Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportAtt få vara med…

Att få vara med på en Makkabiad är en enorm upplevelse, går knappt att beskriva i ord, säger Oliver Gindin, spelande lagledare för fotbollsjuniorerna 2007.
Av Leon Nudel

- Det är matchens sista minut, vi får en frispark vid mittplan. Ställningen är 1-1 och Sverige var piskade att vinna för att bli säker tvåa i turneringen. Frisparken slås och bollen går i en lång och hög båge över de ryska försvararna, Gabriel Seidel hoppar upp och möter bollen perfekt med pannan. Det känns som tiden står stilla. Helt plötsligt hör jag hur mina lagkamrater skriker ut sin glädje och rusar efter Gabriel som springer mot bänken. Helt overkligt, vi var i kvartsfinal, berättar Oliver Gindin, entusiastiskt.

Har man inte upplevt en Makkabiad är det svårt att beskriva med ord vad som händer. För många är det deras största sportögonblick i livet. För den sjufaldiga OS-medaljören Mark Spitz var Makkabiaden 1965 hans första internationella framträdande. Då tog han fyra guldmedaljer i simning.

Makkabiaden är en jätteapparat. 9000 atleter från 71 länder tävlar i cirka 46 sporter. Utan att räkna på fingrarna inser man att det krävs otroligt många anställda och volontärer för att få ekvationen att gå ihop. Makkabiaden är världens sjunde största sportevenemang.

- När man tänker efter är det oerhört imponerande. Ett värdland arrangerar ett olympiskt spel en gång, kanske två gånger. I Israel sker detta vart fjärde år, menar Oliver Gindin.

Många stora atleter har setts gå in på den mäktiga Ramat Gan stadion utanför Tel Aviv under invigningen, den mest mediala svenska stjärnan var förre allsvenska fotbollsspelaren Erik Fischbein som deltog i mästerskapen 1997 och förde laget till en silverplats. Oliver berättar:

- Innan vi gick in stod den svenska truppen på en gräsplätt utanför och väntade. "Schwedija", Sverige på hebreiska, börjar på bokstaven "shin" och är nästan sist i det hebreiska alfabetet så vi fick gå in bland de sista länderna. Detta gav oss tid att betrakta de andra länderna, fascinerande att se judar från Indien, Pakistan och Argentina i samma ålder med samma intresse för sport som vi.

- Till sist ropade de in oss "Schwedija" hördes det från mikrofonen och vi möttes av ett stort jubel från läktarna. Vi marscherade in uppradade, en senior atlet längst fram bar fanan, kommer faktiskt inte ihåg vem det var, för jag var så uppfylld av situationen. Jag kände mig som en professionell idrottsutövare. Alla var där för att titta på oss, då först insåg jag hur stort Makkabiaden verkligen är.

Makkabiaden är det största idrottsevenemanget i Israel; det skrivs om det i tidningarna, folk talar om det på gatorna och invigningen tv-sänds. I år sker invigningen för första gången på Teddy Stadium i Jerusalem och 32 000 människor förväntas köpa biljett, något som får de flesta allsvenska matcher att blekna. Biljetter kan kosta upp emot 50 euro.

I år skickar Kuba för första gången en delegation och ishockey gör entré igen efter att ha haft ett uppehåll sedan 1997. Det amerikanska ishockeylaget coachas av den meriterande NHL-tränaren Bil Jeffe och Dallas stars spelaren Eric Nystrom.

Men Makkabiaden är så mycket mer än en sportslig upplevelse även om det är på sporten det primära fokuset ligger. Man får uppleva Israel, smaka på Israel och vara med Israel. De som inte idrottar åker på utflykter, besöker sevärdheter och lär sig om Israels historia. 70-80 procent av alla Makkabiaddeltagare besöker Israel för första gången. För många blir det en förälskelse som slutar i aliyah, att man bosätter sig där och skaffar medborgarskap.

- Makkabiaden har gett mig vänner för livet. Det är ett bra sätt att lära känna Israel och närma sig det judiska livet i ditt hemland utan att vara religiös. Det är idrott vi pratar om. Gillar du sport och är jude, åk ned.

I år firar Makkabiaden 80 år. Turneringen har gått av stapeln varje år sedan 1932. Vill man vara med om något extraordinärt är det i Israel man ska befinna sig mellan 17 juli och 30 juli.

- I kvartsfinalen lottades vi mot Israel, värdnationen som alltid ställer upp med sitt juniorlandslag. Vi förlorade med 1-5, men det gav oss bara mer tid vid poolen, avslutar Oliver skrattandes.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!