Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

SportMakkabiaden
- judiskt OS

Cirka 25 procent av alla personer som fått Nobelpris är judar. Procentsatsen för judar som vunnit olympiska medaljer är nämnvärt mycket lägre. Anledningen är uppenbar: De senaste två tusen åren har judar ägnat sig åt hjärngymnastik istället för fysiska utmaningar. I sommar hålls dock världens sjunde största idrottsevenemang, de judiska Olympiska Spelen i Israel, den 17:e Makkabiaden.
Av: Nechemia Meyers

Den 17:e Makkabiaden hålls i Tel Aviv mellan den 11 - 21 juli i år. Över 6 000 atleter från 55 länder förväntas delta. I år introduceras inga nya grenar men två nya länder Kina och Makedonien är med för första gången.

Världens sjunde största idrottsevenemang!
Även om den första Makkabiaden inte gick av stapeln förrän 1932 föddes idén om en judisk olympiad i Israel långt tidigare. Skolpojken Yosef Yekutieli hade inspirerats av de Olympiska Spelen i Stockholm 1912 och ville att något liknande skulle ske på hemmaplan. Det skulle dock dröja fram till 1928 innan Yekutieli träffade Menachem Ussishkin, ordförande för Keren Kajemets verkställande råd, och idén började ta form. Yekutieli föreslog att den första Makkabiaden skulle hållas 1932 för att markera att det hade gått 1 800 år sedan Bar Kochba hade revolterat mot romarna och så blev det.

På den tiden var det inte lätt att locka judiska idrottare i Diasporan till Israel. Men trots att Europa befann sig mitt i den stora depressionen registrerade sig 390 personer från 18 länder till olika grenar. En del av grenarna var provisoriska och ett fåtal höll olympisk standard. I avsaknad av ordentlig simbassäng fick till exempel alla sim- och vattenpolotävlingar hållas i Haifas hamn.

Ytterligare en Makkabiad hölls (1935) innan Andra Världskriget bröt ut. Därefter dröjde det 15 år innan nästa tävling. Makkabiaden 1950 präglades av en tryckt stämning, många av de judiska idrottare från Östeuropa som hade deltagit i de två tidigare spelen hade försvunnit i Förintelsen. För första gången deltog en "riktig" OS guldmedaljör, den amerikanske tungviktsmästaren Henry Wittenberg.

Det finns många fakta från Makkabiaderna. De flesta vet till exempel inte att supersimmaren Mark Spitz slog igenom på den sjunde Makkabiaden och inte på ett OS. Då var han bara 15 år och simmade hem fyra guldmedaljer. Mark Spitz deltog även i den åttonde Makkabiaden och tog sex medaljer, tre individuella och tre lag. Under de nionde spelen 1973 kammade den svenska simmerskan Anita Zarnowecki hem åtta medaljer (sju guld och ett silver) och frågan är om det inte är Makkabiadrekord, Israel har ingen tillgänglig statistik på det området.

Den nionde Makkabiaden hölls i skuggan av de OS i München 1972 då elva israeliska idrottare mördades av palestinska terrorister. Terrorism påverkade även de senaste spelen 2001 då Intifadan gjorde att många judiska idrottare valde att inte delta. Mest skada har dock Israel gjort på sig själv genom brist på professionalism. 1997 kollapsade en bro över Yarkonfloden i Tel Aviv samtidigt som Australiens trupp marscherade över, fyra idrottare dog och 70 andra skadades.

Australien har dock lagt detta trauma bakom sig och skickar i år sin största delegation genom tiderna, fler än 500 personer. Bland Diasporaförsamlingarna är de näst störst efter de cirka 800 amerikanerna som beräknas komma.

Det största antalet deltagare i de 33 olika grenarna står dock värdlandet Israel för, sedan förra året även med ett flertal olympiska medaljer i bagaget. Det finns ett stort antal israeler som är väldigt starka i en gren som ännu inte finns representerad i vanliga OS, nämligen hjärnidrotten schack.

För några idrottare har deltagandet i en Makkabiad blivit porten till Israel. Inför den andra Makkabiaden 1935 tog många judiska idrottare chansen att åka till Israel och delta i spelen för att därefter stanna kvar. De som lyckades ta sig förbi det brittiska mandatets ansträngningar att skicka tillbaka alla, räddades från Förintelsen.

För andra har Makkabiaden varit så överväldigande att de därefter beslutat sig för att stanna. Mest känd är basketspelaren Tal Brody. Tack vare honom har Israel hamnat på den europeiska basketkartan. I den hebreiska dagstidningen Yediot Aharonot citeras han: "Mitt beslut att flytta till Israel och bosätta mig kom efter Makkabiaden. 1965 var jag en del av den amerikanska truppen till den sjunde Makkabiaden. Att delta i spelen var viktigt, men att som ung jude få uppleva livet i Israel, översteg allt annat. Jag kunde inget annat än att flytta hit. Idag är jag stolt över att vara israel och jag delar den känslan med många."

2001 kom färre judiska idrottare till Israel på grund av Intifadan. Nu verkar det som om terrorn har minskat och hoppet om fred växer. Fler idrottare har därför beslutat att delta. Vi kan bara hoppas att när den 18:e Makkabiaden äger rum år 2009 kommer Israel att genomsyras av en sedan länge varaktig fred.

Heja Sverige!

Sverige kommer att skicka en trupp på 75 personer till årets Makkabiad. Stort fokus ligger på juniorerna.

- Det är roligt och samtidigt viktigt att vi kan skicka så många duktiga unga idrottare till Israel. Idrotten är inkörsporten till det judiska för många unga. Deltagandet i en Makkabiad är fantastiskt, anser Daniel Jonas, överledare för den svenska truppen.

Den största delen av truppen består av lagidrottare, Sverige skickar ett pojklag och ett seniorlag i fotboll samt ett flicklag, ett pojklag och ett seniorlag i bordtennis. Till det kommer ett damlag och ett herrlag i golf samt ett seniorlag i bowling, eventuellt även ett lag i bridge.

- På den individuella sidan blir det nog juniorer i judo, brottning och karate samt den svenske, och flerfaldige, mästaren i schack, Evgenij Agrest.

Tillfälle till kärlek

Deltagarna i den 17:e Makkabiaden är inbjudna att stanna kvar i Israel efter spelen för att delta i programmet "Love in Tel Aviv" organiserat av Oranim Educational Initiatives i Kfar Saba, av vissa kallad för en matchmakingmässa. Programmet är inne på sitt andra år. Tanken är att unga judar från hela världen ska se Israel på ett roligt sätt tillsammans.

Förra året deltog 85 unga män och kvinnor från Australien, Sydafrika, USA, Kanada, Tyskland, England, Sverige, Turkiet, Frankrike och Holland. Dessutom deltog 35 israeler av vilka en stor del bestod av nyligen invandrade ungdomar från engelskspråkiga länder.

Vice ordförande Amnon Weigler känner till åtminstone två långvariga förhållanden som tagit sin början i programmet men tror att det finns fler.

- I vilket fall som helst har vi lovat att täcka kostnaderna för smekmånaden i Israel för deltagare som beslutar att gifta sig.

Nu kommer filmen

Den kände regissören Steven Spielberg ska börja producera en spelfilm om massakern vid OS 1972 i München då 11 israeler mördades. Filmen fokuseras på jakten på medlemmar ur gruppen Svarta September som sägs ligga bakom terrordådet. Rädsla för terrorattacker mot filmteamet har gjort att inspelningarna har försenats.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.