Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportTrots att Israel inte nådde VM-slutspelet i fotboll i Sydafrika nästa år, röner landet stora framgångar i europeisk fotboll, dels med enskilda stjärnor, dels med israeliska klubblag i de europeiska cuperna.

Israel får nu i stället rikta in sig på kvalet till fotbolls-EM i Polen/Ukraina 2012.
Av Elliot Turvall  Foto Liverpool

Israeliska fotbollsframgångar i Europa

Individuella israeliska fotbollsstjärnor har lyst i Europa under årens lopp. Den förste israelen som spelade professionell fotboll i Europa var Shmuel Rosenthal (född 1947) och efter honom har ett sextiotal israeliska Europaproffs följt. Rosenthal, som var en av de största landslagsstjärnorna under 1960- och 70-talen, började sin karriär i Hapoel Petach Tikva redan som tioåring. Han spelade i klubbens A-lag under ett knappt decennium innan han 1971 skrev på ett proffskontrakt hos Borussia Mönchengladbach. I början gick det bra, men efter endast en säsong och tretton matcher i Europa tog hemlängtan över.

I Rosenthals gamla tyska klubb hittar vi i dag två israeliska spelare (Gal Alberman och Roberto Colautti), medan ett femtontal andra är utspridda i proffsklubbar i bl a Belgien, Spanien och England. Den mest framstående och namnkunnige av dem alla är nog mittfältaren Yossi Benayoun (född 1980), Israels lagkapten och en av de mest betydelsefulla spelarna i den högt ansedda klubben Liverpool.

Benayoun föddes i Dimona, en mindre ort i Negevöknen. Som barn började han spela fotboll i Hapoel Beer Sheva och det sägs att han och hans pappa brukade lifta den 30 kilometer långa vägen till och från träningarna. Vid femton års ålder värvades det unga stjärnskottet till holländska Ajax och redan under första året blev han ungdomslagets bäste spelare och erbjöds ett fyraårigt proffskontrakt i klubben.

Benayoun och hans familj trivdes dock inte särskilt bra i utlandet, utan återvände till Israel och Hapoel Beer Sheva. När laget ramlade ur Israels högsta liga övergick han till Maccabi Haifa och blev kvar där i fyra år.

2002 värvades han av den spanska proffsklubben Racing Santander, där han var en av lagets mest betydelsefulla spelare under tre säsonger. Karriären förde honom vidare till West Ham där han utsågs till säsongens bäste spelare i klubben och blev den förste israelen att spela i en FA-cupfinal.

2007 var det dags för Benayoun att gå vidare till sin nuvarande klubb, Liverpool, mot en övergångssumma på fem miljoner pund. Tidigare i år förlängde Benayoun sitt kontrakt med den engelska klubben och i och med detta höjdes även hans lön till 75 000 pund i veckan.

Ett annat israeliskt Englandsproffs är backen Tal Ben Haim (född 1982), som hittills spelat i fem olika Premier League-klubbar. Karriären började han emellertid i Maccabi Tel Aviv, som han började i redan i sexårsåldern. 2004 gick han vidare till den engelska klubben Bolton Wanderers, där han spelade knappt 90 seriematcher under tre säsonger. Därifrån övergick han till stjärnspäckade Chelsea och senare även Manchester City och Sunderland. Nu spelar han för Portsmouth.

Intressant är även anfallaren Ben Sahar (född 1989). 2006 värvades han till Chelseas juniorlag och gjorde även ett par inhopp i A-laget. I olika perioder lånades han ut till klubbarna Queens Park Rangers, Sheffield Wednesday och Portsmouth. I början av 2009 kom lyftet; Sahar lånades ut till De Graafschap i den holländska förstaligan. Där blev det succé redan i den första seriematchen, då Sahar gjorde mål efter sjutton minuter. Inför säsongen 2009-2010 såldes Sahar till Barcelonaklubben Espanyol, mot en övergångssumma på en miljon pund. Även här gjorde Sahar mål omgående, två stycken i en träningsmatch mot Liverpool.

2007 blev Sahar Israels yngste landslagsspelare någonsin, då han, sjutton och ett halvt år gammal, deltog i en träningsmatch mot Ukraina. Ett år senare slogs detta rekord emellertid av en annan stigande stjärna på den israeliska fotbollshimlen, nämligen Gai Assulin (född 1991).

Mittfältaren Assulin kvalificerade sig redan vid tolv års ålder till storklubben Barcelonas fotbollsakademi och flyttade med sina föräldrar till Spanien. 16 år gammal flyttades han upp till senioravdelningen i Barcelona, främst för spel i klubbens andralag. Inför årets säsong tränade han med det stjärnfyllda A-laget och deltog även i några av träningsmatcherna under försäsongen.

Men det går bra även för de israeliska klubblagen ute i Europa. De regerande israeliska mästarna, Maccabi Haifa, har i år nått huvudturneringen i Champions League för andra gången någonsin. När Menorah gick i press hade laget spelat fem gruppspelsmatcher, men inte tagit några poäng.

I Europa League har Hapoel Tel Aviv nått huvudturneringen bland annat genom att slå IFK Göteborg i kvalspelet. Av de fem första matcherna i gruppspelet har Hapoel Tel Aviv vunnit tre.

Vi som hejar på Israel siktar nu in oss på kvalet till EM-slutspelet i Polen/Ukraina 2012 och håller ögonen öppna för individuella stjärnor och framgångsrika klubblag.


Israeliska fotbollsproffs i Europa
Gal Alberman Borussia Mönchengladbach (Tyskland)
Dudu Aouate Mallorca (Spanien)
Gai Assulin Barcelona (Spanien)
Pini Balili Antalyaspor (Turkiet)
Elyaniv Barda Racing Gent (Belgien)
Tal Ben Haim Portsmouth (England)
Yossi Benayoun Liverpool (England)
Tamir Cohen Bolton (England)
Roberto Colautti Borussia Mönchengladbach (Tyskland)
Omer Golan Lokeren (Belgien)
Samuel Lavan Berchem (Belgien)
Ben Sahar Espanyol (Spanien)
Avi Strool Lokeren (Belgien)
Salim Tuama Larissa (Grekland)
Yoav Ziv Lokeren (Belgien)
Eli Zizov Levski Sofia (Bulgarien)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!