Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportJudiskt OS för 19:e gången

Under juli månad väntas många tusen judiska atleter från hela världen, samt israeler, att delta i den nittonde Makkabiaden. Idrottsmännen och idrottskvinnorna kommer från cirka sjuttio länder för att delta i tävlingarna men också för att träffa nya vänner, se Israel samt stärka sin judiska identitet.
Av Elliot Turvall  Foto Maccabi World Union

1928 togs beslutet att den första Makkabiaden skulle hållas. Namnet togs efter de judiska frihetskämparna Makkabéerna. I Tel Aviv började man bygga en arena och grupper av judar körde motorcyklar genom Europa och Mellanöstern för att locka deltagare till de första "judiska olympiska spelen". Sammanlagt deltog 390 judiska idrottsmän från arton länder (varav över 60 stycken från Arabländerna) i spelen. De inleddes med en färgglad parad genom Tel Avivs gator ledd av stadens borgmästare, Meir Dizengoff, ridande på en vit häst.

Sedan Andra Världskriget arrangeras Makkabiader i princip vart fjärde år och antalet deltagare och länder ökar ständigt.

I år väntas cirka 7 000 judiska idrottare från hela världen, samt ytterligare cirka 2 000 israeliska deltagare samlas i Israel under två veckor i juli. Invigningen sker den 18 juli på Teddy Stadium i Jerusalem inför 32 000 åskådare. Precis som på Olympiska Spelen tågar länderna in, facklan kommer att tändas och ett omfattande program att utspela sig. Israels president, landets premiärminister samt ett antal viktiga internationella gäster kommer också att närvara. Man kan bara föreställa sig hur stämningen kommer att vara när alla tillsammans stämmer upp i den israeliska nationalsången, Hatikva, Hoppet.

Själva tävlingarna går i fyra klasser: en för juniorer (14 till 18 år), en öppen klass (18 till 35 år), en Masters (över 35 år) och en för handikappidrottare. Deltagarna ställer upp i 46 olika grenar, där de flesta även återfinns på OS-programmet. Några undantag är golf, bowling, bridge och schack som finns i Israel men inte ännu vunnit status som reguljära idrotter i OS sammanhang.

Det finns en hel del nyheter i år. En av dem kommer att kora den mest uthållige deltagaren i herr- och damklassen. Tävlingen inleds med ett 30 km cykel, några dagar därefter springs en halvmara, 21,1 km. Ytterligare ett par dagar därefter blir det ett triathlon med OS-distanser (1,5 km simning, 40 km cykel och 10 km löpning). Den sista deltävlingen, ytterligare fem km simning, äger rum två dagar senare. Efter denna sammanlagda kraftinsats i Israels heta solsken utses de totala segrarna.

Nytt för i år är också Maccabiah Harley Riders Tour, en speciell rundtur i Israel på motorcykel. Hundratals judiska motorcykelknuttar från hela världen kommer att delta i en rundresa på två hjul kors och tvärs genom Israels land. De kommer att vara med på invigningsceremonin och även möta upp vid andra arrangemang kring tävlingarna. Motorcyklisterna planerar dessutom att besöka sevärdheter från Eilat i söder till Golanhöjderna i norr.

Se där ett annorlunda sätt att besöka Makkabiaden och Israel!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!