Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportArsenal startar fotbollsskola i Beersheva

EM är över, VM-kvalen inför Sydafrika 2010 har precis startat. Fotboll är världens största sport! Använd på rätt sätt kan den dock ge mer än bara nervpirrande timmar i TV-soffan. Ta till exempel den engelska storklubben Arsenal som genom att bygga en fotbollsplan och utbilda ledare i den fattiga israeliska staden Beersheva ser till att hålla riskungdomar från gatorna och höja deras självförtroende.
Av Sima Borkovski  Foto Nili Basan

Den splitternya fotbollsplanen med sitt gröna gräs och sträckta Arsenal-flaggor på staketen står i stark kontrast mot den sjaskiga omgivningen. Fotbollsplanen var en dröm för invånarna i bostadsområde D, ett av Beershevas mest nedslitna. Den person som gjorde drömmen till verklighet var Dan Hart, en israelisk affärsman bosatt i London som ville investera pengar, tid och kraft i detta fattiga område.

I början av juni var det dags. Områdets invånare invigde fotbollsplanen tillsammans med representanter från Arsenal, stadens borgmästare Yaakov Terner och den brittiske ambassadören i Israel, Tom Richard Vaughan Phillips.

- Vad som en gång var en sliten basketplan är idag en fantastiskt vacker liten fotbollsplan. Den farliga och trasiga asfalten har ersatts av en vacker röd tegelgång, sa Dan Hart i sitt invigningstal. Detta hade inte varit möjligt att genomföra av en person men när en grupp människor som brinner samlas, kan magi uppstå och det omöjliga blir möjligt.

- Jag är extra stolt över det lokala ledarskapet i område D som bestämde sig för att ta framtiden i sina egna händer. Tack vare ett unikt partnerskap med Arsenal Club kommer barn att få fotbollsträning av unga ledare och förebilder samtidigt som de får vara stolta över att få spela fotboll i Arsenals dräkter.

Arsenal är inblandat i fotbollsprojekt runt om i världen. Vi har stor erfarenhet av att använda fotboll som ett redskap att hålla barn och ungdomar i riskzonen från gatorna, förklarar Alan Sapton, Arsenals representant.

- Fotbollsplanen i Beersheva har varit en större utmaning än vanligt då den har byggts på småsten. Även om vi drivit renoveringsprojekt i England så var detta det första vi genomfört utanför våra egna landsgränser. Utöver själva planen har vi lagt ner ett stort arbete på att hitta rätt ungdomsledare.

- Tre judiska ungdomar, en från London och två från Australien, valdes ut för projektet och precis som för resten av alla våra ledare var de tvungna att genomgå en ledarskapsutbildning innan de skickades till Israel, förklarar han.

De unga ledarna har stött på många utmaningar under sin tid i Beersheva. Själva fotbollsträningen fick till en början äga rum i den lokala skolan innan planen var kvar. Dessutom har de hjälpt till med volontärarbete i stadens zoo och även arbetat med handikappade.

- Innan jag kom till Israel sökte jag efter information om Beersheva på Internet. På en sida stod det att staden var en "ful och varm plats", berättar Dan Zwi, en av de australiensiska ledarna leende. Jag beslöt mig för att anmäla mig till projektet eftersom det kombinerade två av mina passioner i livet; fotboll och Israel. Till en början var jag chockerad över den stora kontrasten mellan Sydney och Beersheva men ganska snart kände jag mig som hemma och blev förälskad i invånarna som tagit emot oss med öppna armar. Jag har aldrig spenderat en shabatkväll ensam under hela tiden.

Tack vare projektet har en del barn i riskzonen ändrat sitt beteende.
Även om barnen var lite misstänksamma mot fotbollsskolan och ledarna tog det inte lång tid innan de började samarbeta.

- Efter flera månaders träning måste jag tillstå att vi är nöjda med deras framgång och förbättring. Det känns verkligen som vi gjort skillnad. Vi har fått vara pionjärer. Med den färdiga fotbollsplanen kommer veckoträningen att bli mycket lättare både för barnen och för ledarna.

- Trots att förutsättningarna varit svåra, är vi nöjda med barnens personliga utveckling, säger ungdomsledare Alex Bloch från London. Israeliska barn skiljer sig en hel del från de barn jag tränat tidigare och vi har ofta stött på disciplinära problem. Barnen insåg dock att om de ville vara en del av projektet var de tvungna att följa våra instruktioner. Jag har noterat att vissa av dem faktiskt har ändrat sitt beteende under resans gång, som ett resultat av vårt ledarskap. En kille bröt till exempel med vissa av sina kompisar då de hade dåligt inflytande på honom. Att träna dem på engelska har också hjälpt dem att förbättra sina kunskaper i språket.

Glädjen hos de unga fotbollsspelarna är påtaglig när de springer ut på planen när invigningsceremonin är över. Sättet de snabbt arrangerar en match visar hur viktigt det är för dem och de har även svårt att bryta upp.

- Tidigare tränade jag med Beersheva fotbollsklubb men nu när jag tränar med Arsenal så känns det mycket mer professionellt, säger Haim, innan han springer ut på planen igen.

- Fotbollsplanen fyller en viktig funktion för de äldre barnen och ungdomarna som inte har någonstans att ta vägen på eftermiddagarna, säger Malka Sarussi, ordförande för närområdeskommittéen. När Dan Hart först presenterade sin idé för oss var det några som ställde sig tveksamma till den, men hans entusiasm smittade snart av sig på alla.

Det var även Dan Hart som kopplade ihop ungdomsledarna, andra organisationer med de lokala scouterna samt två israeliska soldater som gör vapenfri tjänst. Tillsammans har de renoverat en byggnad, planterat en liten trädgård och rensat upp hela området så att både barn och vuxna med glädje kan vistas där.

- Barnen ser upp till sina ledare. Att få vara del av en internationell fotbollsklubb som Arsenal, gör oss alla väldigt stolta och att få se barnen spela på en plan dekorerad med Arsenals flaggor är en triumf för oss alla, avslutar Malka Sarussi.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!