Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

SportSport
Carl Alpert

Under sensommaren kommer han med största sannolikhet att delta i uppvisningstävlingarna Golden League för att därefter toppa säsongen med VM i friidrott i Paris. Han är stavhoppare, invandrad rysk jude och Israels största guldhopp.
Möt Alex Averbuch.

Historia skrevs på två plan när Alex Averbuch tog guld i stavhopp vid EM i München augusti 2002. Det var första gången en israel vann en guldmedalj i friidrott. Mer signifikant var dock att det skedde på samma plats som elva israeler vid OS i München mördades av palestinska terrorister 30 år tidigare. Denna gång ekade stadion av tonerna till Israels nationalsång Hatikva när Averbuch tog emot sin medalj. Publiken, som mestadels bestod av tyskar, stod upp i respektfull tystnad när den israeliska flaggan gick i höjden ovanför två tyska flaggor.

Han flyttade till Israel från Irkutsk, Sibirien, i juli 1999 efter att ha gjort ett kort besök i landet. Endast ett par veckor senare slog han det israeliska stavhoppsrekordet. Inte långt därefter tog han brons vid tävlingar i Sevilla, Spanien och fortsatte med att vinna en silvermedalj vid VM i Edmonton, Kanada. Vid det senare tillfället hällde han upp ett glas vodka, släppte ned medaljen i drinken och gjorde botten upp. Han förklarade för de förvånade åskådarna att detta var en gammal rysk tradition som betydde att detta inte skulle vara den sista framgången.

Alex hamnade på de israeliska sportvärvarnas lista i samband med att han vann de ryska stavhoppsmästerskapen. Han bjöds in av Maccabi Tel Aviv för att besöka Israel, de hoppades naturligtvis även att locka honom att flytta till Israel. De första åren i Israel har inte varit lätta. Hans fru Natasha, som inte är judinna, fick till en början inte permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Alex far blev sjuk i Irkutsk och den unge atleten flög tillbaka för att vara tillsammans med honom innan han dog. Det ekonomiska stöd han hade blivit lovad har inte alltid hållits och vid ett tillfälle stängde Tel Avivs kommun av vattnet på grund av obetalda räkningar. En supporter betalade räkningen och vattnet kopplades på och vädjan om stöd följde. Det kom i grevens tid eftersom Averbuch övervägde att lämna landet. Silvermedaljen i Edmonton ändrade läget.

Alex kommer från en atletisk familj; pappan var höjdhoppare och mamman längdhoppare. Hans bror, som var sprinter, var också på väg till Israel men omkom i en bilolycka. Alex fru är aerobicstränare.

Averbuchs bästa resultat är 5,90 meter. Målet är att nå över sex meter och han har siktet inställt på VM i friidrott i Paris i slutet av augusti i år. Därefter hägrar OS i Aten 2004. Världsrekordet i stavhopp ligger på 6.14.

Tidigare i år genomgick han en operation. Tydligen var han inte helt återhämtad vid inomhus-EM i Birmingham då han åkte ut redan i kvalomgången på 5.40.

Den 27-årige atleten har fortfarande starka känslor för Ryssland även om han nu känner sig som en fullfjädrad israel och har börjat studera hebreiska. Vid ett besök i Moskva förra november tände han det första Chanukaljuset vid en ceremoni som Jewish Agency höll och berättade om sina erfarenheter som ny israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.