Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportVM kval i höst - Sydafrika 2010?

I höst börjar Israel sin vandring som fotbollsnation mot VM i Sydafrika 2010 med mål att försöka kvala vidare. Elliot Turvall har tittat närmare på deras chanser.

En gång har Israel deltagit i fotbolls-VM, det var för knappt fyrtio år sedan då man bland annat spelade oavgjort mot Sverige under slutspelet i Mexiko 1970. I höst startar VM-kvalet inför turneringen i Sydafrika 2010 och tack vare ett par viktiga segrar i EM-kvalet 2007 steg Israel på FIFA:s ranking och det israeliska landslaget anses ha bättre chanser än någonsin att kvalificera sig inför slutspelet.

Israel lottades att möta Grekland som är regerande Europamästare från 2004. Övriga motståndare i kvalspelet är Schweiz (som Israel spelade oavgjort mot både hemma och borta i kvalet inför 2006 års VM i Tyskland), Moldavien, Lettland och Luxemburg. VM-kvalet består av nio grupper, där varje gruppvinnare automatiskt går vidare till slutspelet. Dessutom gör de åtta bästa grupptvåorna upp om ytterligare fyra biljetter till Sydafrika.

Israels förbundskapten, Dror Kashtan, sa att lottningen var mycket rimlig men att det aldrig är en lätt uppgift att ta sig till VM. Enligt Kashtan ligger nyckeln till framgång i full pott mot de svagare nationerna samt bra resultat mot Grekland och Schweiz. Det självklara målet är hursomhelst att nå VM-slutspelet.
Datum Hemmalag Bortalag
6/9-08 Israel Schweiz
10/9-08 Moldavien Israel
11/10-08 Luxemburg Israel
15/10-08 Lettland Israel
28/3-09 Israel Grekland
1/4-09 Grekland Israel
5/9-09 Israel Lettland
9/9-09 Israel Luxemburg
10/10-09 Israel Moldavien
14/10-09 Schweiz Israel

Israel inleder VM-kvalet på hemmaplan den 6 september i år då Schweiz står för motståndet. Några dagar senare är det bortamatch mot Moldavien som gäller. I oktober kommer ytterligare två bortamatcher mot Luxemburg respektive Lettland och i månadsskiftet mars/april 2009 möter Israel Grekland både hemma och borta. Under september och oktober samma år äger Israels fyra avslutande kvalmatcher rum.

I kvalet till Tysklands-VM 2006 nådde Israel flera bra resultat, bland annat två oavgjorda matcher mot Frankrike och inte en enda förlust under hela kvalspelet. Till slut hamnade det blåvita landslaget emellertid endast på tredje plats och gick därmed inte vidare till VM-slutspelet. Låt oss hoppas att kvalet till VM 2010 går bättre och att vi får se det israeliska landslaget spela i Sydafrika.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!