Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

SportGe Israel en
sportslig chans
Inlägget
Rafael Harpaz

Fotbolls VM 1970 i Mexiko var det enda världsmästerskapet i vilket Israel deltagit. En av de historiska matcherna ägde rum mellan Israel och Sverige, 1-1. Det här är det enda målet som Israel någonsin gjort i ett VM. I kvalmatcher till detta VM spelade Israel mot t ex Australien och andra lag från Oceanien-gruppen.

I kvalmatcherna som ägde rum i senaste fotbolls VM sommaren 2002 i Sydkorea och Japan, spelade Israel liksom under de senaste 20 åren i den europeiska gruppen mot bl a Spanien och Österrike. Tyvärr kvalificerade sig Israel inte denna gång.

Orsaken till att Israel inte spelar i den asiatiska gruppen utan i den europeiska, beror på att många arabiska och muslimska länder nekat att låta Israel spela i den asiatiska gruppen eftersom de blandar politik med sport. Att neka att spela mot Israel är inte en ny företeelse utan förekom även under de år då man slöt fred med Egypten och Jordanien och när fredsprocessen med palestinierna avancerade. Att neka att spela mot Israel resulterade i att Israel var tvunget att spela i den europeiska gruppen eller som förr, i Oceanien-gruppen. Världssamfundet borde inte ha tillåtit att blanda politik och sport, som också kan komma att drabba andra länder i framtiden. Israel är det enda landet i världen som har tvingats spela på en annan kontinent pga. politiska orsaker.

Fotbollsfans i Europa och över hela världen var förvånade och chockade när det israeliska fotbollslaget, Maccabi Haifa sensationellt slog Manchester United, ett av världens bästa lag, med 3-0 - i en match i november förra året som spelades på Cypern. Maccabi Haifa är det enda laget i Champions League som tvingas spela sina hemmamatcher utomlands, utan fördelen av att spela på hemmaplan och med sina egna supportrar. Anledningen till att Maccabi Haifa och även Hapoel Tel Aviv i Uefacupen måste spela på Cypern på ett UEFA-beslut att säkerhetssituationen och hoten från den palestinska terrorismen, gör det osäkert att spela i Israel.

Det är ett faktum att mer än 24 månader av palestinsk terrorism och självmordsbombare har dödat många oskyldiga israeler. TV och tidningarna i Europa bidrar också till att man får en känsla av att det är osäkert att spela i Israel. Trots allt går livet i Israel vidare. Människor går till sina arbeten, barnen går i skolan och affärer och restauranger är öppna som vanligt. På det här sättet fortgår livet också i andra länder som drabbats av terrorism under de senaste åren.

När fotbollssäsongen slutade i Sverige började den i Israel, liksom i de flesta ligor i Europa. Varje israeliskt lag får inkludera 5 icke-israeliska spelare. De flesta lagen i de övre fotbollsdivisionerna har utländska spelare, vi talar om ett par hundra spelare, främst från Europa, Sydamerika och Afrika som spelar och lever i Israel.

De israeliska myndigheterna garanterar utländska lags säkerhet som spelar i Israel och inget säkerhetsproblem har någonsin förekommit under något sportevenemang i Israel. Den största tragedin i israelisk idrottshistoria ägde rum i Europa när 11 israeliska idrottsmän mördades av palestinska terrorister i OS i München 1972.

Israeliska idrottsmän borde ges en sportslig chans att tävla på hemmaplan. Terrorism ska inte belönas och politik inte blandas med sport.

Rafael Harpaz är Ambassadråd vid Israels Ambassad, StockholmTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.