Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportFler OS-hopp

I vintras avgjordes vindsurfings-VM i Perth i Australien. Där visade Israel ännu en gång att landet tillhör de allra främsta seglingsnationerna. Kanske är det tack vare förberedelserna på den fantastiska Medelhavskusten i Israel, som idrottarna kom hem med en guldmedalj, en bronspeng, två fjärdeplaceringar och en sjätteplats?
Av Elliot Turvall

Främst av alla kom 28-åriga Lee Korzits som vann sitt andra VM-guld i karriären. Vindsurfaren började segla redan i åttaårsåldern, men var tidigt även aktiv i judo, där hon blev israelisk ungdomsmästare.

Vid rekordunga 19 år vann Korzits, mycket överraskande,VM-guld vid tävlingar som avgjordes i Cadiz i Spanien. Tyvärr satte skador stopp för hennes karriär under ett par år men 2010 gjorde hon comeback för att året därpå, 2011, ta brons vid världscupen i Weymouth (på samma plats som OS avgörs senare i år). I september nådde hon andraplatsen vid EM i Bourgas i Bulgarien och vid VM knep hon, som sagt, guldmedaljen.

Under VM-tävlingarna i Australien visade Korzits prov på en mycket hög lägstanivå, då hon som sämst kom på nionde plats i de elva loppen.

- Jag är så lycklig över att representera Israel, sade Korzits omedelbart efter segern. Jag är mycket glad över att se den israeliska flaggan vaja i vinden och att höra nationalsången så långt hemifrån, fortsatte hon.

Direkt efter vinsten började gratulationerna strömma in: Israels president och landets premiärminister tillhörde gratulanterna och de framförde folkets beundran. I och med VM-segern utsågs även den kvinnliga vindsurfaren till årets idrottare av Israels olympiska kommitté.

Även bland de manliga vindsurfarna fick en israel kliva upp på prispallen, nämligen Nimrod Mashiach, som plockade hem bronspengen. Det är för övrigt tredje världsmästerskapet i rad som Mashiach placerar sig bland de tre främsta.

Inför OS i London senare i år finns det alltså flera klara israeliska medaljhopp inom segling och vindsurfing. Så för den som söker israeliska framgångar under OS, rikta blicken mot vattnen utanför Englands kust.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!