Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportRättvisa skipad i Malmö

Den 6-8 mars spelades Davis Cupmatch mellan Israel och Sverige i Baltiska Hallen i Malmö. Matchen hade föregåtts av en intensiv hatpropaganda mot Israel efter kriget mot Hamas i Gaza och den politiska ledningen i Malmö ville stoppa matchen.

När det stod klart att matchen trots allt skulle genomföras beslutade fritidsnämnden i Malmö att matchen skulle spelas inför tomma läktare "av säkerhetsskäl".

Nu tvingades de båda lagen att spela med enbart massmedia och knappt 200 inbjudna gäster som hejade fram spelarna. Det var naturligtvis det svenska laget som drabbades mest av detta.

- Svenskarna gjorde oss en stor tjänst när man stängde ute hemmapubliken, sa en av de israeliska ledarna. En hemmapublik kan vara skillnaden mellan seger och förlust i en jämn match.

De båda israeliska spelarna, Dudi Sela och Harel Levy, vann sina avslutande matcher på söndagen och gav därmed segern till Israel. De tackade Israelsupportrarna för stödet som gav dem de extra krafter som behövdes för att vinna de jämna matcherna. Det israeliska laget stod emot den "politiska" psykningen och därmed skipades rättvisa.

Genom segern över Sverige har Israel nu gått vidare i Davis Cup och möter Ryssland på hemmaplan den 10-12 juli. Det kommer bli en betydligt tuffare match, trots entusiastisk hemmapublik.

Stefan Dominique   Foto Aron DominiqueTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!