Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

SportFramtidens fotbollskille

Han har redan tagit plats i det israeliska landslaget i fotboll och är en hjälte och förebild för många etiopiska ungdomar i Israel.
Av Margarete Nudel

Baruch Dago är namnet på många israeliska fotbollsfans läppar. Han accelererar med en enorm hastighet, har god överblick på planen och en grym vänsterfot. Han kom till Israel med Operation Salomo 1989 som liten grabb.

Hans fotbollstalang visade sig tidigt och Baruch Dago tog plats i S.C. Ashdods juniorlag för att redan som 17-åring börja spela med seniorerna. Ganska snart fick han utmärkelsen lagets bäste spelare. Tack vare Baruch Dago lyckades det sviktande laget stabilisera sitt spel och undvek därmed att bli nerflyttade. Hans tredje år för klubben blev också Ashdods bästa genom tiderna.

Han accelererar med en enorm hastighet, har god överblick på planen och en grym vänsterfot.
Det tog inte lång tid innan talangscouterna upptäckte den begåvade etiopiern och han flyttade över till Maccabi Tel Aviv år 2000 där han snabbt blev radarpar med mittfältaren Avi Nimni. Tillsammans spelade de en nyckelroll i lagets strävan mot framgång och året därpå petade han Nimni från hans tidigare givna plats i startelvan. Baruch satte åtta mål och gjorde åtta målpass, Maccabi Tel Aviv blev årets vinnare.

Maccabi Tel Avivs ledning lämnade mittfältet öppet för Baruch 2003-04 men han lyckades inte fylla den formidable Nimnis skor. Fansen hånade honom hela säsongen och skrek rasistiska slagord.

- Det var otäckt. Jag har upplevt rasism tidigare men då har det varit från motståndarlagets hejarklack. Det har bara fått mig att vilja stå på mig än mer. Det här var mycket svårare att tackla, säger Baruch Dago.

Under säsongen satte Baruch Dago inte mer än fyra mål på 18 spelade matcher. Laget kom på andra plats i ligan men var aldrig allvarligt inblandad i titelstriden.

Dago och Maccabi deltog också i UEFA Champions League 2003-04. De slog PAOK Salonika med 2-1 i Grekland på bortaplan i den tredje och avslutande kvalificeringsomgången och gick vidare. I nästa vända var det dags att möta Ajax hemma. Baruch satte sitt första mål med ett otroligt långt och stenhårt skott i 49:e minuten och sitt andra mål sju minuter senare. Baruch Dago fick den hedersamma utnämningen till en av veckans bästa spelare i Champions League.

Maccabi Tel Avivs saga i Champions League avslutades dock med en svidande förlust mot Bayern München. På Dagos meritlista kan man dock skriva att det var han som satte det enda israeliska målet.

Sedan i höstas spelar Dago för Hapoel Tel Aviv.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!