Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

StåndpunktenSverige - ta initiativet!

När FN 1947 föreslog Jerusalem som en internationellt administrerad zon togs det emot med skepsis av berörda parter. Avstyckningen kom aldrig till stånd. När det brittiska mandatet avvecklades i maj 1948 och staten Israel utropades, anföll grannstaterna. Då intogs östra Jerusalem av Jordanien medan västra Jerusalem förblev under judiskt styre.

Idag skulle det vara naivt att tro att någon part i Mellanöstern skulle acceptera Jerusalem som en internationell zon. Sverige för en politik där man tror sig hoppas på en tvåstatslösning. Redan nu finns det svenska generalkonsulatet som betjänar de områden som är under palestinskt styre i Västbanken och Gaza. Närvaron av konsulatet i östra Jerusalem borde utifrån tanken om tvåstatslösningen och i konsekvensens namn rendera en diplomatisk fast närvaro i västra Jerusalem.

Sedan 1950 har västra Jerusalem varit säte för Israels regering och dess huvudstad. I västra Jerusalem är nu parlamentet, presidenten, högsta domstolen och departementen installerade - utöver sociala och kulturella institutioner och myndigheter. Det gör att Sveriges och EU:s diplomater regelbundet far från Tel Aviv till Jerusalem för officiella möten med israeler. Världens diplomatkår befinner sig ständigt på resande fot mellan de båda städerna då de i praktiken har Jerusalem som sitt arbetsfält.

I samband med att OECD lade en konferens om grön turism i Jerusalem hösten 2010 drog sig till en början fem länder ur på ett anmärkningsvärt sätt. Sverige var ett av dessa. Efter en del diskussioner och försäkran från Israel att anpassa programmet ändrade Spanien och Storbritannien position och gick in med sitt deltagande. OECD-konferensen är det senaste i en rad evenemang som förläggs till Jerusalem och illustrerar stadens funktion som huvudstad.

Mellan åren 1948 och 1967 var Jerusalem en delad stad där israeler inte var tillåtna att besöka sina heliga platser i östra Jerusalem, oavsett trosinriktning. Efter Sexdagarskriget 1967 blev Jerusalem en enad stad och Israel har sedan dess administrerat staden, vilket har inneburit att alla människor, oavsett trosuppfattning, varit garanterade att få tillgång till sina religiösa platser i hela staden. Den palestinska myndigheten försöker då och då fabricera anledningar till varför judar inte ska få rätt att besöka heliga platser i östra Jerusalem.

Staten Israel är genom sin tolerans och genom internationell rätt mogen att få ett erkännande av att västra Jerusalem är dess huvudstad. Sverige bör vara en av de första staterna att genomföra denna flytt.

Annelie Enochson

Annelie Enochson
Ålder 57 år.
Gör Riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Göteborg samt Ordförande i Samfundet Sverige - Israel, västra avdelningen
Politiska hjärtefrågor Mänskliga fri-och rättigheter för alla inom och utom Sverige.
Brinner för Att vara en röst för dem som ingen röst har om det så gäller kidnappade barn, utsatta människor eller nationer som inte behandlas lika som andra nationer.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!