Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportTidigare i år, efter en fantastisk säsong, stod Maccabi Tel Aviv som Europamästare i basket för klubblag för sjätte gången. Laget, som blivit något av ett andra landslag i Israel, hyllades över hela landet och bjöds in till presidentens residens. Med anledning av segern är det ett utmärkt tillfälle att titta tillbaka på klubbens makalösa historia.
Av Elliot Turvall

Maccabi Tel Aviv
Israels mest framgångsrika klubblag


Europamästare 2014! Foto Maccabi Tel Aviv
Maccabi Tel Avivs basketlag grundades i mitten av 1930-talet, som en del av Maccabi-organisationen. Före den moderna staten Israels självständighet, 1948, åkte laget runt i hela Mellanöstern och spelade matcher mot lokala lag. Bland annat noterades segrar i Egypten och Libanon.

Den israeliska basketligan startade 1954 och redan det året blev Maccabi mästare. Som första israeliska klubb deltog laget också i Europamästerskapet för klubblag 1958.

Under 1960-talet fortsatte Maccabi att dominera israelisk basket, men nu gjorde laget även framsteg på det europeiska planet. Tanhum Cohen-Mintz, en av Maccabis mest framstående spelare, ansågs vara den ledande centern i Europa och spelade i en europeisk All Star-match 1964. Strax därefter anslöt sig Tal Brody (se separat artikel) till laget, vilket förbättrade klubbens resultat avsevärt. Bland annat kvalificerade sig Maccabi till Europafinalen 1967.

"Vi är på kartan och vi kommer att vara kvar på kartan"
Tio år senare nådde Maccabi Tel Aviv den största israeliska idrottsframgången någonsin. Det israeliska laget hade avancerat till semifinal i Europacupen och ställdes där mot sovjetiska CSKA Moskva, den röda arméns mycket framgångsrika lag. CSKA Moskva var obesegrat i Europacupen sedan fyra säsonger tillbaka. Förutom det rent sportsliga, blev matchen en del av det kalla kriget, som var som intensivast vid den tidpunkten. Sovjetunionen hade avbrutit de diplomatiska relationerna med Israel och vägrade spela i Tel Aviv. Dessutom nekade sovjeterna de israeliska spelarna inresevisum till Sovjetunionen, därför avgjordes matchen i Belgien.

Det rådde en mycket spänd stämning inför matchen och den sågs som något av Davids strid mot Goliat. I stort sett hela den israeliska befolkningen följde matchen på teve och jublet visste inga gränser när Maccabi till slut stod som segrare. I euforin utbrast Tal Brody "Vi är på kartan och vi kommer att vara kvar på kartan" - ett felöversatt uttryck från engelska som han myntade på hebreiska i ögonblickets hetta. Denna fras har sedan dess blivit mycket populär som ett tecken på israeliska framgångar.

Helt dominerande

I finalen senare samma år besegrade Maccabi italienska Mobilgirgi Varese med en poäng och Israels största idrottsframgång var ett faktum. Hundratusentals israeler firade det hemkommande laget under en nationell helgdag till klubbens ära. Maccabis första seger i Europacupen anses faktiskt vara en av de händelser som skapat den moderna israeliska identiteten. Det var också denna vinst som gjorde Maccabi till något av ett andra landslag i Israel, med supportrar över hela landet och med nationalsången som inofficiell klubblåt.

Fyra år senare vann Maccabi Europacupen igen och laget nådde även finalplats fyra gånger under 1980-talet. I den israeliska ligan fortsatte laget att vara utan egentlig konkurrens, då det kom på första plats tjugotre säsonger i rad.

Under 2000-talet har Maccabi fortsatt att dominera israelisk basket och har även nått stora framgångar på det europeiska planet. Bland annat vann laget Europacupen 2001, 2004 och 2005 samt nådde finalen 2000, 2006, 2008 och 2011.

Inför årets Europacup var Maccabi nederlagstippat, men lyckades trots detta nå kvartsfinalserien (bäst av fem matcher) mot Emporio Armani Milan. På bortaplan, i den första matchen lagen emellan, låg Maccabi under med tolv poäng när det återstod två minuter. Som genom ett under lyckades emellertid Maccabi återhämta sig och få till en förlängning. Där vann laget till slut med två poäng och hela kvartsfinalserien slutade 3-1 till Maccabis fördel.

I semifinalen mötte Maccabi favorittyngda CSKA Moskva och det ryska laget ledde stundtals med så mycket som femton poäng. Sent omsider vann dock Maccabi med en poäng och avgörandet kom endast fem sekunder före slutsignalen. Finalen, mot Real Madrid två dagar senare, gick till förlängning, där Maccabi krossade allt motstånd och vann med 98-86. Det blev en fantastisk avslutning på en enastående säsong och Maccabi Tel Aviv var europamästare för sjätte gången.


Maccabi Tel Avivs meriter

6 Europamästerskap
51 israeliska mästerskap
41 vinster i israeliska cupen
1 gång världsmästare för klubblag
1 vinst i adriatiska cupen


Maccabi Tel Aviv och den gula färgen

Under klubbens första decennium spelade Maccabi Tel Aviv med blåvita dräkter (i likhet med flaggans färger), men 1942 föreslog Josef Merimovich, en av de ledande spelarna i klubbens fotbollslag, att den vita färgen skulle bytas ut mot gul. Målet med färgbytet var att identifiera sig med de gula davidsstjärnor som Europas judar var tvungna att bära under Förintelsen.

Nyheterna om judarnas lidande i Europa hade nått Tel Aviv och Merimovich övertygade klubbens ledning att detta var ett lämpligt sätt att hedra Förintelsens offer. Än i dag spelar Maccabi i gula ställ, med en Davidsstjärna som logo, vilket starkt refererar till judarna under Andra världskriget. Laget kallas också ofta "de gula".


Tal Brody - en av Israels baskets största

Tal Brody växte upp i USA och var som ung en mycket lovande basketspelare. Han nådde stora framgångar under college-tiden och 1965 ledde han det amerikanska laget till seger i Makkabiaden. I Israel fick man upp ögonen för honom och han övertalades att hjälpa israelisk basket. Brody förvandlade basketen i Israel totalt, från en "lek" till en professionell sport.

Därefter återvände Brody till USA för att göra militärtjänst och spela i det amerikanska landslaget. Sedan flyttade han emellertid till Israel för gott, gjorde värnplikt i landet och anslöt sig till det israeliska basketlandslaget och Maccabi Tel Aviv. Han nådde oerhörda framgångar i Israel, med Europamästerskapet 1977 som absoluta höjdpunkt. Brody har fått otaliga pris och utmärkelser för sina insatser på och vid sidan av basketplanen och anses av många vara Israels främsta idrottare genom tiderna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!