Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

SportHär kommer
hockey!

Precis när man lagt av sig badkläderna börjar det bli dags att snöra på skridskorna, ja, för oss svenskar i alla fall. Is, skridskor och ishockey tillhör vardagen. Snö och is tillhör kanske inte de första associationerna man får till landet Israel. Men det börjar bli dags att tänka om.
Av Margarete Nudel

1989 grundades Israels hockeyförbund av israeler från forna Sovjetunionen och Kanada. Under förbundets första år fanns 150 registrerade spelare, fördelade i fyra lag från städerna Ramat-Gan, Haifa, Bat-Jam och Jerusalem. Då, för 14 år sedan, fanns landets största rink i Bat-Jam med en yta på ungefär 33 procent av en ordinarie hockeyplan. Två ännu mindre rinkar fanns i Haifa och Ramat Gan.

Intresset för hockey ökade och ytterligare klubbar anslöt sig till förbundet. 1994 invigdes en rink av olympiska mått i Canada Center i Metula invid Israels norra gräns mot Libanon. Idag finns sex israeliska hockeyklubbar med 500 registrerade spelare, fördelade på seniorer och juniorer. Den israeliska hockeyligan spelar numera alla sina ligamatcher i Metula.

Israelisk ligahockey spelas helger då alla sex lagen möter varandra i en serieomgång. Målet är naturligtvis att vinna ligan, något som ger en automatisk entrébiljett till de internationella tävlingar som arrangeras av International Ice Hockey Federation, där Israel är med.

Serien spelas under en tidsperiod av sju månader. Under de tre senaste åren har lagen från Metula och Ma'alot representerat Israel.

För att få en sport som ishockey att växa i varma Israel krävs entusiasm och eldsjälar. Sergei Matin, Boris Mindel och Edward Ravniaga har startat en hockeyskola i Metula. Träningarna sker tre gånger i veckan och cirka 50 pojkar och flickor deltar. De flesta barnen kommer från närområdet där ishockey har blivit en stor sport, men ryktet har spritt sig och nu deltar även barn från storstäderna Tel Aviv och Haifa. Skolan har blivit växthus för israeliska istalanger och många har därefter representerat landet i internationella tävlingar.

Det israeliska landslaget började delta i hockey VM redan 1991. Det blev ingen direkt succé placeringsmässigt. De första fyra åren spelade seniorlaget i grupp D och hamnade antingen sist eller näst sist.

Men skam den som ger sig. Sakta utvecklades laget och 1997 kom laget på femte plats i sin grupp, 1998 tog de brons, 1999 tog de silver och slutligen vann de sin grupp mot Island år 2000.

De två påföljande åren vann israel silver respektive brons i division två i VM, en riktig prestation med tanke på dåliga träningsmöjligheter och liten rekryteringsbas.

Inspirerade av framgångarna i VM beslöt hockeyförbundet att starta ett juniorlag 1995 som även deltar i EM. I början bestod laget mestadels av ryska immigranter och israeliska kanadensare (israeliska medborgare som bor i Kanada). Idag består laget till största del av israeliskt födda spelare. Än har det dock inte gått speciellt bra för juniorerna.

Vissa av spelarna som har deltagit i det israeliska landslaget spelar idag hockey på professionell nivå; Max Birbrayer värvades av NJ Devils och spelar i den amerikanska hockeyligan, Alon Eizenman tog Penn State University till tre nationella hockeymästerskap och spelar idag i Franska ligan och Sergei Zak är spelande tränare på Island.

I oktober tog den tidigare NHL-tränaren Pierre Mc Guire över tränarrollen för det israeliska landslaget inför spelen i Belgrad nästa år. Jean Perron har tagit över efter ryssen Boris Mendel som juniorlagets tränare. Han har som mål att vinna division tre där juniorerna befinner sig för att klättra upp ett steg.

Ordföranden för hockeyförbundet Alan Maislins mål är ännu högre, att Israel ska kvalificera sig till OS.

- För att överleva i detta land måste man ha mental styrka, våra spelare har inga problem med tuffhet. Vi behöver bara lägga till lite färdighet. Och antagligen en het målvakt.

Så, även om hockey har en ganska kort historia i Israel, så måste vi i Diasporan nog skaffa oss nya associationer till Israel: rink, tekning, puck och skridskor. Dragcitat: Israelisk ligahockey spelas helger då alla sex lagen möter varandra i en serieomgång.

Så här gick det!

Ett guld (det första någonsin) och ett brons. Det blev Israels medaljskörd vid sommar OS i Aten. Guldet stod windsurfaren Gal Fridman för, bronsmedaljen gick till Arik Ze'ev i judo.

Israels trupp bestod av 36 män och kvinnor, hälften av den nyinvandrade israeler.

Desto bättre resultat blev det i Paralympics, de handikappades spel som genomfördes månaden efter. Där tog Israel hem 13 medaljer; fyra guld, fyra silver och fem brons. Simmaren Izhak Mamistvalov satte dessutom två helt nya Paralympics-rekord.

Nu får vi vänta ytterligare 3,5 år innan det blir dags för nya spel i Peking.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.