Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportDet israeliska damlandslaget i volleyboll kommer i höst att delta i EM-slutspelet för första gången på fyrtio år. Och målet är högt satt - att kvalificera sig för OS i London 2012.

Med sikte på OS
Text Elliot Turvall  Foto Shimon Hameiri

Det israeliska damlandslaget i volleyboll har redan nått stora framgångar och ingår sedan 2007 i "projekt Selinger", uppkallat efter den nuvarande förbundskaptenen, den legendariske Arie Selinger.

Selinger föddes i Krakow (Polen) 1937 och sattes, tillsammans med sin mor, i koncentrationslägret Bergen-Belsen under andra världskriget. Efter kriget kom de två med båt till Israel där Selinger relativt omgående började ägna sig åt idrott av olika slag.

Mellan 1954 och 1963 spelade Selinger i det israeliska volleybollandslaget och deltog bland annat i VM i Paris 1956. 1967 nådde han sin första stora internationella framgång som tränare. Det dåvarande israeliska damlandslaget kom på åttonde plats i EM i Turkiet.

Selinger har många meriter på sin lista, VM-brons och OS-silver med det amerikanska damlandslaget och OS-silver med det holländska herrlandslaget för att nämna några. Hans bok "Power Volleyball" kallas ofta "volleybollens bibel", eftersom den helt förändrade internationell volleyboll.

2007 återvände Selinger till Israel och tog över ansvaret för damlandslaget. Tjugotvå lovande och framgångsrika spelare valdes ut och tränar tillsammans fyra timmar dagligen. Israels olympiska kommitté, volleybollförbundet och privata sponsorer skjuter till stora summor varje år.

- Jag är glad att komma hem till mitt land och mina vänner, sade Selinger märkbart rörd, när projektet presenterades. Vi kommer inte att vara det snabbaste landslaget, utan det smartaste, fortsatte han.

Av resultatet i EM-kvalet förra året att döma verkar Selinger ha rätt. Israel spelade i samma grupp som Ukraina, Storbritannien och Slovakien och hamnade på andra plats, efter fyra segrar och två förluster. I två playoff-matcher mot Vitryssland segrade till slut Israel med sammanlagt 5-4 i set och därmed var biljetterna till EM-slutspelet säkrade.

EM avgörs i september och oktober i Italien och Serbien och i gruppspelet är Israels motståndare Polen, Rumänien och Tjeckien. Därefter väntar ett eventuellt slutspel.

Så fort EM är över, vänds blickarna mot OS nästa år. Vi håller tummarna…Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!