Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportFördel kvinnorna

Det har varit ett bra år för israelisk tennis. Världsstjärnan Shahar Peer är bara några set från att rankas bland världens 20 bästa kvinnliga spelare. Andy Ram var den förste israelen någonsin att vinna en grand slam turnering när han tog mixed-dubbel titeln vid Wimbledon i somras.
Av Simon Griver Foto IPS/Familjen Ram

Israel sätter sitt tennishopp till Shahar Peer, 19 år. Under sitt andra år som proffsspelare har hon nått till 23:e plats på WTA-rankingen och redan spelat ihop 550 000 dollar i prispengar. Året har bland annat bjudit på vinster i Thailand, Turkiet och Tjeckien, hon kom även till fjärde ronden i de franska öppna mästerskapen där hon förlorade med knapp marginal till Martina Hingis.

- Shahar har möjligheten, disciplinen och målmedvetenheten att hamna bland de tio bästa i världen, anser hennes föräldrar. Men för oss är det viktigast att hon njuter av att spela tennis. Vi har inte tvingat henne, hon har själv valt detta liv.

Allt har dock inte varit en dans på rosor för henne. I juli gick hon och den nye tränaren skilda vägar efter enbart sex veckors samarbete, precis inför uppvärmningen för US Open. Men trots detta är det få som tror att Peer inte kommer att bli den högst rankade israeliska kvinnliga spelaren någonsin och passera Anna Smashnova som tog sig till 15:e plats för tre år sedan.

Smashnova har fyllt 30 år och halkat ner till 64:e plats. Under året visade hon att det dock finns krafter kvar i henne och när hon vann Budapest Grand Prix i juli, den tolfte stora titeln under sin karriär. Till pressen sa hon att detta nog var hennes sista stora seger, hon har tröttnat på resandet och hotell-livet.

Smashnova var också en del i den fyrklöver av israeliska kvinnliga spelare tillsammans med Peer, Tzipi Obziler och Yevgenia Savransky som placerade Israel bland världens 16 bästa kvinnliga tennisnationer i World Federation Cup. Efter sju vinster över olika europeiska motståndare vann Israel på walk-over mot Indonesien som vägrade spela i Israel. Sannolikheten att Indonesien ändå skulle ha vunnit över Israel var dock minimal. Indonesien har inte en enda spelare bland de 200 bästa i världen.

De israeliska männens framgångar står sig slätt i jämförelse med kvinnornas. Årets ljuspunkt var när dubbelspecialisten Andy Ram skrev israelisk tennishistoria då han blev den förste israeliske spelaren som någonsin tog hem en grand slam titel. Den 26-årige Ram valde den ryska Vera Zvonareva till partner och vann mixed-dubbel i Wimbledon. Han hade tagit sig till dubbelfinalen i Wimbledon för två år sedan men förlorade då.

- Det var en fantastisk känsla att vinna i Wimbledon, kommenterade han efter att ha lyft bucklan i England. Men det hade känts ännu bättre om jag vunnit titeln tillsammans med Yoni.

Ram syftar på Jonathan Erlich, hans ordinarie dubbelpartner. Duon har utvecklat ett imponerande samarbete och stigit till att rankas sjua i världen.

De fick dock möjlighet att spela tillsamman mot England i Davis Cup och vinna med 3-2, ett sensationellt resultat eftersom tävlingarna dels gick på gräs och dels för att Israels två bästa spelare Dudu Sela och Harel Levy var skadade.

Framgångsrik tennisskola

Israel Tennis School har 14 olika privata anläggningar runt om i landet. Cirka 8 500 barn tränar varje vecka, målet är att hitta framtidens stjärnor.

Man har möjlighet att skriva in sina barn redan från fyra-årsåldern, vid 13 börjar tränarna leta efter talanger som kan få plats i skolans tennisakademi. Akademin är ett internat där skola varvas med tennis, det handlar om såväl teknik, kondition som mental träning vid sidan av de ordinarie skolämnena.

En handfull barn går vidare, men skolan smickrar sig med att de israeliska stjärnorna på världstouren alla har passerat via dem; Andy Ram, Yoni Erlich, Shahar Peer, Anna Smashnova och Noam Okun. Dessutom har alla medlemmar av det israeliska Davis Cuplaget också gått på tennisakademin.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!