Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

SportSlår ett slag för Israel

Merhav Mohar har en del av nationalsången Hatikva tatuerad på sin högra arm.
Foto: Ilan Spira/Israel Sun
Israel associeras främst med två sporter; fotboll och basket. Men boxning då? Nej, det borde väl inte fina judiska pojkar syssla med, eller?
Av nyhetsbyrån Israel 21c.

En relativt okänd 21- årig israelisk sergeant från Kfar Saba, Merhav Mohar, har placerat Israel på boxningens världskarta. Med en veckas permission i bagaget åkte han till Los Angeles i slutet av mars för att gå den största fighten i sitt liv. Uppbackad av den legendariske Oscar de la Hoyas Golden Boy Promotions slog welterviktaren Mohar de 6 000 åskådarna på Grand Olympic Auditorium med häpnad då han knockade sin amerikanske motståndare Eddy Cota Oacheco i den femte, av de totalt sex ronderna. Hans smeknamn är Kaos - det har han fått för sin konstanta energi i ringen, något som gör det svårt för motståndarna att förutse hans rörelser.

Matchen sändes även direkt på TV-kanalen HBO vilket gav Mohar välförtjänt publicitet.

Svetten hade knappt hunnit torka på hans panna förrän diskussionerna om fler matcher började.

Men, även om Mohar anser att hans vinst i Los Angeles var en fantastisk möjlighet för honom personligen, så är det även en seger för Israel. Nu får han möjlighet att visa det amerikanska folket att det israeliska livet inte bara består av det som visas på nyheterna, krig och terror.

- Jag vill få möjlighet visa upp min flagga, min davidsstjärna, och representera mitt land, säger Mohar. Det är viktigt för mig som israel och som jude att visa världen att Israel är mycket mer än det nyheterna visar; kultur, nattliv, sport. Och att israelisk sport inte bara består av fotboll och basket.

- Under min vecka i Los Angeles kom en kille fram och undrade "Är du boxare från Israel? Består det landet inte bara av ökensand? "

För en man som har en del av nationalsången Hatikva tatuerad på sin högra arm, räcker liknande kommentarer för att han ska vilja undervisa världen om sitt hemland.

Mohar föddes I Israel men flyttade till Kenya med sin familj som liten. De återvände dock när han var tolv.

Väl tillbaka från Afrika tog en av hans kompisar med honom till gymmet "Combined Martial Arts" där de lärde ut karate och kickboxning. Mohar började med karate, tog svart bälte samt vann sex israeliska mästerskap. Efter det sökte han nya utmaningar och började med kickboxning. Den tog honom till tävlingar över hela Europa och han förlorade inte en enda match. Det fick honom att söka än hårdare utmaningar vilket förde in honom på boxning för tre år sedan.

För att komma vidare med sin boxningskarriär inser han att det kommer att bli nödvändigt att flytta till Amerika så småningom. I slutet av detta år blir han färdig med sin militärtjänstgöring och han kommer inte försöka att få frisedel tidigare, även om det är något som han antagligen skulle få.

- Jag basar över en grupp soldater och jag gör ett mycket viktigt arbete för mitt land. Ska jag utvecklas som boxare måste jag flytta till Los Angeles, där finns större och bättre motstånd än i Israel.

Även om ett liv i USA antagligen skulle bli lättare och bekvämare, kan han för närvarande inte tänka sig att flytta från Israel för gott. En begränsad tid räcker.

- Terrorism finns överallt nuförtiden. Om jag måste dö, så dör jag hellre för mitt land, i mitt eget land än i Amerika. Bekvämlighet är inte allt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.