåll i Sverige, Norge och Danmark.
Systemet har redan använts framgångsrikt på det "jobb-tåg" som rullade genom Sverige under sommaren 1998. I tåget fanns 27 datorer som kunde kopplas upp mot Internet via en 60 cm parabol, när tåget gjorde halt på de olika orterna för att visa arbetssökande utbudet av lediga platser. Överföringshastigheten till varje dator var upptill 1,4 Mbit/s.
CyberStream har utvecklats av israeliska New Media Communication som är ett dotterbolag till amerikanska Harmonic Lightwaves Inc.

EXPORTEN AV PROGRAMVAROR ÖKAR

Israels Industriförbund meddelar att mjukvaruexporten under 1998 ökade med 50% till motsvarande ca 12 mdr kronor. Under 1999 väntas en ytterligare ökning till ca 16 miljarder. 38% av exporten går till USA, 37% till Europa och 15 % till Fjärran Östern, Japan, Sydamerika och Afrika. Det finns för närvarande 300 exporterande mjukvaruföretag och 350 andra som tillsammans sysselsätter 13 000 personer. Flera dussin arabiska ingenjörer har för första gången skrivit in sig i de omskolningsprogram som anordnas av handels- och industridepartementet för att utbilda tekniska programmerare.

Källor: Globes, Jerusalem Post samt företagens InternetsidorTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.