Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportKamp och fred

Vägarna till fred och försoning mellan judar och araber kan faktiskt gå via våldsam kampsport. I alla fall om man får tro den tidigare världstvåan i karate, Danny Hakim, tillika grundare av den israeliska organisationen Budo för Peace.
Av Margarete Nudel

Har du någonsin prövat på kampsport? Det har jag. Det lustiga är att det som ser så våldsamt ut faktiskt framkallar ett inre lugn hos utövaren som är svårt att nå på annat sätt. Det är just det inre som är en av tankarna bakom organisationen Budo for Peace (BFP) som grundades för fem år sedan av den australienske/israeliske karatemästaren Danny Hakim.

- Min tanke var att samla barn från de israeliska konfliktområdena för att lära dem traditionell japansk budo (kampsport). Med kampsportens värderingar skulle de sedan kunna lära sig att bryta ner sin egen rädsla för "den andre" och bygga upp förtroende för varandra. Genom att träna och förstå traditionella japanska kampsportsvärderingar som respekt, harmoni och självkontroll, lär sig våra unga att omvandla såväl interna som externa konflikter till ett harmoniskt beteende, anser Danny Hakim.

Självfallet har Danny Hakim en egen bakgrund inom kampsport; han har svart bälte sjätte graden och har vunnit silver i VM i karate två gånger. Han tränar fortfarande men tävlar nu i seniorklassen, till sommaren ställer han upp i VM i karate i Grekland. Värt att nämna är att med i Budo for Peaces styrelse sitter Sagi Melamed från Tel Hai College ett av Förenade Israelinsamlingens projekt. Även han med svart bälte.

Barn som börjar träna i någon av de 14 dojos (träningslokaler) som finns spridda över hela Israel, lär sig hur de ska omvandla interna och externa konflikter till ett harmoniskt beteende. Konflikthantering helt enkelt. Tävlingar och medaljer blir grädden på moset. Klubbarna ser lite olika ut beroende på var i landet de finns; i beduinbyn Abu Quidar i södra Israel finns exempelvis två klubbar med vardera 20 barn i åldrarna 9-12 år. I Jaffa tränar judiska, muslimska och kristna barn tillsammans. I staden Mitze Netofa i norra Israel öppnades den första religiösa klubben under 2008. Huvudinstruktören (sensei) är Ali Halil, en muslim från en närbelägen by. Samexistens? Inte helt, men definitivt ömsesidig tolerans.

Att arbeta för samexistens är inte lätt men det verkar inte Danny Hakim ha förstått. Med egen bakgrund från affärsvärlden har han inte bara lyckats dra samman allt fler utövare, skaffat sponsorer utan även lyckats samla utövare och från olika israeliska kommuner. Ett event värt att nämna är då elever från Jaffa, Jerusalem, Abu Quidar, Kiryat Gat, Petach Tikva, Afula och Kfar Yasif träffades och tränade tillsammans i staden Michmoret. Mötet innehöll även ytterligare en viktig ingrediens, nämligen ansvarsfullt medborgarskap. Utöver själva träningen hjälpte alla till att städa stranden.

Läs mer om Budo for Peace på www.budoforpeace.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!