Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

SportKeren Leibowitz är Israels mest meriterade handikappidrottare.
Rörelsehindrade mästare

Israels deltagande i Paralympics i Aten blev en medaljskörd utan tidigare jämförelse; fyra guldmedaljer, fyra silvermedaljer och fem bronsmedaljer. Totalt har Israel tagit hem 262 medaljer genom åren, varav 83 varit i guld.

Av Carl Alpert, foto Israel Sun

Trots att Israel är ett litet och ganska ungt land är en relativt hög procentsats av dess medborgare funktionshindrade. Det finns fortfarande många överlevande från Andra Världskriget med fysiska handikapp i landet. Utöver dem finns de som skadades i självständighetskriget 1948, de som förlamades av den polioepidemi som drabbade landet strax därefter samt många krigsskadade, terrordrabbade och ett högt antal skadade i trafikolyckor.

Därför var det inte speciellt förvånande att man redan 1960 insåg att denna del av befolkningen behövde hjälp med att röra sig. Resultatet blev Israel Sports Center for the Disabled. Tanken var att uppmuntra funktionshindrade, unga och äldre, att ta del i organiserade sportaktiviteter. Samtidigt som Israel startade sina sportcenter för rörelsehindrade, beslutades det internationellt att världen skulle skapa en olympisk struktur för funktionshindrade med spel som skulle äga rum i samband med de Olympiska Spelen. Israel har tagit en ökande aktiv roll i dessa händelser, mer kända som Paralympics, och landet har totalt tagit 262 medaljer varav 83 i den ädla metallen guld under åren som gått.

1968 hölls de Olympiska Spelen i Mexico City. Paralympics flyttades dock till Israel då arrangörerna hyste oro över att Mexico Citys höga läge skulle kunna utgöra ett hinder för många av de funktionshindrade deltagarna. 800 deltagare från 29 länder kom till Israel för att tävla. Sedan dess har Israel blivit ett land att räkna med inom handikappidrott. Till spelen i Sydney år 2000 skickade Israel en delegation på 34 deltagare och kom hem med sex medaljer varav tre guld tagna av simmaren Keren Leibowitz.

Vid förra årets Paralympics i Aten hade spelen vuxit till att omfatta 3 846 deltagare från 136 länder. Israel skickade 24 idrottsmän och kvinnor som tävlade i simning, skytte, bordtennis, ridsport, segling, bågskytte, cykel och rullstolstennis. De tävlande kom tillbaka med fyra guldmedaljer, fyra silvermedaljer och fem bronsmedaljer.

Doron Shaziri förlorade ett ben när han klev på en mina under sin militärtjänstgöring i Libanon för 18 år sedan.

- Jag ser inte på sport som rehabilitering, säger han. Det är snarare en väg att lyckas och bli framgångsrik, precis som för vilken annan idrottare som helst. Doron tog tre silvermedaljer i skytte på spelen både i Atlanta och i Sydney. Från Aten kom han hem med två bronsmedaljer.

Israels yngsta deltagare var 17-åriga Inbal Pezaro från kibbutz Yizra'el vars föräldrar kommit till Israel från Nya Zeeland. Hon har varit handikappad från födseln, en nervskada har nästan helt förlamat hennes ben. Hon förflyttar sig ganska långsamt med hjälp av kryckor och rullstol på land men i vattnet går det desto snabbare. Inbal tog silver i bröstsim och brons i fristil i Aten. Hon tycker inte om att beskriva sig själv som rörelsehindrad och föredrar att kalla sig själv för begränsad.

Mest framgångsrik i truppen är 31-åriga Keren Leibowitz med tre guldmedaljer från spelen i Sydney. I Aten tog hon ett guld, två silver och ett brons i olika discipliner. Keren berättade vid sin hemkomst till Israel att hon förvarar alla sina medaljer tillsammans med sina underkläder så att framgången "inte ska stiga henne åt huvudet. Man måste behålla ett visst mått av distans till verkligheten".

Keren bröt ryggen när hon var 18 år i samband med en olycka i armén och har en 90-procentig förlamning i benen. Precis som Inbal tar hon sig runt med hjälp av kryckor och rullstol, och precis som för Inbal går det snabbare för henne att ta sig fram i vatten.

Leibowitz har siktet inställt på Paralympics i Beijing 2008. Under tiden, vid sidan av konstant simträning, läser hon gärna. Hon vill också lära sig att surfa, börja studera kinesisk medicin, skriva in sig vid det öppna universitetet i Israel och resa. Hon är dessutom en efterfrågad föreläsare, speciellt på skolor.

- Barn frågar typiska frågor som "skulle du byta ut alla dina medaljer och berömmelse mot att slippa vara handikappad"? Och mitt svar är alltid detsamma, klart att jag skulle! Men jag påpekar också alltid att mitt handikapp även har ändrat mig till att bli en bättre person än jag var innan olyckan. Det har hjälpt mig att fokusera på vad som är viktigt i livet och det har gett mig ett rikare liv.

Itzhak Mamistvalov, 25 år, är den mest handikappade idrottaren i det israeliska laget. Han simmar enbart med hjälp av sin högra hand men blixtrar fram genom vattnet med en otrolig hastighet. I Aten satte han två nya paralympiska rekord och kom hem med två guldmedaljer och en silvermedalj. Nimrod Tzabiran tog också en bronsmedalj i simning. Dror Cohen, Arnon Ephrati och Benny Wexler seglade hem en guldmedalj i sin gren.

Det israeliska sportcentret för handikappade kan med stolthet se tillbaka på sina aktiviteter genom åren och de framgångar de fött. Erfarenheten bekräftar att organiserade sportaktiviteter ger de rörelsehindrade självförtroende, moral och positiv självbild.

Idag deltar över 2 000 barn och äldre regelbundet i fler än 20 olika organiserade sportaktiviteter. Många med siktet inställt på Paralympics i Beijing 2008.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.