Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Sport… och kälken den slinter

Samtidigt som Aaron Zeff dunsade okontrollerat ner för den isiga banan i över 45 kilometer i timmen pressades två ryggkotor ihop. Han tänkte: "Det här är precis rätt sport för mig!".
Möt Israels landslagsman i … bobsleigh! Aaron Zeff.

Av Margarete Nudel.

En judisk mamma skulle säga att Aaron har brutit ryggen, en läkare skulle nog ge honom en mildare diagnos; sammanpressade kotor. Men egentligen spelar det ingen större roll för Aaron Zeff, han bryr sig inte. Han har blev en aningen kortare förra året i samband med en olycka i bob, so what?

Sedan drygt ett år tillbaka är Aaron Zeff israelisk medborgare och grundare av Israels enda bobsleigh lag.

- Vi är trötta på jämförelsen med Jamaica, vi kommer inte att skaffa dreadlocks frisyr eller vara gulliga förlorare. Vi kämpar för att vinna!

Hans ena kälkkamrat, startman och bromsare heter David Greaves, den andre heter John Frank, tidigare försvarare i amerikansk fotboll i San Francisco, staden där alla har sitt ursprung. David kom till laget när Aaron skadade sig och för att finnas till som reserv.

Fascinationen för sporten fick Aaron och John via de Olympiska Spelen på TV. Trollbundna av de rymdklädda kälkåkarna som slängde sig in i framtidsliknande åk, skränandes ner i en bana på samma tid som det tog för dem att få loss den första ölen från plastringen, drömde de om att få pröva på.

I samband med en skidresa till Kanada övertalade Zeff sin kompis att avstå från några timmars skidåkning för att besöka en bobbana i Calgary. Där träffade de tränaren Ross Dominikovich som med ett ögonkast insåg att han stod inför två naturbegåvningar. Aaron Zeff med bakgrund som pilot för F4 Phantoms hade de reflexer och det kynne som krävs för att vara en bobsleigh pilot. Och giganten Frank med sin bakgrund som tidigare amerikansk fotbollsstjärna hade kvar den brutala styrka som krävdes för att få igång kälken från stillastående och dessutom kunna stanna den när så krävdes.

- Vi tittade på varandra och började skratta, kommer Frank ihåg.

Men de förkastade inte idén. I stället började de göra upp planer för att få ihop nödvändig tid och pengar för satsningen. Zeff flög till Israel för att försöka övertala landets Olympiska kommitté att satsa på ett par killar från soliga Kalifornien för att representera Israel i en vintersport. Det gick inte i en handvändning…

Efter mycket pappersarbete fick de bägge dock dubbelt medborgarskap och antogs vid bobsleigh skolan i Calgary. - Att styra en bob skiljer sig egentligen inte så mycket från att flyga en Phantom, anser Zeff. Det är mest höjden. Dessutom måste man alltid tankemässigt ligga en kurva i före.

Zeff och Frank satsar på att representera Israel 2006 men för att få delta krävs att man har deltagit i tävlingar i minst fyra år innan. Och trots att 45 lag tog sig till Olympiaden i Salt Lake City år 2002, kommer enbart 28 lag att bjudas in till Turin, Italien 2006 med max två lag per land.

Även om de fem främsta bobsleigh nationerna kommer att ta de tio första platserna är Zeff och Frank övertygade om att de enkelt kommer att platsa bland de 28.

- För närvarande är vi rankade på plats 41, så guld, silver eller brons känns lite orealistiskt. Men att göra ett bra lopp och etablera en tradition för framtiden känns bra nog, anser bägge.

Fronten på boben är dekorerad med en stor israelisk flagga, något som väcker mångas nyfikenhet och ger åkarna en mängd frågor av politisk natur; "Vad tycker de om situationen i Mellanöstern"?, "Vad anser de om bosättningarna?"

Men Frank anser att frågorna missar poängen, han tävlar inte för bosättarna, för dem längst ut till vänster eller höger, för Likud eller för Arbetarpartiet. Han tävlar för Israel.


Två nya världsmästare

Lee Korsitz vann guld i windsurfing i slutet av september. Hon är Israels första kvinnliga världsmästare någonsin. Dessutom yngst i världen i att ta guld i ett windsurfingmästerskap.

Gocha Ziziashvilly tog guld i 84kilosklassen i grekisk-romersk brottning i oktober. Israelen slogs om guldet mot svensken Ara Abrahamian som har haft titeln två år i rad.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.