Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

StåndpunktenMänskliga rättigheter, kunskap och tolerans

Judar i Malmö, och även på andra håll i landet, möts allt oftare av olika former av glåpord och de undviker att bära judiska symboler av rädsla. Den judiska församlingens lokaler i Malmö har utsatts för grov skadegörelse och alla judiska församlingar i landet har skärpt sin säkerhet. Under gångna hösten har jag med anledning av detta deltagit i två olika manifestationer, en i Stockholm och en i Malmö, mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Det är fullständigt oacceptabelt att händelser som dessa inträffar i Sverige 2012 och det är sorgligt att manifestationer av det här slaget ska behövas. Samtidigt är det positivt att så många slöt upp vid den senaste kippavandringen i Malmö och visade sin solidaritet med stadens judar. Alla Sveriges minoriteter fanns på plats liksom politiker från vitt skilda läger. Allt gick dessutom lugnt och fredligt till.

Annat var det för ett par år sedan. Då hölls en fredlig demonstration i Malmö i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel och Israels militära operation på Gazaremsan. Man demonstrerade för Israels rätt att existera. Den motdemonstration som då mötte upp var sorglig att se. Hebreiska fredssånger överröstades av slagord. Demonstrationen fick avbrytas för att motdemonstranter kastade ägg och flaskor, förstörde högtalarutrustningen och sköt fyrverkeripjäser mot talare och publik.

Kritik mot Israels politik övergick i förföljelser av judar och svenska judar ställdes kollektivt ansvariga för vad Israels regering gör. På samma sätt kan många muslimer vittna om hårdnande attityder efter att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm. Misstänkliggörande mot muslimer märktes på gator och torg och muslimer som grupp pekades ut som galna terrorister.

När en grupp pekats ut står nästa på tur
Vi får inte blunda för att en del av de hårda attityderna hänger ihop med olika konflikter i världen. Men det är lika orimligt att ställa svenska judar till svars för Israels politik som att ställa svenska muslimer till svars för vad en självbombare gör eller vad som händer i Iran. Vi måste förmå oss att skilja på dessa saker. Antisemitism och islamofobi drabbar generellt och får inte tillåtas och ännu mindre ursäktas med hänvisningar till andra företeelser.

Det som händer är inget som är isolerat till Sverige. I hela Europa går populistiska och främlingsfientliga partier framåt. Att peka ut muslimer, judar eller romer som ansvariga för alla tänkbara samhällsproblem har blivit vardagsmat i flera länder i vår närhet. Vi måste förhindra att man i Sverige slår in på den vägen. När en grupp pekats ut står nästa på tur. Accepterar vi att muslimer och judar beskrivs som problem blir förstås konsekvensen att en del människor går från ord till handling.

Det finns effektiva vapen mot detta. De stavas mänskliga rättigheter, kunskap och tolerans. Förutsättningen för att vi ska bevara öppenhet och tolerans är att de goda människorna säger ifrån och säger stopp. Det farligaste som kan hända ett samhälle är när de goda människorna tittar bort och bagatelliserar kränkningar av andra människor. Och i arbetet för en värld utan förtryck ska vi hålla förtryckarna ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter.

Erik Ullenhag
Integrationsminister (FP)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!