Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

SportPå väg mot … OS

Historiskt sett har inte judar och sport gått hand i hand. Motsättningen kan spåras hela vägen till 300 år före vår tideräkning då grekerna styrde över Israel. Sportande ansåg vara ett grekiskt koncept och judar deltog inte i de klassiska Olympiska Spelen då deltagare var tvungna att offra till den grekiske guden Herkules.

Under medeltiden ändrades dock judarnas inställning till sport. Filosofen och läkaren Maimonides tryckte på vikten av en frisk och sund kropp för själen. Historiska dokument från samma tid visar på att bollsporter ökade i popularitet och att det även pågick religiösa diskussioner bland rabbinerna om huruvida bollspel fick utövas på shabat eller inte.

Dagens inställning till sport slogs fast under första hälften av 1900-talet av Israels chefsrabbin Kook. Han underströk vikten av sport och insisterade på att kroppen tjänar själen och det är enbart en sund kropp som kan tillförsäkra en sund själ.

Makkabirörelsen grundades i Europa i början av 1900-talet och blev den första organiserade sportrörelsen för judar. Omkring 1914 fanns fler än 100 judiska sportklubbar över hela Europa. Från de största av dem; Hakoah i Wien, Bar Kochba i Berlin, MTK i Budapest och Hagibor i Prag kom några av kontinentens stora idrottsstjärnor som deltog i respektive lands toppdivisioner.

1932 Hölls den första Makkabiaden, de judiska Olympiska Spelen, sanktionerade av den Internationella Olympiska Kommittén, i dåvarande Palestina. Dit tog sig 500 judiska atleter från 23 länder. Den andra Makkabiaden, 1935, drog samma antal deltagare. Skillnaden var att många av idrottsmännen valde att stanna kvar i Palestina istället för att återvända till ett Europa hotat av nazisterna. Nutidens Makkabiader räknas som världens tredje största idrottsevenemang.

De flesta Makkabiaddeltagare är glada amatörer men det har funnits noterbara undantag. Den amerikanske simmaren Mark Spitz som började sin karriär med att vinna sex guldmedaljer som tonåring vid spelen 1965.

Israel har regelbundet deltagit i de Olympiska Spelen sedan 1952. Den första medaljen kom vid spelen i Barcelona 1992 i judo. Tragiskt nog associeras Israel i första hand med den terroristattack PLO genomförde mot Israel vid Olympiaden i München 1972 då elva israeliska atleter och tränare brutalt mördades.

Ur: Focus on Israel - Sports in IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.