Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportWingate firar 50 år

Israels idrottsutbildning nummer ett finns på Wingate Institute. Cirka 4 000 elever, atleter, tränare och akademiker använder institutet dagligen för utbildning, forskning, ledarskap och naturligtvis fysisk träning.
Av Janet Mendelsohn Moshe Foto Wingate Institute.

Den som vill se en israelisk sport- eller idrottsstjärna på nära håll bör ta sig till Wingate Institute, strax utanför Natanya. Centret har en vidunderlig utsikt över Medelhavet och namnet är idag synonymt med utmärkta sportprestationer. I samband med att institutet firar 50 år får ni här en överblick av israelisk sport sett ur Wingate-perspektiv!

Institutet är uppkallat efter Charles Orde Wingate vars motto i livet var att hålla sig i god fysisk form, något han ville att även andra skulle anamma. Wingate var en brittisk soldat som tjänade i Palestina-mandatet i mitten av det oroliga 1930-talet, men även troende kristen. Det judiska folkets kamp för ett eget hemland berörde honom djupt och snart började han utbilda judiska soldater, något som gjorde stort intryck på deras ledare. Wingate dog tragiskt i en flygplanskrasch 1944 och några år efter Israels grundande beslöt Knesset att hedra hans namn genom att uppkalla det blivande sportcentret efter honom.

Idrottsmän och kvinnor i alla åldrar och på alla nivåer har tränat på Wingate sedan institutet grundades. Därtill kommer tusentals personer som via institutet fått möjlighet att utveckla sin förmåga till att bli idrottsledare, instruktörer, sportkommentatorer och administratörer. Den israeliska armén och professionella lag använder Wingates arenor och banor för off-season träning. Idrottstalanger plockas tidigt in i specialprogram. För närvarande bor 74 tonåringar i åldrarna 14 - 18 på skolans internat. De tränas i judo, tennis, volleyboll och simning både före och efter skoltid samtidigt som de får professionell guidning och hålls under strikt medicinsk uppsyn. Israel hoppas att dessa ungdomar är landets framtida EM-, VM- och OS-medaljörer.

De nuvarande medaljhoppen tränas också vid Wingate, den så kallade israeliska eliten inom idrotten. De får vid sidan av sin riktade träning även mental guidning via något som kallas för Wingate 5-step approach. Det programmet hjälper idrottarna att behålla fokus och vara mentalt förberedda inför tävlingarna. Enligt Arik Zeevi, den israeliske bronsmedaljören i judo 100 kilo (OS i Aten 2004) har tekniken hjälpt honom att förstå var han befinner sig psykologiskt inför en match. Bakom programmet ligger Boris Blumenstein som jämför sitt femstegsprogram med hård fysisk träning:

- Precis som man måste gå till gymmet för att hålla igång musklerna måste man träna och lära hjärnan att fokusera sig och utsätta sig för stress.

Blumenstein har sina rötter i forna Sovjetunionen och flyttade till Israel under 1990-talet där hans forskning inom idrott har blivit väl mottagen. Han fungerar även som konsult åt det israeliska landslaget som ska till Beijing 2008 för att se till att alla idrottare är mentalt förberedda.

Den enorma vågen av immigranter från forna Sovjetunionen till Israel de senaste 15 åren har vid sidan av atomfysiker, matematiker och ett otal filharmoniker även fört med sig toppatleter och tränare. De nya invånarna har skapat liv och rörelse på många avsomnade arenor, många som kom var tonåringar och under åren har de fört med sig ett nytt tänkande inom idrott och sport i landet. Dessutom en hel del nya discipliner. Vem hade hört talas om israeliska hockeyspelare eller konståkare (eller ishallar för den delen!) innan Sovjetunionens fall?

Vid sidan av de judiska tävlingar som israeler deltar i (judiska Europaspel och Makkabiader) är naturligtvis de Olympiska spelen stora utmaningar som vid de senaste tillfällena även fört med sig medaljer: 1992 i Barcelona tog Israels Yael Arad silver i judo, och dagen därpå tog Oren Smadja brons, också i judo. 1996 tog Gal Friedman brons i windsurfing och åtta år senare tog han Israels första guldmedalj under spelen i Aten.

ISRAEL OCH OLYMPISKA spel kommer tyvärr också alltid att vara förknippade med de svarta dagarna i München 1972 då elva israeliska idrottare mördades av palestinska terrorister. Dessa atleters minne högtidlighålls också på Wingate genom bland annat en stor staty i mitten av området.

1980 grundades den internationella Jewish Sports Hall of Fame för att hedra de judiska idrottsmän och kvinnor som gjort framstående sportprestationer genom tiderna. För närvarande finns 290 personer i hallen, deras fotografier visas upp tillsammans med en kort biografi. En svensk finns med, Johan Harmenberg, den svenske fäktaren som tog guld i Moskva 1980 (reds anm.)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!