Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportFernandez tar Israel till EM?

I höst inleds kvalet till nästa stora mästerskap i fotboll, nämligen EM i Polen/Ukraina, som går av stapeln under sommaren 2012. Israel går in i kvalspelet med en ny förbundskapten, franske Luis Fernandez, och målet är klart – att nå EM-slutspelet för första gången någonsin.
Av Eliot Turvall

I Israels EM-kvalgrupp återfinns Kroatien, Grekland, Lettland, Georgien och Malta. Både Grekland och Lettland spelade i samma kvalgrupp som Israel inför fotbolls-VM i Sydafrika i år. Israel spelade då oavgjort hemma mot Grekland, medan bortamatchen slutade med förlust. Mot Lettland lyckades Israel den gången också ta endast en poäng, dock på bortaplan. Kroatien rankades i den högsta seedningsgruppen inför lottningen av EM-kvalet och anses vara ett av topplagen i Europa, så någon lätt uppgift att nå slutspelet för Israels del lär det inte bli.

Israel inleder EM-kvalet på hemmaplan i början av september i år, då Malta står för motståndet. Några dagar senare är det bortamatch mot Georgien som gäller. I oktober möter Israel topplagen Kroatien och Grekland och i mars 2011 står Lettland för motståndet, innan serien vänder. Kvalspelet avslutas i oktober nästa år och gruppsegraren är garanterad en plats i EM-slutspelet, medan tvåan i gruppen har en chans att nå detsamma.

Mannen som det är tänkt ska föra Israel till sitt första EM är, som sagt, Luis Fernandez. Han var mycket framgångsrik som spelare i det franska landslaget och har, efter sin aktiva karriär, tränat storlag som franska Paris Saint-Germain samt spanska Athletic Bilbao och Espanyol.

För den israelska allmänheten är Fernandez mest känd från säsongen 2005/2006, då han tränade ett av Israels topplag, Beitar Jerusalem. Tack vare denna erfarenhet hoppas man att Fernandez ska vara välbekant med det israeliska sättet att spela, samtidigt som han är en internationell tränare av högsta rang.

– Att föra Israel till EM-slutspelet är en stor utmaning, men jag tror att landslaget kan lyckas med det, sade Fernandez vid en presskonferens tidigare i år. Israel har många talangfulla spelare och israelisk fotboll har förbättrats betydligt på senare år. Jag känner till allt om den israeliska ligan och kommer att följa den noga när jag börjar på min post. Israels spelare utvecklas hela tiden och nu behöver vi ta ett steg till och kvalificera oss för ett mästerskap, avslutade Fernandez optimistiskt.
Vi håller tummarna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!