Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

SportFoto: Helsingborgs bildbyrå Game, set...Smashnova!

Hon är liten, blond och späd med en backhand av stål. Hon är Israels bästa kvinnliga tennisspelare. Hon bär det passande namnet Smashnova.
Av Carl Alpert, israelisk frilansjournalist.

Historien kommer att visa hela bilden av den mänskliga skatt Israel fick i samband med massimmigrationen från forna Sovjetunionen. Så gott som alla aspekter av modern civilisation har berikats när talangfulla, kvalificerade och erfarna personer, inte minst inom sporten, flyttat till ett nytt land. Israel har bland annat berikats med Anna Smashnova.

Anna började spela tennis i sin hemstad Minsk när hon var sex år gammal och vann sin första turnering två år senare. Hon var nummer ett i sin åldersgrupp i Sovjetunionen och vid 14 års ålder var hon rankad femma i världen bland juniorerna.

När hon deltog i juniormästerskapen i Holland 1989 träffade hon en grupp israeler som också deltog. Hon skrev en liten lapp till den israeliske lagledaren; "Jag heter Anna Smashnova och jag är 13 år. Jag vill emigrera till Israel. Snälla, kan du hjälpa mig med min tennis?"

Lappen återspeglade hela familjens önskan och i september 1990 kom en kort, blond, blåögd flicka med hästsvans tillsammans med sina föräldrar och bror till Israel. Hon gick i amerikansk skola, gjorde armétjänst när den tiden var inne, men tennis fortsatte vara hennes största intresse i livet. Hon spelade med i Israels juniorlag och skickades utomlands med ökande framgångar. 1991, vid 14 års ålder, blev hon den första israel som vann Franska Öppna Mästerskapen.

Hennes tennisframgångar har varit oregelbundna, men långsamt började hon skapa sig ett namn. Anna gjorde sin seniordebut i Wimbledon vid 17 års ålder och rankades som nummer 15 på singellistan samma år.

Hon har haft ett antal tränare, den senaste i raden är en italienare, Claudio Pistolesi, som hon även gifte sig med i början av 2003. Efter giftermålet bosatte de sig i Italien, något som frammanade lojalitetsfrågor i Israel. Skulle hon fortsätta spela för Israel eller för nya hemlandet Italien?

Hennes reaktion blev omedelbar och tydlig:

- Jag har mycket att tacka staten Israel för, de har gjort så mycket för mig och min familj. Jag kommer alltid representera Israel.

Hennes framgångar har gått upp och ner. Under förra året vann hon tolv matcher på raken och ett flertal olika turneringar, vinnarsviten bröts dock i Connecticut mot Jennifer Capriati. En annan stor besvikelse var förlusten i första omgången i US Open. Vid årets början låg hon på nummer 16 på rankinglistan.

Men Anna Smashnova-Pistolesi har talang och backas av många israeliska fans.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.