Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportInför OS

För knappt fyra år sedan skrev Gal Friedman historia när han seglade hem Israels första OS-guld i vattnet utanför Aten. Det var första gången någonsin som Israels nationalsång Hatikva spelades vid prisutdelningen under ett olympiskt spel.

Frågan är; kommer detta att upprepas vid OS i Peking i sommar?
Av Elliot Turvall  Foto Israeliska Olympiska Kommittén

Israel och OS förknippas ofta ledsamt nog med terroristattentatet 1972 i München då elva israeliska deltagare mördades kallblodigt mitt under pågående spel. Medaljer i olympiska spel associeras man inte lika ofta med. Medaljtorkan bröts med Yael Arads silver och Oren Smagdas brons i judo i Barcelona 1992. I spelen i Atlanta 1996 seglade Gal Friedman hem en bronsmedalj i vindsurfing och i Sydney år 2000 nådde kanotisten Michael Kolganov en tredjeplacering. 2004 erövrade som sagt Gal Friedman det första guldet och i samma spel vann Arik Zeevi brons i judo.

Inför OS I Peking har Israels olympiska kommitté högt ställda mål och de arbetar hårt för att nå dem. "Innan jublet efter Gal Friedmans historiska guldmedalj i OS i Aten 2004 hade lagt sig påbörjade vi förberedelserna inför Peking 2008", meddelades i ett pressmeddelande från kommittén. Tillsammans med specialförbunden satte man upp kriterier för vem som skulle få delta i OS och tog fram en detaljerad plan så att de israeliska idrottarna ska kunna prestera sitt yttersta under tävlingarna.

Programmet inför Peking inkluderar ett stort antal träningsläger och internationella tävlingar, utbildning av professionella ledare, satsningar på utrustning av högsta klass, specialanpassad medicinsk service, utökad ekonomisk ersättning till idrottarna och mycket mer. Optimala förutsättningar inför idrottsfesten i augusti borde lova gott. Andy Ram och Yonatan Erlich, Israels berömda dubbelpar i tennis, sa följande på en presskonferens:

- Samarbetet mellan oss och den olympiska kommittén är fantastiskt. Det är inte många idrottare i världen som får det stöd vi får.

Den israeliska OS-truppen förväntas bestå av 32 - 36 idrottare. Bland dem som redan har kvalificerat sig för sommarspelen finns det åtminstone tre starka medaljkandidater att hålla ögonen på. Arik Zeevi som vann brons i Aten för fyra år sedan. Förra året kom han på tredjeplats i EM i Belgrad och tidigare i år vann han världscupen i Prag.

Vindsurfaren Shachar Tzuberi ses av många som Gal Friedmans kronprins. De senaste åren har den yngre förmågan till och med gått om sin förebild. I januari i år tog han till exempel brons under VM i Nya Zeeland. Stavhopparen Alex Averbuch kanske många minns efter EM-guldet i Göteborg för två år sedan. Han har emellertid en mycket längre meritlista än så och hoppas nå höga höjder under OS.

Andra israeliska deltagare som hoppas överraska oss under OS, är en maratonlöpare, flera seglare, simmare och skyttar, ett par fäktare, deltagare i taekwondo samt rytmisk gymnastik. Dubbelparet Andy Ram och Yonatan Erlich rankas som ett av de främsta i världen efter att ha vunnit Australian Open tidigare i år.

Publikfavoriten Shachar Peer kommer med största sannolikhet också att ställa upp i tennisturneringen under OS. Förra året nådde hon kvartsfinal i två Grand Slam-turneringar och tidigare i år förlorade hon dubbelfinalen i Australian Open.

Avslutningsvis återstår det bara att hålla tummarna och hoppas att Hatikva kommer att spelas under någon av tävlingsdagarna i Peking.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!