Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

SportJennifer Lopez och Angelina Jolie gör det. CIA och FBI använder det. Svenska försvaret håller på. Och så ytterligare cirka 700 privatpersoner i Sverige.

Vad? Tränar Krav Maga, israeliskt självförsvar som vunnit gensvar över hela världen.
Text & bild: Margarete Nudel.

Solen lyser över Netanya den dag jag träffar Eyal Yanilov, Krav Magas chefsinstruktör och den person i världen som är högst rankad inom denna, världens tuffaste och brutalaste självförsvarssport. Min föreställning om honom grusas direkt. Eftersom jag letar efter en jätte med svällande biceps och stentuff attityd i träningskläder, ser jag honom inte trots att han står mitt framför mig. I stället presenterar sig en mjuk och tillmötesgående man med glasögon och begynnande flint. Eyal Yanilov har, när vi träffas, precis återvänt från en instruktörsresa till Norge där Krav Maga har ett av sina fästen.

- Skandinavien är framåt när det gäller Krav Maga. I Sverige har vi flera klubbar med bra instruktörer. Dessutom har jag börjat utbilda svenska försvarets officerare i närkamp sedan ett år tillbaka, berättar Eyal Yanilov.

Krav Maga är hebreiska och översätts lättast med det svenska ordet handgemäng. Det är ett explosivt och effektivt självförsvarssystem med rötter i den brutala verklighet Israel mött under sina 55 år som självständig stat. Systemet utvecklades av Imi Lichtenfeld, en slovakisk jude som flydde till Israel 1940 för att undkomma nazisterna, och baserar sig på offensiva taktiker. 1948 anställdes han av den israeliska armén och tog över ansvaret för fysisk träning och självförsvar.

Det finns tre olika grenar av Krav Maga, armégrenen, polisgrenen och den civila grenen. Basen är densamma i alla; försvara dig själv utan att skada din motståndare för mycket.

- En utförare av Krav Maga ska kunna försvara sig själv på bästa möjliga sätt och förhindra ett problem så tidigt som möjligt. Det gör man genom att öva upp naturliga rörelser och reflexer, säger Eyal Yanilov.

En av skillnaderna mellan Krav Maga och asiatiska kampsporter som exempelvis Taekwondo är att Krav Maga inte är en tävlingsstil. En annan är att allt är tillåtet. Utövaren ska kunna kontrollera sig själv i en farlig situation, ha kontroll över sin motståndare och sin omgivning. Alla knep är tillåtna, det finns inga regler för hur man ska agera.

- Förutse motståndarens angrepp i möjligaste mån och klara dig själv så oskadd som möjligt, skulle kunna vara vår devis. Regler begränsar våra möjligheter att försvara oss. Vår teknik är levande, om något inte fungerar inom Krav Maga tar vi det ur bruk. Kan vi förbättra något, gör vi det. Hos oss finns inga pretentioner och inga grundpositioner.

I Israel är Krav Maga stort och ingår som en del av samhället. En basvariant ingår i militärtjänstutbildning och eftersom alla, såväl kvinnor som män, gör lumpen i Israel, kommer alla i kontakt med den. Numera finns det även projekt för barn i skolor där fokus ligger mer på fysisk träning och lek. Totalt tränar cirka 10 000 civila i Israel.

Själv började Eyal träna Krav Maga i början av 1974 och avancerade snabbt. 1975 var han instruktör och 1980 tog han över verksamheten, blev chefstränare och startade etableringen av filialer i utlandet.

- Med mig har systemet städats upp och renodlats mer. Vi tar in nyheter från gatan och verkligheten. Det är där man måste kunna slåss och klara sig när det gäller, inte i träningslokalen, anser han.

Eyal Yanilov är den högst rankade mästaren inom Krav Maga i världen.

1985 Började Eyal arbeta med speciella enheter under press, han nämner bland annat de civila säkerhetsvakter som alltid finns med på alla El Al-flygningar. Från 1987 utbildar han även specialenheter inom den amerikanska polisen. 1992 kom tekniken till Sverige och nu väntar Asien och Australien.

- Vi är den enda organisation i världen som arbetar med militär utbildning i andras hemländer, säger Eyal, som berömmer den svenska militären som vågat välja Krav Maga utan att tänka på politik till skillnad mot andra länder där situationen i Mellanöstern gör att de avstått från utbildningen.

För att få träna Krav Maga i Israel måste man vara 18 år fyllda och inte ha ett brottsligt förflutet. Den som vill börja, intervjuas först. Sköter man sig inte "rätas man ut" som Eyal så vackert beskriver det, eller åker ur klubben. Eftersom han ser Krav Maga som ett vapen är det viktigt att det inte hamnar i felaktiga händer. Fysiska hinder är inga problem. Landet har många personer med fysiska handikapp till följd av bland annat krigsskador, och många av dem tränar Krav Maga. De med amputerade armar eller ben lär sig till exempel använda sina proteser som tillhyggen.

Eyal pratar varmt om utbildningen Touring and Training, ett sätt att lära sig grunderna i Krav Maga och samtidigt se Israel. Ett mycket uppskattat stopp brukar vara bergsklippan Masada i Negevöknen. På skämt frågar jag honom om han inte har sprungit upp till toppen och hur lång tid det då tog. Men, vissa saker ska man inte skämta om och detta är en sådan. Sprungit upp har han gjort, och inte bara en gång. Som snabbast gick det på 17 minuter!

- Fast det var nog tio år sedan. Nu tar det säkert 22 minuter, avslutar han.

Touring and Training i juni
Du som vill pröva Krav Maga i Israel kan anmäla dig till deras 10-dagarsutbildning. Där utbildas du i grunderna och får del av deras unika försvarsteknik. Träning sker 4-5 timmar varje dag såväl vid centret i Netanya som på olika platser runt om i Israel. Ett uppskattat mål är Masada, bergsklippan i öknen, dit deltagarna tar sig upp, tränar på toppen såväl som i fortets gamla vattencistern.

Du behöver ingen bakgrundskunskap, deltagarna delas upp i grupper på plats.

Ta kontakt med Tommy Blom 070-833 96 64 eller tommy@kravmaga.nu för exakta datum och pris.


Krav Maga i Sverige
Träna Maga i Sverige, kontakta någon av de lokala klubbarna:
Stockholm: 0709-10 84 45, Göteborg: 070-833 96 64, Landskrona: 0739-16 64 97, Visby: 0498-21 30 37, Umeå: 0703-41 70 69 eller Orust: 0304-10 696.

Mer information finns på den svenska eller den israeliska hemsidan.
www.kravmaga.nu
www.krav-maga.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.