Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportSynagogbasket

Sedan fem år tillbaka arrangeras en mycket speciell basketliga i staden Modi’in i centrala Israel. De deltagande lagen representerar nämligen olika synagogor/församlingar i staden.
Av Elliot Turvall  Foto Yaron Koler

Tjugo synagogor/församlingar från Modi’in och regionen kring staden deltar i fyra olika grupper i den speciella basketligan. De fem lagen i varje grupp möter varandra två gånger var och de två bästa lagen går sedan vidare till kvartsfinal. Därefter väntar semifinal och final. Slutsegrarna vinner, förutom äran och en vacker pokal, en lyxig kiddush (samling efter gudstjänsten på lördag förmiddag med mat och dryck) till synagogan, som ges av en av ligans sponsorer.

– För cirka tio år sedan startades en liknande basketliga för synagogor i staden Rishon Le’zion, förklarar Dani Harari, en av organisatörerna bakom ligan i Modi’in. Några år senare flyttade ett par familjer från Rishon Le’zion till Modi’in och de tog med sig idén hit. Här föll förslaget i mycket god jord och vi fick till och med stöd från flera personer i stadens kommunfullmäktige.

Lagen håller mycket olika nivå; några är kompisgäng som tycker att det är roligt att motionera tillsammans medan andra tränar varje vecka.

Seriespelet sköts mycket professionellt med utbildade funktionärer och domare, riktiga speldräkter, med mera. Alla matcher äger rum efter shabat i de olika sporthallarna i Modi’in. I publiken finns ofta många fruar och barn, de allra flesta spelarna är nämligen familjefäder i trettioårsåldern eller äldre. Stämningen är på topp bland åskådarna.

– Synagogsligan stärker den sociala samvaron i Modi’in, samtidigt som den ger ett par hundra människor möjlighet att träna under organiserade former, säger Harari.

Församlingsledarna i staden håller med om att projektet är ett mycket socialt arrangemang, som bidrar till att stärka banden mellan de olika medlemmarna. Under de månader som ligan pågår varje år diskuteras det flitigt i de bakre bänkarna i synagogorna och alla vill framföra sina åsikter om startfemman, vilken sorts försvarssystem som är bäst, hur stora chanserna är att gå till slutspel och så vidare. I församlingsbladen för de olika synagogorna hyllas också de mest framstående spelarna.

Den största lokaltidningen rapporterar från alla matcher och har även med en bild från en av matcherna.

Nu finns det planer på att gå vidare:

– Idén har spridit sig till ett tiotal städer i Israel och det talas om att genomföra ett gemensamt mästerskap där segrarna från de olika städerna möts. I så fall får vi se hur våra mästare står sig mot nationellt motstånd. Jag tror att de har rätt stora chanser att nå långt, avslutar Harari optimistiskt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!